Non-fictie

Marieke van Bezeij

Gastvrijheid is geen kunstje
Marieke van Bezeij


Voor wie plannen heeft om een B&B, een chambres d’hôtes, gîte, of wat voor overnachtingsgelegenheid dan ook uit te gaan baten in het buitenland, die heeft veel aan dit boekje. Marieke van Bezij beschrijft er haar wederwaardigheden in. Hoe ze er toe gekomen is om in Frankrijk – Italië was ook leuk geweest, maar toch te ver van Nederland verwijderd – een chambres d’hôtes te beginnen. Samen met haar echtgenoot.


Eerst moest er een plek gevonden worden. Je kan niet zomaar ergens een willekeurig huis kopen; als je toeristen ontvangt, is het wel prettig als er in de buurt wat te beleven valt. Maar midden in een stad, dat was ook niets.
Dan moet er verbouwd worden, waarbij Marieke duidelijk aangeeft dat je niet moet bezuinigen op materiaal:  goedkoop is duurkoop!
Goede bedden en geïsoleerde kamers, en natuurlijk een goed geoutilleerde keuken.


Marieke van Bezeij had voor ze haar droom kon verwezenlijken diverse scholingen gehad, al of niet terwijl ze werkte. Een jaartje hotelschool, een bedrijfskunde-opleiding, en banen waarbij communicatie, en organiseren belangrijk was. Maar het is vast wel een voordeel als je het een beetje in je vingers hebt. Koken bijvoorbeeld: Marieke deed het zelf, en dat was meer een uit de hand gelopen hobby dan dat ze een koksopleiding had gehad. Maar het werkte. De basis is respect en vertrouwen, zegt ze verschillende keren als ze het verhaal vertelt over hoe hun eerste vakantieverblijf een succes werd. Het lukte zo goed dat ze geen reclame hoefden te maken. Het was hard werken, maar ze had liever niet dat haar gasten daar iets van merkten.
Na het waarom en hoe volgen er diverse verhalen over hun belevenissen, ook over een enkele misser.


‘Rozengeur en maneschijn? Of transpiratie en schone schijn?
Twee kanten van dezelfde medaille, het één gaat niet zonder het andere. Sprookjes bestaan, maar dat wil niet zeggen dat je er niets voor hoeft te doen.’


Het boekje is vooral bedoeld als handleiding voor mensen die ook zo’n droom hebben, maar het leest ook lekker weg voor hen die dat niet zo nodig hoeven. Het geeft een kijkje achter de schermen. Na de verhalen volgen nog een heleboel recepten.
Tot slot vertelt Marieke wat er na dit avontuur volgde. Waarom het voorbij ging vertelt ze niet, maar ze bleef in Frankrijk, voor nieuwe avonturen.


Marieke van Bezeij (1969) vertrok op haar 31e naar Frankrijk om haar droom, een chambres d’hôtes, werkelijkheid te laten worden. Het werd een groot succes. Op dit moment begeleidt ze andere mensen in het realiseren van hun droom om naar Frankrijk te vertrekken en/of een gastenverblijf te beginnen met haar bedrijf MariekeVerthuist.


ISBN 9789492844705 | Hardcover | 200 pagina's | Droomvallei Uitgeverij | april 2020

© Marjo, 4 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER