Non-fictie

Piers Bizony

Moonshots
Reis naar de maan
De ultieme fotokroniek van de NASA

Piers Bizony


Dit boek is een ware belevenis! De titels van de hoofdstukken roepen verwachtingen op die volkomen worden waargemaakt:

1. Deze nieuwe oceaan
2. Apollo stijgt ten hemel
3. Mens op de maan
4. Meters maken op de maan
5. Verblijf buiten de aarde


Het boek opent met de beroemde toespraak van president John. F. Kennedy in 1962:


‘We hebben ervoor gekozen om in dit decennium naar de maan te gaan en die andere dingen toen, niet omdat ze gemakkelijk zijn, maar omdat ze moeilijk zijn, omdat ze een beroep doen op onze beste krachten en vaardigheden …… Wanneer ik zeg, beste landgenoten, dat we een gigantische raket van zo’n 100 meter hoog,k de lengte van dit footballveld, naar de maan gaan sturen, 384.000 kilometer van het controlecentrum in Houston vandaan, een raket gemaakt van nieuwe metaallegeringen, waarvan een deel nog niet is uitgevonden, die vele malen hogere temperaturen en belastingen kunnen weerstaan dan ooit tevoren, en zorgvuldiger in elkaar gezet dan de onderdelen van het beste horloge, met alle benodigdheden voor de aandrijving, geleiding, controle, communicatie, voedsel en overleving, op een onbeproefde missie naar een onbekend hemellichaam, en hem dan behouden laten terugkeren naar de aarde, warbij hij met een snelheid van meer dan 40.000 kilometer per uur de dampkring binnenkomt, en de temperatuur oploopt tot half zo hoog als die van de zon, zo heet als maar kan, dan moeten we vermetel zijn’.


Deze legendarische woorden betekenden een enorme stimulans voor de Amerikaanse ruimtevaart die op dat moment achter lag op de ontwikkelingen binnen de USSR. Kennedy gaf een duidelijk doel aan dat technici en wetenschappers inspireerde om te gaan voor een landing op de maan.


Dit boek maakt indruk door zijn vele grote en schitterende foto’s waardoor de lezer echt tot deelgenoot van de ruimtevaart wordt gemaakt. Wat zich ergens in de ruimte afspeelt, komt zo de huiskamer in of misschien is het wel andersom: wij worden betrokken bij wat hier gebeurt. Aan het begin van het boek is er de nodige uitleg over de fotografie en reproductie van foto’s in de ruimtevaart. Hiervoor werd de Zweedse Hasselblad camera gebruikt.


20 juli 1969 zette de eerste mens voet op de maan vanuit de Eagle (‘The Eagle has landed’ luidden de woorden nadat het voertuig op de maan was aangekomen) nadat de Apollo 11 drie astronauten vanaf de aarde daarheen had gebracht. Vele prachtige foto’s brengen gebeurtenissen die zich op onpeilbare afstand van ons afspeelden, levensecht dichtbij. Het grote formaat van dit boek doet recht aan het belang daarvan en geeft de afbeeldingen alle ruimte om krachtig tot de lezer/kijker van dit boek te spreken. Er zijn tal van beroemde foto’s bij zoals die van de eerste ruimtewandeling vanuit de Gemini 4. Ontroerend mooi zijn de foto’s van de aarde die grotendeels blauw overkomt in de ruimte.


Ruimtevaart is niet alleen maar een succesverhaal. Van de 600 mensen die in de ruimte zijn geweest, zijn er 21 op een of andere wijze omgekomen. Het is eerlijk om ook bij die schaduwkant stil te staan. Ook is er aandacht voor wat soms mis dreigde te gaan maar kon worden opgelost.


Bijzonder is de foto van de aarde wanneer de Apollo11 zijn baan om de aarde verlaat op weg naar de maan. Een deel van de aarde is hier in verticale richting zichtbaar.


De beroemde foto ‘Earthrise’ is ook te zien, waarbij een deel van de aarde is te zien vanaf de oppervlakte van de maan. Vele foto’s van het maanoppervlak en maanlandschap laten zien hoe de maan er uit ziet. De beroemde voetstuk van Aldrin ontbreekt uiteraard niet. Van de andere astronaut op deze missie zijn woorden die nog onverminderd actueel zijn: ‘Ik geloof werkelijk dat als de politieke wereldleiders hun planeet vanaf een afstand van 160.000 km konden zien, ze met heel andere ogen zouden kijken……. De aarde moet worden zoals hij eruit ziet: blauw en wit, niet kapitalistisch en communistisch, blauw en wit, niet arm en rijk, blauw en wit, niet afgunstig en benijd’.


De missie met de Apollo 12 levert prachtige foto’s van het maanoppervlak op en de fraaie close-ups brengen deze planeet dichtbij. Prachtig is ook de foto van de maan vanuit de Apollo 15 wanneer deze de terugreis naar de aarde is begonnen.


Wat de maanlanderpiloot van de Apollo 16 in 2007 zegt, ervaart degene die dit boek in handen heeft ook: ‘De maan was de schitterendste woestijn die je je kunt voorstellen. Onbedorven. Onaangetast. Hij straalde helemaal en het scherpe contrast met de zwarte hemel vervulde je van verwondering en opwinding’. Schitterend is ook de foto waarop de zuidpool en Afrika vanuit de ruimte zichtbaar zijn.


Dit boek kan niemand onberoerd laten en je hoeft geen doorgewinterde kenner met specifieke interesse voor ruimtevaart te zijn om intens van dit boek te genieten.


ISBN 978 94 63592901 | Hardcover | 240 pagina’s | Librero Kerkdriel | november 2019

© Evert van der Veen, december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER