Non-fictie

Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg

http://www.cbrochard.com

 

Fotogids
Larven van Libellen

Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg


Insecten ondergaan alvorens zij volwassen worden verschillende stadia in hun ontwikkeling, dit wordt gedaanteverwisseling genoemd en deze kan volledig dan wel onvolledig zijn. Bij volledige gedaantewisseling lijkt het juveniele (onvolwassen) stadium in het geheel niet op het volwassen stadium, ook wel imago genoemd. Zo lijkt een vlinder in het geheel niet op de rups waar hij uit ontstaat, een duidelijk voorbeeld van volledige gedaanteverwisseling. De gedaantes van rups en vlinder zijn wel altijd duidelijk tot een bepaalde soort te determineren, met andere woorden herken je de rups dan weet je ook bij welke vlinder hij hoort.


Bij libellen is de gedaantewisseling onvolledig, anders dan bij vlinders en kevers wordt het popstadium overgeslagen.
De ontwikkeling kent drie fasen: het eistadium, het larvale stadium en het leven als volwassen individu. Het larvale stadium kent verschillende ontwikkelingsstadia en kan meerdere jaren duren, volwassen libellen leven slechts enkele weken. Uitzondering zijn enkele soorten die als volwassen individu overwinteren en andere die dat doen als ei.


Wij kennen de libellen voornamelijk als zij in hun volwassen stadium zijn, dat voor de meeste soorten slechts enkele weken duurt. De libellen zien er dan schitterend uit met hun prachtige felle kleuren en acrobatische vliegbewegingen.
De langste tijd leeft de libelle echter als larve in het water en is als zodanig veel minder bekend.


Met de uitgave van de fotogids larven van libellen kan nu iedere liefhebber gewapend met schepnet en gids zich thuismaken in het leven van de libellen in het larvale stadium.
De gids geeft door de geweldig hoge kwaliteit van de foto’s een uiterst gedetailleerd beeld van de anatomie van de larven. Gecombineerd met de zeer deskundige beschrijving van de verschillende soorten kan het determineren niet meer fout gaan. Tevens wordt extra aandacht gegeven aan de verschillen tussen sterk op elkaar gelijkende soorten. Verder wordt er ook veel aandacht besteed aan de specifieke biotopen en gedrag die kenmerkend zijn voor de verschillende soorten. Deze informatie prikkelt je om zelf verder op onderzoek uit te gaan.


De gids, die prima op zichzelf gebruikt kan worden, is tevens een uitstekend vervolg op de reeds in 2012 uitgegeven gids fotogids larvenhuidjes van libellen. Iedere natuurliefhebber kan zich geen betere gids wensen in zijn of haar ontdekkingstocht in de wondere wereld van de libellen.


Christophe Brochard
is bioloog, topexpert op het gebied van libellen en gedreven natuurfotograaf. Ewoud van der Ploeg is een veelzijdig ecoloog en preparateur van insecten. Beide auteurs zijn al jarenlang gefascineerd door de vlinder- en libellenwereld.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN: 9789050114868 genaaid gebrocheerd 240 pagina's Uitgeverij KNNV november 2014

© Cavendish, 2 januari 2015

Lees de reacties op het froum en/of reageer, klik HIER