Non-fictie

Markus Mauthe

Lost
Mensen aan de rand van de wereld
Markus Mauthe


Portret van een verdwijnende wereld.


In dit prachtige fotoboek zien we prachtige inheemse mensen die in prachtige natuurgebieden leven. Helaas zijn deze mensen en gebieden bijna allemaal aan het verdwijnen vanwege het oprukkende toerisme en kapitalisme. Veel gebieden worden ontgonnen uit winstbejag en eigenbelang.


'Ja, ze zijn er nog steeds, alle fascinerende vormen en kleuren in de kleding, sieraden en lichaamsversiering van de Himba, Jiye, Karo, Mehinaku, Padaung, Mursi en vele andere van de kleinste etnische groeperingen over de hele wereld. Maar het einde van het tijdperk nadert. In bijna alle dorpen die ik op mijn reizen heb bezocht, is de traditionele manier van leven al vermengd met invloeden van buitenaf. De eigen identiteit verdwijnt [...]'


vertelt de natuurfotograaf en milieuactivist Markus Mauthe ons.


'De laatste inheemse groepen zullen binnenkort opgaan in de 'moderne' samenleving.' [...]
'Het is onaanvaardbaar dat veel mensen door ons grenzeloze gebruik van de eindige hoeveelheid grondstoffen worden gedwongen tot verandering die ze meestal helemaal niet willen.
Het fotograferen van deze inheemse volken heeft me in mijn overtuiging gesterkt dat de enige uitweg voor ons allemaal een weg naar een duurzame samenleving is.'

Markus Mauthe wijst ons er in dit boek keer op keer op dat vooral het winstbejag de grote boosdoener is, die veroorzaakt dat de inheemse volken met al hun rituelen, bijzondere kleding en tatoeages zich moeten aanpassen aan de 'moderne' samenleving om te kunnen overleven.


In het boek staan voornamelijk schitterende portretten van mannen, vrouwen en kinderen die ons veelal recht aankijken. Opvallend is overigens de rust die ze uitstralen. De foto's laten zien waarom het zo jammer is dat deze inheemse volken aan het verdwijnen zijn. Voor sommige foto's deden mensen hun korte broek en T-shirt uit en trokken hun eigen kleding aan zodat wij deze toch nog kunnen zien voordat het voorbij is. 


Het boek heeft diepe indruk op me gemaakt, het is adembenemend hoe mooi en natuurlijk deze mensen zijn en leven. Geen valse wimpers en botoxgezichten maar versieringen uit de natuur, die misschien ook extreem lijken, zoals de halssierraden van vrouwen waardoor hun nek uitgerekt wordt, maar het past bij ze, ze zijn prachtig en waardig. Dit laatste, het zich waardig gedragen, een waardige houding hebben, het waardig zijn is wel het meest opvallende in dit boek.Alle gefotografeerde mensen stralen dit uit.


Het is goed dat Markus Mauthe al deze mensen in al hun schoonheid heeft vastgelegd toen het nog kon. In totaal heeft hij tweeëntwintig inheemse volken in tropische bossen, bergen, woestijnen, op zee en in het noordpoolgebied bezocht.  Het zou mooi zijn als alles kon blijven voortbestaan, aan de inheemse volken zal het niet liggen, wel aan de oliebaronnen, en de grote hotelketens. Toch kunnen sommige volken, juist door het toerisme, hun aloude tradities en leefwijze blijven uitvoeren maar dan niet voor zichzelf maar voor de toerist.


Dit schitterende uitgevoerde boek en vooral de indrukwekkende inhoud is een kostbaar bezit. Het vertegenwoordigd groepen van mensen die zo de moeite waard zijn. Koop en geniet!

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059569065 | Hardcover | 320 pagina's | Fontaine Uitgevers/ Oxfam Novib | februari 2019
Vertaling Anne Marie Koper

© Dettie, 14 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER