Non-fictie

Mischa Spel & Floris Don

https://twitter.com/mischaspel

https://twitter.com/donfloris

 

De Johannes-Passion
Complete luistergids
Waarom Bachs kleine passie minstens zo mooi is als de Matthäus

Mischa Spel & Floris Don

Voorafgaand aan de onderdelen van de Johannes Passion wordt enige algemene informatie gegeven. Deze passie werd voor het eerst op Goede Vrijdag 1724 in Leipzig uitgevoerd. Eén van de kenmerkende verschillen t.o.v. de Mattheus Passion en voortvloeiend uit het karakter van het Johannes evangelie is dat Christus als koning naar voren komt. De Johannes Passion wordt 'strenger, feller, realistischer en bondiger' genoemd.


Alle onderdelen van het werk, die in het Duits en in het Nederlands zijn afgedrukt, worden in dit boek door vele deskundigen van globaal commentaar voorzien. Musici geven hun opvatting van interpretatie, delen herinneringen aan een bepaalde uitvoering en brengen tekst en muziek zo dichter bij de lezer en luisteraar.


Daniel Reuss, koordirigent, zegt: 'Naarmate ik meer weet over theologie en de achtergronden van de passies, wordt mijn aanpak simpeler', pag 38.


Bas Heijne, essayist, zegt over de aria 'Erwage': 'Deze aria, het middelpunt van de passie, legt precies uit waar het geloof over gaat', pag 101.


Tsoupaki, componist, zegt: Bachs Johannes-Passion is een geniaal muziekstuk, maar ook: een vertelling in muziek, een dramatisch oratorium waarin op een zeer vooruitstrevende, wel bijna opera-achtige manier het passieverhaal wordt verteld', pag 150.


Jaap van Zweden zegt: 'Ik dirigeer Bachs passies nooit met een baton. Ik wil me fysiek onderdeel van het orkest voelen, elke grote beweging is er een te veel. Ik voel me tijdens een passie ook altijd veel dienender dan in andere muziek', pag 156.


Deze bundel brengt de lezer dichter bij het geheim van deze passie en reikt veel mooie gedachten van musici aan om over na te denken.


Beluister ook het interview met Mischa Spel in De ochtend op 4 (30 januari 2018)


ISBN 9789029091763 | Hardcover met illustraties | 190 pagina's | J.M. Meulenhoff | januari 2018

© Evert van der Veen, 15 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER