Non-fictie

Niels Bosman

Koolhydraatarm
50 dagen programma
Recepten voor 7 weken

Niels Bosman


Niels Bosman is bekend van de website https://makkelijkafvallen.nl kortweg MA genoemd, en heeft al diverse boeken uitgegeven rond het onderwerp koolhydraatarm (ca. 50-130 koolhydraten per dag), ketogeen eten (ca. 20-50 koolhydraten per dag) en detox.
Zelf eet ik in verband met diabetes2 al jaren ketogeen wat me goed bevalt en waardoor ik niet aan de diabetesmedicijnen hoef.


Omdat je toch wel eens wat nieuws wilt uitproberen heb ik dit boek gekocht, helaas een boek met koolhydraatarme recepten in plaats van ketogene, vergissing van mij. Maar voordat ik het mogelijk doorgeef aan een geïnteresseerde eerst maar een recensie schrijven.


Als eerste: het boek ziet er mooi en verzorgd uit, ook prettig dat het voorzien is van een leeslint.
Na de uitleg over koolhydraatarm eten kunnen we via een qrcode naar de coachingafdeling van MA, waar je begeleid kunt worden in jouw koolhydraatarme reis.


Het boek gaat verder met week 1 van het programma.
Alle gerechten zijn geschikt voor twee personen.
Op de linkerpagina vinden we een overzicht van de dingen die we in week 1 als ontbijt, lunch en diner gaan eten mét tussendoor 3 snacks die je ook zelf maakt.
Op de rechterpagina zien we de boodschappenlijst van week 1. En dat is wel even schrikken. De eerste week ben je namelijk voor twee personen € 186,92 kwijt. Er worden echter ook dingen aangeschaft die je in latere weken ook kunt gebruiken.
De boodschappen zijn allen bij AH gekocht omdat het makkelijker was één winkel aan te houden en de ingrediënten zeker aanwezig zullen zijn. Wat niet betekent dat er heel vreemde ingrediënten gebruikt worden.


Vervolgens treffen we de recepten aan die op het overzicht genoemd worden, te beginnen met de zelfgemaakte Yoghurt muesli bowl (41 kh) als ontbijt, de Oosterse salade (22kh) als lunch en Mexicaanse wraps uit de oven (34kh) als diner. Het ziet er heerlijk uit allemaal en de uitleg is duidelijk en stapsgewijs vermeld. Als snack mag je op de eerste dag een appel, een plakje zelfgebakken bananenbrood (wat je de hele week als snack kunt gebruiken) en 's avonds kun je aan de zelfgemaakte Hummus met komkommer, tomaat, of radijs.


De tweede week ben je voor twee personen zo'n 100 euro kwijt.
Ook nu begint de week met een overzicht van ontbijt, lunch, diner en de drie tussendoortjes gevolgd door het boodschappenlijstje.
De recepten variëren erg in koolhydraatgehalte. Gehaktschotel met bloemkoolpuree bedraagt bijv. maar 12 koolhydraten, de gevulde paprika met ei zelfs maar 3 kh. De groene groentewok met kip maar 4 kh. Maar er zijn ook gerechten zoals de de Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel die 43 kh bedraagt. Ook de erg lekker uitziende appel-kaneel pannenkoekjes bedragen 43 kh.


Aan het eind van elke week kun je het transformatiedagboek invullen. Dat houdt in dat je jouw gewicht, middelomtrek, bloedsuikerwaarde, verbeterpunten, bloeddruk, etc kunt noteren op die pagina. In totaal staan er 80 koolhydraatarme recepten in het boek.


Al met al is het een goed doordacht boek. Wel mis ik een index per ingrediënt, je kunt alleen per week op een gerecht zoeken. Ook lijkt bij sommige recepten het aantal koolhydraten niet helemaal te kloppen. De ene keer bevat het recept volgens mij minder koolhydraten, de andere keer meer. Het geheel aan voedsel per week is wel erg gezond. Je krijgt alle voedingstoffen binnen.
Voor mensen met het voornemen koolhydraatarm te gaan eten én van koken houden, vormt dit boek een mooie start om het voornemen om te zetten in daden.


ISBN 9789083237503 | Hardcover met leeslint | 240 pagina's | Uitgeverij MA | 8e druk november 2022 (1e druk 2020)
Afmeting 24,5 x 17,5 cm

© Dettie, 15 juli 2023

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER