Non-fictie

Jan Peter Jansen & Patricia Wit

altMen’s Health Groot BBQ Boek
Jan Peter Jansen & Patricia Wit

“Bij een beetje temperatuur mag elke man graag het vuur opstoken en een portie vlees of vis grillen. Te vaak blijft het dan bij de armoedig in cellofaan verpakte kiloknallers van de grootgrutter. Jammer, want de barbecue kent ontelbaar meer mogelijkheden dan de gemiddelde grillende genieter doorgaans beseft.”

Jan Peter Jansen (hoofdredacteur van Men’s Health) is dol op barbecueën en Patricia Wit houdt van ambachtelijke producten. Zij hebben voor dit boekje de handen ineen geslagen met als doel de lezer ervan te overtuigen dat barbecueën zoveel meer is dan het lukraak grillen van voorverpakt vlees en vis.

De lay-out van het boek is praktisch, stoer en mannelijk. Het eerste hoofdstuk beschrijft de zogeheten “BBQ-Basics” en bevat handige tips. Wat heb je bijvoorbeeld allemaal nodig en hoe zorg je ervoor dat je hygiënisch te werk gaat? Wat is het beste moment om de barbecue aan te steken en hoe doe je dat nu precies? Ik licht een tipje van de sluier op: er komen géén aanmaakblokjes, wasbenzine of terpentine aan te pas! Wie het advies in dit boek opvolgt krijgt dus niet te maken met een steekvlam.

Vervolgens wordt er aandacht besteed aan gezond barbecueën. Elke wijze raad staat paginagroot vermeldt. Voor de auteurs is dit duidelijk een belangrijk item en ik ben het helemaal met ze eens. Zo kennen we allemaal wel eigenwijze mensen die toch zwartgeblakerde stukken vlees opeten. Doe dat niet! Tip 7 zal door veel mannen zonder tegensputteren opgevolgd worden: drink bier. Er zit namelijk een stofje in dat beschermt tegen de kankerverwekkende stoffen in doorbakken vlees.

Hoofdstuk 2 gaat over marinades. Volgens mijn man een heel belangrijk onderdeel van het barbecueën. Hij kan zijn hart ophalen want er staan heerlijke marinades in gevolgd door recepten voor sauzen en dressings. Zal hij kiezen voor de pepermarinade of toch voor de Turkse marinade? Er staat ook bij vermeld waar de marinade het beste bij past.

Veel barbecue-minnende mannen bladeren waarschijnlijk direct door naar hoofdstuk 3: vlees. Er staan heerlijke, eenvoudige recepten in voor stoere vleesgerechten. Ik ben dan wel geen man maar het water loopt me in de mond! Ik lust wel een Middellandse zeeburger, een Mexicaanse steak of een pestobiefstuk. Voor de ingrediënten voor de Zuid-Afrikaanse biefstukjes met blauwe kaas ga ik het liefst nu meteen op pad. Na het hoofdstuk over vlees volgt, lekker overzichtelijk, een hoofdstuk over vis. Maak bijvoorbeeld gegrilde citroenzalm, zeebaars of geroosterde schol.

Natuurlijk is een barbecue-maaltijd niet geslaagd zonder salades en groenten en hoofdstuk 5 doet inzien dat je ook  hiermee origineel voor de dag kunt komen. Vervang de schaaltjes paprika en komkommer eens door een pastasalade met kip of een aardappelsalade met avocado en yoghurt-kruidendressing.

Het boek sluit af met ruimte voor notities zodat de eigenaar zijn eigen barbecue-geheimen kan neerpennen. De titel van dit boek doet vermoeden dat het om een groot en dik exemplaar gaat. Niets is echter minder waar! Het boekje is klein en vrij dun. Het is de inhoud die groots is. Men’s Health Groot BBQ Boek is een perfect cadeau voor de barbecue-liefhebber. Na het geven van dit boekje rest nog maar één ding: geduldig wachten tot je uitgenodigd wordt voor een gezond en verantwoord barbecue-feestje!

ISBN 9789400503298 | hardcover | 176 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juli 2013

© Annemarie, 28 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER