Non-fictie

Reinoud de Jongh

Verbeter je brein
Reinoud de Jongh


Het boek begint met de vraag 'Wat is dat eigenlijk, een beter brein?' De auteur vroeg het aan het publiek dat naar zijn lezingen kwam. Er kwamen diverse antwoorden. De een wilde zich beter kunnen concentreren, de ander wilde slimmer zijn of wilde beter dingen kunnen onthouden. maar is het eigenlijk wel zo dat we zo veel vergeten? Of is het zoals neurobioloog en wetenschapsjournalist Joshua Four in Het geheugenpaleis schrijft: "Ondanks als ons gemopper over de dagelijkse tekortkomingen van ons geheugen is zijn grootste tekortkoming misschien dat we vergeten hoe zelden we iets vergeten."
Maar toch, we willen beter maar hoe kunnen we dat bereiken? Welke middelen helpen ons daarbij?
Reinoud de Jongh, zelf biopsycholoog, ging op onderzoek uit...


Allereerst bekijkt hij wat voor effect pillen op ons brein kunnen hebben.
Van cafeïne en nicotine is de werking redelijk bekend. Het middel Modafinil, alleen op recept verkrijgbaar, kan mensen zo'n 36 uur wakker en alert houden. Dat kan handig zijn voor chirurgen die een langdurige operatie moeten uitvoeren. Het is eveneens bekend dat bijv. in het Franse leger Modafinil genomen wordt ter bestrijding van vermoeidheid. Amfetamines als Ritalin worden gebruikt (studenten!) ter verbetering van de concentratie.
Reinoud de Jong vertelt over de werking van bovengenoemde pillen in het lichaam, welke onderzoeken met de pillen gedaan zijn, wat voor effecten de middelen geven en zet de voor- en nadelen op een rij. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een bovengemiddeld IQ eerder nadeel dan voordeel ondervinden van deze middelen.

En zo onderzoekt de auteur alle mogelijke vormen van breinverbetering. Helpt TMS of TDCS? waarbij door middel van stroomstootjes de hersencellen worden geactiveerd. De resultaten zijn opvallend maar zijn ze ook blijvend?
Natuurlijk worden ook de tegenwoordig zo populaire breintrainingen besproken. Heeft het wel nut om elke dag je geheugen te trainen? Welke testen zijn daarvoor gedaan? En computerspelletjes, zijn die echt zo schadelijk en afstompend als beweerd wordt?
Is de stelling 'een gezond lichaam voor een gezonde geest' pure onzin of schuilt er waarheid in?
Interessant is ook de vraag hoe het kan dat door meditatie de krimp van het brein als gevolg van ouderdom een halt wordt toegeroepen?

Dit alles staat in dit  boeiende boek te lezen. Reinoud de Jongh bespreekt, in duidelijke taal, uitgebreid elke mogelijkheid tot breinverbetering. Achteraan elk hoofdstuk vat hij de voor- en nadelen nog eens samen en helemaal achterin het boek geeft hij een kort overzicht van de besproken methoden en wat het oplevert.
Er zijn veel manieren om je brein te verbeteren, zo blijkt, en dit bijzondere boek maakt dat je inzicht krijgt in de zin en onzin van deze mogelijkheden.


ISBN 9789025437305 Paperback 140 pagina's Uitgeverij Atlascontact november 2012

© Dettie, 27 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER