Non-fictie

Markus Varesvuo

Vogels
Magische momenten
Markus Varesvuo


Het is momenteel begin maart en langzaam begint de winter te verdwijnen om plaats te maken voor de lente. De sneeuwklokjes laten hun witte kelkjes en pril groene blaadjes zien. De koolmezen vliegen alweer af en aan met takjes om hun nest te bouwen. Nog even en overal is er weer een enorme bedrijvigheid van veel vogels waar te nemen. Een uitstekend moment om dit boek ter hand te nemen en alvast vooruit te genieten van deze activiteiten.


Markus Varesvuo heeft schitterende foto's gemaakt van vogels, beginnend in de lente als zij volop baltsgedrag vertonen. Bij elke foto staat een korte tekst dat iets vertelt over de vogel. Bijvoorbeeld bij een foto van een brilduiker: Tijdens de balts heeft het mannetje een raspende roep en werpt hij zijn kop naar achter terwijl hij watertrappelt. De vrouwtjes lijken dit aantrekkelijk te vinden!
Het knappe is dat Markus Varesvuo precies het juiste moment heeft weten vast te leggen. Je ziet rond de oranje pootjes waterspatten omhoog schieten en zijn snavel wijst sierlijk naar de lucht.
Mijn favoriete foto uit het hele boek is de foto van de vechtende korhoenders. Dit is ballet, dit is kunst, dit is kleur, dit is leven, wat een foto!
Na het baltsen volgt het paren, ook dit heeft Markus heel mooi weten vast te leggen. Zoals bijvoorbeeld de foto van het roodpootvalkpaartje ook hier staat weer een korte tekst bij. "Het vrouwtje geeft met een luide roep te kennen dat ze wil paren. Om te laten zien dat het haar ernst is, neemt ze vast een paringshouding aan. Op het hoogtepunt van het broedseizoen wordt er meerdere keren per dag gepaard."
Na de paring volgt het broeden en daarna breekt de ongelofelijk drukke tijd aan van het voeren. De vogels vliegen af en aan en het blijkt dat sommige vogels zelfs nadat het jong het nest verlaten heeft nog een aantal dagen blijven doorgaan met voeden zoals de boerenzwaluw.
Zeer indrukwekkend is ook de foto van de kraanvogel die een vos wegjaagt. De vos lijkt een klein schriel beestje als de kraanvogel met uitgespreide vleugels op hem af komt. de vos heeft geen schijn van kans.
Bij de foto van de Noordse stern moet je denken aan een engel. De hele foto getuigt van een serene stilte, het lijkt haast bovennatuurlijk.


De foto's in het boek tonen de vogels in alle seizoenen. Er is een heel mooie foto van vogels waarbij het lijkt alsof ze net voor de maan vliegen. Er is een foto van een grote groep vogels die aan de grote vogeltrek begint. Je ziet vogels in de sneeuw, in de zon. Vogels die voedsel zoeken, vogels die drinken.
Bij elke foto houd je even je adem in omdat het zo'n prachtige foto is. Markus Varesvuo weet elke keer hét moment van actie vast te leggen waardoor de foto zo adembenemend wordt. De toevoegende teksten maken het boek helemaal compleet.
Het hele boek is erg mooi uitgevoerd en het is een groot feest om te lezen en te bekijken. Elke vogelliefhebber die dit boek cadeau krijgt zal er erg blij mee zijn.


Markus Varesvuo is sinds 2005 professioneel wildfotograaf, maar fotografeert als sinds 1988. Hij is een van de grondleggers van de bekende website www.birdphoto.fi

ISBN 9789052104621 Hardcover 160 pagina's Tirion Natuur 20 oktober 2011
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland

Dettie, 8 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER