Non-fictie

Paul Smit

https://www.paulsmit.nu

 

Verlichting voor luie mensen
Paul Smit


Is dit alles? zong Doe Maar. Dat gevoel bekruipt veel mensen volgens Paul Smit. Ook al hebben ze in wezen alles, een goed baan, leuke man of vrouw, kinderen, mooi huis, toch is het niet goed genoeg. Er blijft iets knagen. Het geluksgevoel zit daar dus kennelijk niet in. Er moet meer zijn, maar wat? Het is een soort onrust, een soort innerlijk commentaar dat constant aanwezig is. En wat je ook doet, dat commentaar wil maar niet weggaan en het zou zo lekker zijn als dat wél eens wegging.


In dit boekje geeft Paul Smit het voorbeeld van naar een mooie film kijken, het filmverhaal is prachtig en je gaat er helemaal in op. Het commentaar in je hoofd is even niet aanwezig. Het is gewoon even een moment waarin je aan niets anders denkt. 
Maar stel dat je die zelfde film ziet met de twee oude mannetjes uit de muppetshow naast je, zij leveren constant commentaar op alles wat zij zien. Dan is jouw film verstoord, en is het plezier weg. Het commentaar heeft de overhand.


Het moment waarop jij helemaal IN de film zit noemt Paul Smit een moment van non-dualiteit. Er is geen tweeheid, geen strijd, alleen de film, alles gaat zoals het gaat. Je lacht bij de film, huilt misschien, er zijn allerlei emoties maar het is helemaal goed, er is rust. Er is geen verzet tegen de emoties. Je voelt je tijdens het kijken verlicht.
Zo gauw die muppets erbij komen is de rust weg. Zij verpesten de hele film. Er is dan wel dualiteit.


Ons leven is ook als een film stelt Smit, wij kunnen ook naar onze film kijken zonder verzet tegen emoties. Onze film volgt ook zijn verhaal en ook in ons leven gaat het zoals het gaat. De leuke dingen én de niet leuke dingen komen voorbij. Maar het punt is dat we dat laatste niet willen, we willen controle houden, we gaan ons er tegen verzetten, we maken ons om van alles druk, om vroeger of de toekomst, het stemmetje/het commentaar blijft ons lastig vallen net als de twee oude Muppetmannetjes. We kunnen niet meer genieten van onze eigen film en zo kunnen we ook nooit verlicht raken.


Paul Smit vertelt in klip en klare taal hoe je dat wél weer kunt doen, maar in feite hoef je niets te doen, alleen de knop in je hoofd omzetten, vandaar de titel. Maar dat is juist waar veelal het probleem zit.


De boodschap van Smit komt goed over hoewel er wel enkele zijsprongetjes zijn die niet goed genoeg uitgewerkt zijn. Bijvoorbeeld Smits verhaal over het geen eigen wil hebben is niet echt goed onderbouwd waardoor het niet overtuigend overkomt. En het boekje doet soms een beetje onsamenhangend aan.
Maar de uiteindelijke strekking van het verhaal is heel duidelijk. Het is zoals het is, het gaat zoals het gaat.


Don't worry,
don't be afraid
ever,
because,
this is just a ride.


Bill Hicks (1961-1994)


ISBN 9789492995469 | Hardcover met leeslint | 114 pagina's | Samsara | mei 2020
Afmeting 15,8 x 10,7 cm

© Dettie, 9 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER