Non-fictie

Nuala O'Faolain

non fictie Bent u iemand?
Nuala O'Faolain


Een uitgebreid boekverslag wordt het niet omdat ik erg onbekend ben met de mensen (schrijvers, beeldhouwers etc.) over wie Nuala O'Faolain schrijft.
Nuala is een Ierse vrouw die opgroeit in een gezin met negen kinderen. Moeder leest alleen maar en drinkt dag en nacht. Vader drinkt ook en is nooit thuis, hij is een bekende journalist. De kinderen moeten hun weg maar zien te vinden. Moeder zit in de pub en verzorgt haar kinderen nauwelijks. Vrouwen stelden niets voor, hun leven zou bestaan uit trouwen en (veel) kinderen grootbrengen. Nuala ontdekt het boek en dat zal haar redding zijn. Met vallen en opstaan redt ze het een literatuurstudie te volgen. Door een beurs belandt ze zelfs op Oxford.
Dat haar studie lukt komt vooral door mensen die het goed met haar voor hebben. Qua werk heeft ze veel mooi werk mogen doen, ze maakte o.a. programma's voor de BBC en later voor de Ierse televisie.
Privé loopt het echter niet zo prettig, haar allesoverheersende verlangen is een partner te hebben. Ze heeft veel relaties, ook een knipperlichtrelatie van 10 jaar, ze staat zelfs een keer op punt van trouwen, en ze heeft een lesbische relatie waarbij ze zich redelijk gelukkig voelt. Door deze laatste relatie stopt ze met haar frequente cafébezoek, dat heeft ze dan niet meer nodig. Toch weet ze dat ze niet vindt wat ze zoekt. Eigenlijk wil ze de liefde van haar ouders, wil ze zich bewijzen tegenover hen, wil ze een thuis, een basis. Uiteindelijk ziet ze dat haar ouders ook maar mensen zijn net als zij.
Het trieste van dit verhaal is dat Nuala O'Faolain heel veel liefhebbende mensen om haar heen had en een leven kon leiden waar veel mensen van dromen. Ze werd erg gewaardeerd om haar werk en om wie ze was. Alleen zag en voelde ze dat zelf niet.


Het boek was soms lastig lezen omdat ze het over veel mensen, vooral schrijvers, had die mij niets zeiden, ook zat er soms geen enkele lijn in het verhaal, ik had af en toe de neiging het dicht te slaan. Het is bovendien geen vrolijk verhaal hoewel na het verschijnen van het boek veel Ierse mensen troost vonden in O'Faolains levensverhaal. Het bleek dat veel Ieren een dergelijke ellendige jeugd hadden gehad en wél het leven hadden geleid wat van hun verwacht werd. Ze waren blij dat O'Faolain de toenmalige ellende in Ierland op papier had gezet.


ISBN 904140419 Paperback 262 pagina's, Anthos november 1999

© Dettie, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER