Non-fictie

Stephen Dando - Collins

De grote ontsnapping
De grootste uitbraak van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Stephen Dando - Collins

Het verhaal van de grootste - maar minst bekende - ontsnapping uit een krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, begint diep in de stinkende latrines van Kamp Schubin in Polen. Amerikaanse en Candadese krijgsgevangenen graven in afschuwelijke omstandigheden een tunnel die uiteindelijk 36 gevangenen in staat stelt om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen.
Door deze ontsnapping wordt de beveiliging van het kamp aangescherpt en wordt Schubin omgedoopt tot OFlag 64. Uiteindelijk worden meer dan 1500 Amerikaanse krijgsgevangenen veroordeeld tot een verblijf in dit kamp, waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt. Alle pogingen om toch te breken, mislukken stuk voor stuk. Tot januari 1945, in de laatste stuiptrekkingen van de Tweede Wereldoorlog, als alles plotseling in hoog tempo verandert.
Bron: Flaptekst

 
Dit boek beschrijft de lotgevallen van een groep Amerikaanse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog die zich in het concentratiekamp Oflag in Hammelburg (ten oosten van Frankfurt) bevindt waar 1500 mensen verblijven.


Een aantal pogingen om te ontsnappen mislukt maar evengoed verbazen de creativiteit, moed en volharding van deze mensen om met uiterst primitieve middelen een uitweg te zoeken. Dat moet uiteraard in het grootste geheim gebeuren: er staan mensen op de uitkijk en steeds moet alles weer worden afgedekt zodat de kampleiding het niet in de gaten heeft.


Verbijsterend is de vluchtroute via het riool van de toiletten en de lezer voelt bijna de weerzinwekkende stank die de mannen moeten trotseren. Helaas worden ze na ontsnapping weer gevangen genomen en moeten ze iets nieuws bedenken.


Wanneer de oorlog ten einde loopt, worden de gevangenen verplaatst. Het zijn de beruchte 'dodenmarsen' waarbij de reeds uitgemergelde gevangenen naar een andere plaats worden gebracht. Gedurende deze tocht weten velen te ontsnappen aan de greep van de Duitsers.


Een boek dat respect afdwingt voor de volhardendheid van mensen.


ISBN 9789045213538| Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Karakter | augustus 2017
Vertaald door Gerrit-Jan van den Berg

© Evert van der Veen, 21 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER