52 weekendmenu's
Onno Kleyn en Loethe Olthuis
illustraties Deborah van der Schaaf
In het voorwoord melden de schrijvers dat deze recepten, die deels eerder in het Volkskrant magazine gepubliceerd zijn, bedoeld zijn om beginnende en ervaren thuiskokers aan lekkere, onverwachte en maakbare maaltijden voor het weekend te helpen.
Verder hopen ze met hun stap-voor-stap notering van de recepten en de informatie die door het boek verspreid staan wat inzicht te kweken. Ze willen een klein beetje kennis geven dat zorgt voor culinaire vrijheid zodat je niet afhaakt omdat je toevallig één ingrediënt (bijv. peterselie) niet in huis hebt.
Verder wijzen ze erop dat er nauwelijks gebruik gemaakt wordt van zakjes, pakjes, poeders en andere 'handige' gemaksproducten.
Na dit voorwoord volgt basisinformatie over van alles en nog wat. Hoe kies en koop je de ingrediënten, waar moet je op letten bij het kopen van groente, vis, vlees, kip enz. Welke olie kun je het best gebruiken, waarmee kun je voedsel binden etc. etc. In korte, heldere taal lichten de schrijvers het bovenstaande toe. Daarna geven zij aan welke attributen handig zijn om in huis te hebben zoals o.a. goede raspen, dunschiller, keukenmachine, staafmixer en eiersnijder!
En dan volgt waar het allemaal om draait... de recepten!
Zoals de titel al aangeeft is het boek ingedeeld in menu's. Voor elk weekend een, geschikt voor vier personen. De schrijvers beginnen met lentemenu's, dus een menu met ingrediënten die in de lente goed verkrijgbaar zijn. Het allereerste menu is al om van te watertanden Vooraf: Lauwwarme rivierkreeftensalade met groene asperges, dragon en saucisson sec. - Een chique salade, die het ook goed doet als hoofdgerecht voor twee - Gevolgd door een recept voor Franse vistaart met dille dat voorafgegaan wordt door een handige tip over zelf deeg maken. Als nagerecht Rabarbertrifle met meringue. Beslist niet verkeerd om de lente mee te beginnen!
Verderop (blz 44) staat nog een recept van gefrituurde aardbeien met crème de menthe-sabayon, wat me ook zeer smakelijk lijkt.
En wat te denken van het volgende menu: Roerei met roquefort, navarin d'agneau (lamsstoof met lentegroenten) en Normandische flensjes toe? Bij dit laatste recept staat 'Luilakken maken flensjes van kant-en-klaar pannenkoekenmeel en een extra ei. Nog grotere luilakken kopen kant-en-klare flensjes.' Dat weet je dan alvast, maar... ze hebben wel gelijk gezien het weinige werk dat beslag maken kost.
Onno en Loethe hebben menu's voor alle seizoenen geschreven. Wat te denken van dit recept uit een wintermenu 'In koffie gebakken spareribs met warme linzensalade'? Volgens de schrijvers 'Echt stoer wintereten, deze ovengebakken spareribs. De koffiemarinade geeft extra smaak, kleur en malsheid aan het vlees.'
Als je het Goddelijke kerstmenu gemaakt hebt, is het bijna onvermijdelijk dat je als goede voornemen voor het nieuwe jaar 'minder eten' bedenkt. Alles 'klinkt' zo overheerlijk dat je je er waarschijnlijk ongans aan eet.
Na elk seizoen staan er tips en toelichtingen over enkele ingrediënten en helemaal achterin staat het register. Gelukkig is deze niet op menu's ingedeeld maar op ingrediënt. De ingrediënten zijn niet extreem of heel prijzig op een enkele na maar daar staat een alternatief bij genoemd.
Wat het boek ook een extra dimensie geeft, zijn de mooie en goede illustraties van Deborah van der Schaaf.
Een zeer prettig kookboek dat het ook uitstekend zal doen als cadeau. Zeker nu Onno Kleyn en Loethe Olthuis na de zomer (2010) gestopt zijn met hun weekendmenu's in de Volkskrant.
ISBN 9789046807064 Paperback 256 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2010
© Dettie, 9 september 2010
Lees de reacties op het forum, klik HIER