Non-fictie

Dree Peremans sr.

https://www.epo.be/uitgeverij/auteursbio.php?id=250

 

Wannes
Hier is hem terug
Dree Peremans sr.


De naam Wannes Van de Velde zei me eerlijk gezegd niet al te veel. De naam kwam me misschien wel een beetje bekend voor, maar z'n muziek kende ik niet. Eerlijk gezegd vond ik dat ook niet zo'n bezwaar. Het boek vertelt het verhaal van een veelzijdig kunstenaar, die zowel muziek maakte, als tekende en schreef.

Wannes Van de Velde maakte volksmuziek, maar beheerste ook andere stijlen, zoals flamenco. Z'n levensverhaal is ook zonder z'n muziek te kennen boeiend. Hij komt niet echt naar voren als een gemakkelijk mens, die het zichzelf ook niet gemakkelijk maakte. Hij ging volledig zijn eigen gang, zonder concessies te doen of veel compromissen te sluiten.


Het boek leest redelijk gemakkelijk, hoewel ik persoonlijk wat problemen had met de Franse citaten, omdat ik deze taal absoluut niet beheers. Ook komen er soms typisch Vlaamse woorden in voor, waarvan de betekenis me wel enigszins duidelijk werd, hoewel ik bij 'poesjesspel' en 'poesjenellenkelder' toch eerst wel even wat andere associaties had.


Het boek bevat ook verschillende teksten van Wannes van der Velde, die door de tekst zijn gestrooid. Hij maakte niet alleen muziek, maar was ook actief in het poppentheater (poesjesspel). Het leven was vaak een worsteling en Wannes Van de Velde bleef z'n hele leven toch een beetje een randfiguur, bekend in bepaalde kringen, maar toch niet echt doorgebroken naar het grote publiek. Het vertelt z'n levensverhaal, zonder echt al te diep in te gaan op zijn privéleven. Het wordt ook nergens een hagiografie, al is wel duidelijk dat de schrijver bewondering heeft voor Wannes Van de Velde.


Het accent in het boek ligt echt op het kunstenaarschap en het privéleven komt eigenlijk vooral ter sprake om enige diepgang aan te brengen, waardoor je de persoon beter leert kennen. Ook z'n ziekte, die hem uit fataal zal worden, komt aan bod, zonder dat er al te veel op details in wordt gegaan. Het boek bevat ook veel illustraties en een aantal fotopagina's op ander papier.

Het is gedrukt in een klein lettertype, met vrij veel witruimte tussen de regels. Op sommige plaatsen zit er een soort streep in een woord, alsof de inkt daar niet goed gepakt heeft, maar dat kan ook aan mijn exemplaar liggen.


ISBN 9789462670648 | Paperback | 551 pagina's | NUR 661 | Uitgeverij EPO | mei 2016

© Renate, 3 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER