Non-fictie

Ton Theunis

http://www.tontheunis.nl

Zie ook de Leestafelrecensie over het fantasyboek Tweestrijd in de categorie jeugd 13-15 jaar. 

 

altDe goedgelovige weduwe
Ton Theunis

Het overlijden van haar geliefde echtgenoot Pieter valt de bejaarde Merie Perquin zwaar. Ze hield innig van haar man en het leven zonder hem is eenzaam. Merie is geen makkelijke dame en veel vrienden heeft ze dan ook niet. Met haar familie gaat het contact op en af.

Gelukkig krijgt Merie hulp van haar buurman Herman. Ze kent Herman al sinds hij een klein jongetje was en hij staat altijd voor haar klaar. Niets is Herman te veel en hij neemt Merie steeds meer klusjes uit handen. Merie heeft problemen met haar gezondheid en neemt de hulp van Herman dankbaar aan. Uiteindelijk neemt ze hem zelfs in dienst. Vanaf dat moment houdt Herman zich fulltime met haar welzijn bezig. Langzaam maar zeker weet hij haar vertrouwen te winnen. Het kost de nodige tijd want Merie is wantrouwig van aard maar Herman heeft geen haast.

Herman lijkt dan wel een lot uit de loterij maar dat is hij beslist niet. Herman is uit op het geld van de gefortuneerde Merie. Hij weekt haar op slinkse wijze los van de buitenwereld en buit vervolgens haar verdriet uit door zich voor te doen als een medium. Via het medium Herman geeft Pieter berichten aan haar door. Steeds meer overleden familieleden zoeken via Herman contact met haar en als ook haar overleden broertje zich bij het groeiende gezelschap voegt, is Merie dolgelukkig. Dankzij Herman voelt ze zich niet meer eenzaam. Pieter laat via Herman weten dat Herman als een zoon voor Merie is en dat ze hem geld moet geven. Zonder aarzelen volgt Merie de opdrachten op en de bedragen die ze moet schenken worden al snel groter en groter. Maar Herman is nog niet tevreden. Hij heeft het gemunt op haar huis. Hij moet en zal haar huis in handen krijgen.

Wanneer Marion na tien jaar weer contact opneemt met haar tante Merie komt de aap uit de mouw. Tante Merie is opgelicht en ze schaamt zich. Na Herman kwamen er bovendien anderen die zich ook van het geld van tante Merie bedienden. De schaamte is groot maar er is ook verdriet. Tante Merie dacht dat Herman en zijn opvolgers het goed met haar voorhadden. Dat ze met haar lot begaan waren. Het is een grote schok voor tante Merie geweest dat ze slechts op haar geld uit waren. Zo is er door Bert van Veldt voor een vermogen aan het huis van tante Merie verbouwd. Vreemd genoeg is er geen spoor van de verbouwing zelf terug te vinden in het huis van tante Merie. Facturen zijn er wel. Tante Merie heeft dus een fortuin betaald voor een verbouwing die nooit heeft plaatsgevonden.

Merie vraagt aan Marion om na haar dood de zaak tot op de bodem uit te zoeken. En dat doet Marion. En dan blijkt het verhaal nog veel omvangrijker te zijn. De bank heeft bijvoorbeeld de andere kant opgekeken toen de oude dame ineens enorme sommen geld opnam en de accountant die Herman moedwillig heeft geholpen met zijn bedrog lijkt zich daar totaal niet voor te schamen. De echtgenotes van Bert en Herman hebben ook al geen last van gewetenswroeging.   

De goedgelovige weduwe leest als een roman maar helaas is het verhaal waargebeurd. Ton Theunis vertelt het verhaal op een eenvoudige, persoonlijke manier en schetst een duidelijk beeld van het grootschalige bedrog. Uit het verhaal komt heel duidelijk naar voren hoe iemand als Herman ter werk gaat. En wanneer er veel geld in het spel is laten andere mensen kennelijk ook hun principes varen. In totaal is er 1,3 miljoen van Merie Perquin afgetroggeld waaronder haar huis. Ze moest nota bene huur betalen aan Herman om er te kunnen blijven wonen!

Ton Theunis heeft het verhaal heel duidelijk verwoord. We lezen wel eens in de kranten dat bejaarde mensen worden opgelicht en bestolen maar dat het bedrog zo grootschalig is, heeft me verbaasd en geschokt. Ouderen worden niet genoeg tegen oplichting beschermd en het is dan ook voor iedereen goed en leerzaam om dit boek te lezen. Er is helaas een grote groep mensen die geen enkele moeite heeft met deze vorm van oplichting en de rest van de samenleving moet dan ook een extra oogje in het zeil houden.

ISBN 9789491567445 | paperback | 224 pagina's | Uitgeverij De Kring | oktober 2013

© Annemarie, 11 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER