Non-fictie

Theo Barkel

height=Dylan Proosten
Vergeet mijn naam niet
Theo Barkel

“Het is alweer een jaar geleden dat jij op die bewuste avond 10 december 2011 met een lach op je gezicht naar het feest van je werk ging. Met zijn allen met de bus lekker los gaan op het bedrijfsfeestje. Tot het moment dat er iets gebeurde en jij besloot naar buiten te gaan. Wat er toen is gebeurd, wist niemand maar je was zomaar ineens verdwenen… Koud en donker, alleen in een T-shirtje en een spijkerbroek. Wat zal je het vreselijk koud hebben gehad.”

Op 10 december 2011 woonde de negentienjarige Dylan Proosten uit Rijen een personeelsfeest bij van de supermarkt waar hij werkte. Na afloop van het feest stapte Dylan echter niet in de bus die voor hem en zijn collega’s klaarstond. Er werd kort gezocht  maar uiteindelijk vertrok de bus zonder Dylan. De volgende ochtend werd duidelijk dat Dylan niet was thuisgekomen. Hij zou nooit meer thuiskomen. Tien dagen na de verdwijning van Dylan Proosten werd zijn lichaam in een weiland, niet ver van de feestlocatie, gevonden. Een jaar later schreef Fon Proosten, de vader van Dylan, de bovenstaande woorden.

De precieze doodsoorzaak kon uiteindelijk niet vastgesteld worden. Een misdrijf werd uitgesloten en vermoed werd dat Dylan gestorven was door de combinatie van alcohol en onderkoeling. Wat er zich precies heeft afgespeeld tijdens de avond van het personeelsfeest en hoe Dylan uiteindelijk in het weiland is beland, blijft een raadsel. De ouders en vrienden van Dylan kampen nog dagelijks met de gevolgen die deze onzekerheid met zich meebrengt.

Het verhaal van Dylan Proosten greep auteur Theo Barkel aan. Na twee jaar twijfelen hakte hij de knoop door en besloot hij een boek over Dylan te schrijven. Het boek is “Een poging om achter de waarheid te komen en de ouders een beetje rust te gunnen. Hoop, dat er iemand is die meer weet, hij of zij ermee naar voren durft te komen en de levenslange veroordeling van Dylans ouders en zus, wat weet te verzachten.”

Dit boek is geschreven vanuit het hart en straalt een diepe betrokkenheid uit. Een beoordeling van de schrijfstijl laat ik achterwege, dat is niet belangrijk bij dit boek. Met behulp van medische en juridische specialisten zijn de omstandigheden rondom Dylans dood zo goed mogelijk geschetst. Ook is de hulp van paragnosten ingeroepen. Tevens komt het levensverhaal van Dylan aan bod. Leraren vertellen verhalen over Dylan en zijn vrienden vertellen over de “vier musketiers”, zoals ze zichzelf noemden. Gedichten en foto’s maken het boek tot een compleet geheel. Een herdenkingsboek.

Welke omstandigheden hebben geleid tot de dood van Dylan Proosten? De ouders van Dylan, familie en vrienden en ook Theo Barkel hopen dat dit boek tot het antwoord op deze prangende vraag zal leiden. Theo Barkel sluit het boek af met de volgende woorden:

“De enige hoop die mij nog rest, is dat de ouders van Dylan de rust krijgen waar ze naar verlangen.
Dat de laatste onzekerheden verdwijnen en er eindelijk duidelijkheid zal komen over hetgeen er die vreselijke nacht precies is gebeurd.
Ik hoop dan ook, dat als er iemand is die meer weet, diegene er eindelijk mee naar voren zal durven komen om de ouders en zus van Dylan deze rust te gunnen.”

ISBN 9789078437161 | paperback | 120 pagina's| Uitgeverij Life | 2014

© Annemarie, 23 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER