Non-fictie

Bart Eijken en Jojo Keller

https://www.bartjeboemboe.nl

 

Bartje Boemboe
Authentieke Indonesische gerechten zoals onze oma's ze maakten
Bart Eijken en Jojo Keller


Een vriendin liet mij zo'n veertig jaar geleden kennismaken met de Indonesische keuken. Ik kreeg van haar recepten die van moeder op dochter werden doorgegeven. Ze benadrukte dat het vrij bijzonder was dat ik ze ook mocht hebben. Ook al is het lang geleden dat ik de recepten kreeg, nog steeds gebruik ik ze, succes verzekerd als ik bijvoorbeeld haar saté of rundvlees maak. Vanaf die tijd is mijn liefde voor de Indonesische keuken geboren en die liefde is er nog steeds en zal ook niet meer verdwijnen.


Heel prettig aan de Indonesische keuken is ook dat je relatief weinig kosten hoeft te maken om de meest heerlijke gerechten op tafel te zetten. De kruiden, zoals djahé, djinten, laos, ketoembar, kunjit, etc. - kruiden die je voor veel gerechten nodig hebt  - zijn in de toko of supermarkt vrij voordelig aan te schaffen en je doet er lang mee. In het boek staan veel kruiden en ingrediënten met foto en naam en hun gebruik vermeld wat erg prettig is. - In een Indonesische toko krijg je overigens ook altijd enorm vriendelijk uitleg over de producten. -


Mogelijk is de Indonesische keuken in ons land vooral bekend dankzij de rijsttafel. Maar in het land zelf is dat niet gebruikelijk, hooguit bij feestelijke gelegenheden. In dit boek treffen we dan ook geen richtlijnen voor complete rijsttafels aan, wel worden ons 10 menu's aangeboden waarin gerechten staan die goed bij elkaar passen. Het menu bestaat uit 'een bordje rijst met verschillende bijgerechten' vertellen Bart en Jojo ons. Het is echter wel wat meer dan wat de samenstellers van dit boek zo bescheiden melden. De menu's bestaan uit een rijstgerecht met kip-, ei-, vis- of vleesgerechten maar ook de heerlijke soto's (soep), sajoers (soepachtig groentegerecht), sambals, tahoe- en tempehgerechten ontbreken in dit boek niet, evenmin als het recept voor de toet zoals de overheerlijke spekkoek.


De menu's zijn samengesteld uit familierecepten van zowel Barts als Jojo's familie, recepten die al generaties lang doorgegeven worden. Het zijn dus echt authentieke Indonesische recepten die met al dan niet gedroogde kruiden en verse ingrediënten gemaakt worden. Er worden geen kant en klaar zakjes en bakjes gebruikt die veelal in supermarkten te koop aangeboden worden. 'De gerechten die wij koken komen oorspronkelijk uit Atjeh, Oost-Java, Madura en Bali, en een paar uit Amsterdam' melden de schrijvers ons.


De 10 menu's worden zeer aantrekkelijk getoond. Elk gerecht heeft twee eigen pagina's. Op de ene pagina staat het recept met duidelijke uitleg. Op de andere pagina zien we het gerecht na bereiding op een eenvoudige maar smaakvolle manier gepresenteerd. Achterin het boek staat een register waarbij de recepten naar hoofdingrediënt zijn gerangschikt. Bij enkele gerechten staat een wijntip van sommelier Robert Pham.


De pagina's met recepten worden afgewisseld met foto's van opa en oma in Indonesië, met verhalen over familieleden, herinneringen en de herkomst van recepten of ingrediënten. Het boek is zeer verzorg samengesteld. Het is een fraaie, beetje nostalgisch aandoende, hardcover en de recepten en foto's zijn op mooi stevig lichtbruin papier afgedrukt. Een kookboek naar mijn hart.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789402600834 | Hardcover | 196 pagina's | Aerial Media Company | 11 december 2015

© Dettie, 15 december 2015

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER