Non-fictie

Colin Thubron

Naar een berg in Tibet
Colin Thuborn


Flaptekst:
In Naar een berg in Tibet reist Colin Thubron naar Tibet en neemt de pelgrimsroute naar Kailas, de meest heilige van alle bergen ter wereld. Kailas is heilig voor een vijfde van de mensen op aarde, maar wordt desondanks zelden bezocht door westerlingen. Boeddhisten en hindoes voeren al eeuwen rituelen uit rond de berg, maar de steilste hellingen zijn onaantastbaar en niemand heeft de top ooit kunnen bedwingen. Thubron maakte de expeditie kort na de dood van zijn moeder, en zijn verhaal over zijn wandeling door een uitdagend terrein van rotsen, meren en afgelegen kloosters is misschien wel een van zijn meest persoonlijke en poetische boeken tot nu toe.

---------

De moeder van Colin Thubron (72) overleed op 98-jarige leeftijd, Colin Thubron is nu de enig overgebleven Thubron.  In een interview met Hans Bouman van de Volkskrant vertelt Thubron dat hij na haar dood "behoefte had om stil te staan bij het feit dat mijn verleden nu definitief achter me lag." Hij besloot naar de heilige berg Kailas af te reizen. De berg waar pelgrims de kora lopen wat inhoudt dat ze in een cirkel om de berg heen lopen. "'Het meditatieve karakter van de kora sloot mooi aan bij de behoefte aan stilte en bezinning die ik na de dood van mijn moeder had. Ik wilde een tijdje in een lagere versnelling leven, dingen achter me laten." De schrijver had al jaren over Kailas horen spreken. Volgens de overleveringen is de berg het hart van de wereld waar vlakbij de Ganges, de Indus, de Sutlej en de Brahmaputra ontspringen.


Thubron start zijn tocht op 3000 meter hoogte in Simikot, een erg afgelegen stadje in Nepal. Hij loopt met zijn gids, kok en de paardenman langs de rivier de Karnali die diep in een kloof voorbij raast. Het groepje overnacht bij gezinnen die straatarm zijn maar enorm gastvrij. Onderweg komen ze in deze verlaten streek vaak stapels stenen tegen met stokken waaraan gebedsvlaggetjes wapperen.
Thubron verbaasd zich erover dat er zoveel herinneringen aan zijn ouders omhoog komen. Op de kaart ziet hij de plaats Nainital in India  staan, de plek van waaruit zijn vader op groot wild ging jagen. Hij ziet de foto's voor zich en het berenvel waar hij als jongetje graag op lag. Ook herinnering aan zijn moeder komen regelmatig omhoog.


Thubron heeft van zijn boek een soort dagboek gemaakt. De hoofdstukken zijn getiteld een, twee, drie, vier enz. en dit staat voor de dagen van de reis. Thubron praat veel met zijn gids en met de mensen die hij onderweg ontmoet zoals de bijzondere abt in het afgelegen plaatsje Yalbang die leeft in een enorm klooster aldaar.
Ook vertelt hij veel over de geschiedenis van Nepal en Tibet over de Daila Lama's, hoe ze opgespoord worden, over de Chinezen die met name Tibet ontwricht hebben én over het prachtige landschap met haar bijzondere flora en fauna. De verstilling die heerst in het gebied waar Thubron doorheen loopt is haast voelbaar. 


Hij vertelt over het boeddhisme en over alle goden, welke betekenis deze hebben voor de Tibetanen. Hij vertelt over Tibetaanse boek der doden, het geloof in reïncarnatie en wat dat inhoudt. Thubron blijkt een boeiend verteller.
En dan is daar de indrukwekkende heilige berg... Samen met Thubron loop je de kora, wat letterlijk en figuurlijk een adembenemende belevenis is. Hij weet het op een manier te beschrijven waardoor je het gevoel hebt dat je naast hem loopt en ziet wat hij ziet. Colin Thubron is geïntersseerd in alles en iedereen en weet dat ook goed te verwoorden. Net als hij voel je spijt dat de rondgang en dus het boek ten einde is.


"We stappen verdoofd voort omhoog, door lage struikjes en roestige schalie, en staren afgronden in die van een vreemde bontheid zijn. Dwars door dit palet bewegen zich twee pelgrims als rupsen voort, zoals ze zich ter aarde werpen op de stenen, weer opstaan, hun handen met kussentjes eraan gebonden opheffen, en weer neervallen. Hun gezichten zijn zwart omwikkeld: twee vrouwen, jong en moe. Een van hen mompelt nog bij iedere teraardewerping een gebed, de andere mauwt als een katje. het stof van de passerende pony's doet hen de ogen sluiten.
Ik haal  hen voorzichtig in, alsof ik langs een privéritueel loop, al heffen ze glimlachend hun gezicht op. Binnen een uur sta ik boven aan het pad door het ravijn en achter me ligt de vredigheid van de vlakte van Barga die ik me herinner. "


ISBN 9789045018713 Paperback 228 pagina's (met register) Atlas mei 2011

© Dettie, 26 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER