Non-fictie

Tommie Niessen

https://tommieniessen.nl

 

Tommie in de zorg
Tommie Niessen


'Soms is luisteren de beste zorg die je kunt verlenen.’


Tommie had als jonge knul geen idee wat hij moest gaan doen met zijn leven. Na een jaar ICT en een jaar marketing wezen testen uit dat hij ‘iets’ met techniek zou kunnen doen, of tuinbouw. Of bij defensie gaan. Maar dat zag hij helemaal niet zitten.


Het was zijn moeder die opperde dat hij in de zorg zou gaan werken. Hoe kwam ze erbij? ‘Dat ga ik toch niet doen!’ was zijn reactie. Maar eigenlijk werkte hij al met oudere mensen, hij deed namelijk huishoudelijk werk – er moest tenslotte gewerkt worden – en als hij er bij stil stond: hij vond het werken bij deze mensen heel leuk. En de mensen zagen hem graag terugkomen, hetgeen hem verbaasde, want poetsen, dat deed-ie met de Franse slag!
Hij ging de nodige opleiding volgen en nu werkt hij als zzp'er in de wijkzorg en in een hospice.


‘Hé meneer, hoe is het met u?’
’Niet zo best, jongen…‘
’Wat is er dan, als ik het vragen mag?‘
’Ik weet het niet, het is gewoon alles, alles bij elkaar.‘


Het leven van deze meneer is volledig onderuit gehaald.  Hij is sinds een maand weduwnaar, hij moest verhuizen omdat het thuis niet meer ging, en daar zit-ie dan.
Eigenlijk is er helemaal geen tijd om te doen wat Tommie doet: de man troosten, naar zijn verhaal luisteren en een kop koffie met hem drinken. Maar hij doet het w֖él, en dat is het enige wat je als mens kunt doen: er zijn voor de ander.


Dat is wat zorg inhoudt, zegt de zevenentwintigjarige Tommie Niessen. In de zorg werken betekent niet dat je de hele dag oude mensen wast en helpt met kousen aantrekken. De zorg betekent precies wat het zegt: je zorgt voor de ander, en dat geeft voldoening. Tommie zorgt er voor dat een ander zich wat beter voelt, en dat voelt goed.  Hij wil niets anders meer dan dit.


En omdat Tommie zich niet kan voorstellen dat hij de enige zou zijn die ontdekt dat werken in de zorg heel veel voldoening kan geven, is hij stukjes gaan schrijven, blogs. Binnen de kortste keren had hij meer dan tienduizend volgers, een boekje kon eigenlijk niet uitblijven.


Het zijn korte teksten met een lach en een traan die handelen over zijn ervaringen in de zorg. Allemaal positief, dat is misschien niet zo realistisch, maar niettemin: de boodschap is duidelijk.  In de zorg werken is mooi. Het omgaan met mensen die veel hebben meegemaakt is inspirerend, maar vooral het feit dat het zichtbare dankbaarheid oplevert, maakt het de moeite waard.
Vooroordelen de wereld uit helpen, daar gaat het Tommie om. En gelijk heeft-ie!


ISBN 9789026342578 | Paperback | 178 pagina's | Uitgeverij Ambo|Anthos |  september 2018

© Marjo, 30 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER