Non-fictie

Steve Peters

altDe Chimp Paradox
Steve Peters


Ondertitel:  De mind management methode voor zelfvertrouwen, succes en geluk


Een zelfhulpboek waarmee je niet alleen leert begrijpen hoe je geest werkt, maar vooral hoe je vanuit dat begrip leert om te gaan met je geest. Managen dus.


Iedereen kent dat wel: je hebt al gehandeld voor je er goed en wel over na gedacht heb. Berouw komt na de zonde. Je hebt er spijt van dat je weer uitgevallen bent tegen je zoontje. Of je zucht eens diep omdat je weer bezweken bent voor die chocoladebol. Dat is dan de schuld van je Chimp...

Gelukkig is Professor Steve Peters  behalve psychiater ook docent. Hij beseft dat een inleiding hier wel op zijn plaats is. Hij begint zijn boek met op een eenvoudige manier uit te leggen hoe onze geest in elkaar steekt. Het komt er op neer dat we zeven stukken brein hebben.
Drie van deze breinen, het frontale, het limbische en het pariëtale systeem, vormen de menselijke geest. Het pariëtale systeem is de Computer, ‘een opslagruimte en automatisch denkende machine.’ Het is nodig om de Chimp te kunnen managen.
Maar eerst moeten we weten hoe het zit met De Mens en zijn Chimp.  Het frontale systeem noemt Peters De Mens, het limbische noemt hij de Chimp. Zij ontwikkelen zich onafhankelijk van elkaar en moeten vervolgens verbindingen aangaan. En dat gaat niet zonder slag of stoot.


Waarschijnlijk komt deze verdeling de lezer bekend voor: inderdaad, het gaat om emotie versus ratio, gevoel versus verstand.
Meteen moet ik iets rechtzetten: wat ik eerder zei dat het de schuld is van je Chimp dat je die chocoladebol at, is helaas niet helemaal waar.


‘De Chimp heeft een persoonlijkheid, zijn eigen agenda en een Jungle Centrum. Hij denkt emotioneel en gaat af op indrukken en gevoelens. Hij is een emotionele machine die jou zal gijzelen, als jij dat toelaat. Hij is niet goed of slecht: hij is een Chimp. Hij kan je beste vriend of je grootste vijand zijn. Dat is de Chimp Paradox.’


Het is dus heel normaal dat je Chimp zal happen voordat De Mens de kans heeft gekregen er over na te denken! Dit boek gaat ons helpen die Chimp te managen. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om een stuk gebak: de hele dag door moet de mens keuzes maken, en steeds zal de Chimp, omdat hij impulsief reageert, bestuurd moeten worden.
De Mens kan zijn Chimp zodanig trainen dat het hem lukt angsten aan te pakken, zelfvertrouwen te vergroten en emoties onder controle te houden, met behulp van de Computer. Ieder hoofdstuk legt een stukje uit, geeft samenvattende kernzinnen en vooral ook suggesties voor trainingen. Je hebt het dus helemaal zelf in de hand...


Zoals het een zelfhulpboek betaamt is het geen droge kost, maar leest integendeel als een trein. Door de duidelijke indeling, de samenvattinkjes en de leuke tekeningetjes tussen de tekst is het een goed behapbaar boek geworden.


ISBN 9789400505827 | Paperback | 384 pagina's| Uitgeverij Bruna | juli 2015
Vertaald uit het Engels door Henk Popken

© Marjo, 5 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER