Non-fictie

Daan Goppel

altLiften naar Suriname
Daan Goppel

In 2009 kreeg de toen tweeëntwintig jaar oude Daan Goppel het voor elkaar om al liftend Suriname te bereiken. In dit boek beschrijft hij zijn bijzondere reis.

De reislustige Daan start zijn reis in Almere. Gewapend met tassen, tent, gitaar én omhoogstekende duim vat hij post bij een benzinestation. Zijn eerste lift weet hij in een mum van tijd te bemachtigen. De eerste etappe van zijn reis gaat over land en reisdoel Lissabon wordt zonder veel inspanning bereikt. Eenmaal in Portugal wordt het echter moeilijker. Tot nu toe volstond het opsteken van de duim bij een benzinestation. Voertuigen kunnen Daan echter niet naar zijn volgende plek van bestemming brengen: Gran Canaria. Hij heeft een lift per boot nodig.

Terwijl de karige inhoud van zijn portemonnee al aardig begint te slinken doet Daan verwoede pogingen een lift te bemachtigen. Het mag vooralsnog niet baten en even lijkt het hele plan in duigen te vallen. Daan is echter niet iemand die snel opgeeft en zijn moeite wordt alsnog beloond: Een vriendelijk Fins gezin neemt hem mee op hun zeilboot. In ruil voor de overtocht houdt Daan ’s-nachts een aantal uren de wacht. De reis verloopt grotendeels rustig en comfortabel. Wel  komt Daan er achter dat pilletjes tegen zeeziekte onmisbaar zijn.

Eenmaal aangekomen op Gran Canaria moeten er nog vele zeemijlen en kilometers overbrugt worden. Zo vaart Daan op een gammele catamaran onder het bewind van een dronken kapitein naar Sint Maarten en met een roestig vrachtschip vol gaten van Sint Maarten naar Guyana. Meer dan eens bevindt hij zich in een levensgevaarlijke situatie. Suriname zal hij halen maar of het op de manier is die Daan voor ogen had is nog maar de vraag.

Een vlot geschreven boek waar de avonturiers onder ons van zullen smullen. Ook voor thuisblijvers zoals ik is het, languit liggend op een bank in een gerieflijke Hollandse rijtjeswoning, genieten van dit verhaal. Daan beschikt over een goed taalgevoel en weet de lezer prima te vermaken. Her en der in het boek zijn een aantal foto’s opgenomen, onmisbaar bij een reisverhaal.

Toen Daan aan zijn reis begon was hij geen onervaren lifter. Een zestal eerdere liftreisjes gingen vooraf aan dit grote avontuur. De langste reis bracht hem tot Zuid-Frankrijk. De wens om naar Suriname te liften is ontstaan door juffrouw Emillia van de basisschool. Zij wist de jonge Daan met de verhalen over haar geliefde thuisland tot het uiterste te boeien. Meer over het boek en de reis is te lezen en te bekijken op www.liftennaarsuriname.nl

ISBN 9789064105296 | Paperback |128 pagina's| Uitgeverij Hollandia / Gottmer| oktober 2011

© Annemarie, 12 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER