IJstijd
Kees Raat
Italiaans ijs, wie kent het niet. Wat is er heerlijker dan zo'n Italiaanse ijssalon binnengaan en daar al die bakken zien staan met het verrukkelijkste ijs. Alleen het uitzoeken is al een feest op zich. Vroeger, toen we nog in Amsterdam Osdorp woonden, werd dan ook regelmatig ijssalon Verona bezocht. (Mijn favorieten waren butterscotch en gemberijs) Of we reden naar Haarlem om een ijsje te halen bij ijssalon Garrone waar ook van dat heerlijk ijs verkocht werd. (Favoriet tiramisu- en yoghurt bosbessenijs).
En nu heeft Kees Raat zich in Amsterdam gevestigd. Kees Raat is chocolatier en maakt Italiaans ijs wat hij beide verkoopt in zijn winkel MetropolitanDeli welke gesitueerd is in de Warmoesstraat. Naast het runnen van deze winkel heeft hij nu dit boek geschreven en het voelt alsof je weer voor al die bakken ijs staat en niet weet welke je kiezen zal.
Kees Raat heeft namelijk, nadat hij in het kort de oorsprong van ijs en de Nederlandse 'ijsgeschiedenis' verteld heeft en daarna zichzelf voorstelt, de meest geweldige eigen ijsrecepten in dit boek bij elkaar gebracht.
Hij begint met het 'gereedschap' om ijs te maken om vervolgens de basisrecepten voor sorbetijs te leveren en dan begint het feest. Het recept voor meloenijs is niet alleen een recept maar ook een handleiding hoe je de beste meloen in de winkel kunt kiezen. Daarnaast staat nog een schitterende foto van meloen met meloenijs. Dit recept wordt gevolgd door o.a. ananasijs, rabarberijs, sake-ijs en mojito-ijs (ijs met veel rum!), de New Metroplitan cocktail (ijs met oude jenever), ijs met ciroen, limoen en basilicum, frambozen- en mangoijs en wat te denken van zoethoutijs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er wel in. Maar Kees Raat adviseert ook om vooral zelf te experimenteren.
Na het sorbetijs volgt het roomijs en bij het lezen van die recepten loopt eveneens het water je in de mond. Het begint met het meest bekende ijs en wel vanilleijs, waarbij natuurlijk gebruikt gemaakt wordt van vanillestokjes. Ook de New York cheesecake ontbreekt niet evenals de New Zuppa Inglese dat veel weg heeft van de Engelse trifle. Bij dit recept staat ook weer een mooi verhaaltje over de herkomst. Ook vind je recepten voor yoghurtijs, stroopwafelijs, notenijs, rijstijs!, dulche de leche (ijs van gekarameliseerde gecondenseerde melk), kaneelijs, koffie-ijs, straciatella (straccio betekent 'in stukjes scheuren') lemoncake-ijs en als klapstuk... het meest verkochte ijs... chocolade-ijs.
Bij elk recept staat duidelijk waar je op moet letten bij aanschaf van fruit of andere ingrediënten. Ook voegt Kees Raat soms een korte geschiedenis over het gerecht toe. Eveneens vertelt hij over de fijne kneepjes van het vak, bijvoorbeeld hoe het ijs een goede structuur krijgt of welke techniek je moet gebruiken. En, alsof dit nog niet genoeg is, er staan ook nog eens erg mooie foto's in het boek van ijsverkopers met de aloude ijskar, of foto's genomen van een ijskarverkoper in een Italiaanse wijk, zelfs een heel oude foto van een een man met kinderen in klederdracht die in de duinen ijs verkopen. Maar ook de foto's van het ijs zelf zijn ware kunstwerkjes. Een compliment voor Erik Rikkelman & Barbara Bulten, die voor idee en uitvoering zorg hebben gedragen, is dan ook zeer op zijn plaats.
Al met al is het een erg mooi boek geworden vol recepten, ideeën en fantastische foto's. Een geweldig boek voor op je kookboekenplank of om aan een ijsliefhebber of iemand die graag in de keuken experimenteert cadeau te geven.
ISBN 9789048809882 Hardcover 159 pagina's | Carrera | juni 2011
© Dettie, 7 juli 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER