Non-fictie

Laura van Bouchout

Jobshopper
1 meisje >1 jaar> 30 jobs
Laura van Bouchout


‘Dertig onverschrokken seconden. Meer heb je niet nodig om je leven om te gooien. Een zwak moment, een sterke koffie en een goede vriendin die zegt:  ‘je kunt het.’’


Laura is bijna dertig en heeft zoals veel moderne dertigers al verschillende banen gehad. Jobhoppers zijn het, ze willen alles: de droombaan, een leuk gezin en vakantie.
Laura was er niet tevreden mee en besluit in de tijd die haar nog rest voor haar dertigste verjaardag 30 verschillende jobs uit te proberen om er zo achter te komen wat ze nu echt wil. Natuurlijk moet er ook brood op de plank, dus moet ze eerste een deeltijdbaan zien te vinden. Als dat eenmaal gelukt is pakt de haar zoektocht terdege aan: in haar vrije tijd loopt ze mee met vrienden en kennissen om zo hun beroep te leren kennen; ze meldt zich als vrijwilliger  en werkt zelfs in haar vakantie  om aan het voorgenomen aantal te komen. Op de cover staan de dertig beroepen vermeld, en is meteen te zien hoe divers ze zijn: van bioboerin tot bedrijfsadviseur; van hondenwasser tot interieurverzorgster; van koorddanseres tot seksuologe. Zelfs de nanny probeert ze uit.


Of ze hierdoor op haar dertigste verjaardag eindelijk een conclusie heeft bereikt? In ieder geval heeft ze een fantastisch zij het vermoeiend jaar achter de rug. Iedere ervaring was leerzaam, op een positieve dan wel negatieve manier; iedere baan heeft contacten opgeleverd, en haar boodschap tegen haar leeftijdgenoten is duidelijk: Geef je zelf er aan over! Sta open voor andere mensen, en ga voor wat je wil! In het kort eigenlijk: niet geschoten, altijd mis.


De vormgeving van dit boek is heel apart: er wordt gespeeld met lettertypes, met expres knullige maar grappige illustraties; Ieder hoofdstuk gaat over één beroep: het begint met een dubbele pagina, gevolgd door een korte notitie over hoe Laura er bij gekomen is dit bepaalde beroep te kiezen en hoe ze het aanpakt om het te proberen.
Dan volgt een beschrijving van haar ervaringen (in een heel klein lettertype!) en daarna de conclusie: is dit haar droom? Wat kan ze ermee? Daar geeft ze ook een opsomming van wat de baan precies inhoudt, over welke eigenschappen je moet beschikken, en natuurlijk ook de nadelen. Na een hoofdstuk volgt een soort pauzepagina, met een korte overdenking.
Wat ik mis is informatie over de opleidingen die je voor een bepaald beroep gehad moet hebben, maar Laura is er duidelijk van overtuigd dat je heel veel kan met welke opleiding dan ook. En de keuzes die ze maakt zijn natuurlijk wel een bepaalde richting in. Ze stelt ook: als het je droom is om chirurg te worden of topsporter, dan moet je niet pas op je dertigste gaan rondkijken! En over geld praat ze niet, ze vindt dat een droombaan niets te maken heeft met veel geld verdienen. Geluk is belangrijker.
Het geheel wordt opgevrolijkt met tekeningetjes in stijl, die soms een deel van het verhaal vertellen. Bij het beroep hondenwasser staat bijvoorbeeld getekend hoe je de hond moet wassen.
Daarnaast zijn er nog geschreven krabbels en lijkt het of iemand in het boek heeft zitten ‘kliederen’.
Behalve een speels en grappig boek (de droombaan??) is het vooral een les voor de jongeren van nu: kijk om je heen en doe wat.


ISBN 9789002252280|paperback | 288 pagina's | Standaard Uitgeverij | oktober 2012
Illustraties van Emma Thijssen

© Marjo, 31 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER