Non-fictie

Han Wilmink

De smaak van de Amish
Han Wilmink


De Amish zijn bij ons vooral bekend om hun sobere kleding, hun eenvoudige levensstijl zonder enige vorm van luxe en het gebruik van paard en wagen. Radio, televisie en internet wordt niet gebruikt. Veelal verbouwen ze hun eigen groenten en ook hebben ze hun eigen vee voor de slacht.


In de korte introductie van dit kookboek vertelt Han Wilmink dat de Amish al eeuwenlang deze zeer eigen levensstijl in stand houden. "Wat de anderen vinden, interesseert de Amish niet zo. Hun wijze van leven zien ze als een manier waarop ze God en de schepping recht doen."
Er zijn verschillende groeperingen Amish, de 'New order Amish' dragen wel de kenmerkende, eenvoudige en effen kleding maar maken wel gebruik van telefoon en elektriciteit. Het gebruik, van auto's wordt soms toegestaan. De 'Swartzentruber Amish' zijn het strengst in de leer, zelfs batterijen en kraanwater zijn uit den boze. Water wordt met de handpomp zelf opgepompt.


Dankzij dit eenvoudige leven volgen de Amish het ritme van de seizoenen op. Ze zijn afhankelijk van wat elk seizoen hen te bieden heeft. De recepten in dit boek zijn dan ook seizoensgericht, eenvoudig qua samenstelling en vaak van generatie op generatie gebruikt.

Lente
We beginnen met de lente met een recept voor een salade van paardenbloem, ei en zure room. Ook staat er hoe je perfect een ei kunt koken die niet te hard/droog of te zacht is. De mayonaise wordt ook zelfgemaakt op de Amish manier, dus... zelf met de garde aan de slag in plaats van de staafmixer te pakken (wat wel mag natuurlijk). We vinden verder nog recepten voor limonade van vlierbloesem, spinaziesoep, aardappelsla van jonge krieltjes, de overheerlijk uitziende chicken pot-pie, de veggie-pie, de citroenpudding, de wortelcake met walnoot en roomkaas-topping, havermoutpannenkoekjes, brownies, rabarberkoffiecake, aardbeien en rabarber met kruimeldeeg uit de oven.
Tussen de recepten door staat allerlei informatie over de Amish zoals het familieleven of hun vervoer- en transportmiddelen.

Overige seizoenen
In de zomer komen veel heerlijke fruitcake en fruit-pie gerechten voorbij maar ook broccoli-soep, radijssalade, andijviesla met ei-mosterd-spekjessaus, en een groene salade met gerookte kip, appel en een romige gembersaus die ik onmiddellijk uitgeprobeerd heb. Het recept was voor zes personen. Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt aangezien we het met zij tweeën zouden eten. - Alleen de saus heb ik wel naar het recept gemaakt -
Naderhand had ik spijt dat ik het niet voor 6 personen had gemaakt, want de salade was heerlijk, daar hadden we nog wel wat meer van gelust!
Ook het courgettebrood (zucchini bread) wil ik nog wel eens uitproberen of de zucchini pancakes. Er staat overigens ook een recept in voor ketchup die de Amish in weckpotten stoppen zodat ze de hele winter 'verse' ketchup hebben.

In de herfst hebben de Amish het gruwelijk druk, de groenten, granen en het fruit moet geoogst en verwerkt worden. Veel wordt geweckt of gedroogd én onmiddellijk gegeten zoals de prachtige laagjesalade uit Lancaser, de verrukkelijk uitziende coleslaw, de kaas-uiensalade. De Schnitz-pie van gedroogde appeltjes is zeer geliefd bij kinderen. Ook de appeltaart in diverse variëteiten ontbreekt natuurlijk niet. Ook zijn er diverse pompoenrecepten zoals pompoensoep en pompoentaart. Bij mij liep het water in de mond bij het lezen van het recept voor Butterscotsch brownies...


En dan breekt de winter aan, tijd voor het familieleven en herstel- en verstel werkzaamheden. In dit gedeelte staan meer vleesgerechten zoals de romige gebonden kippensoep, srapple (balkenbrei) van varkensvlees, krokante knoflookkip met parmezaan uit de oven, en recepten voor gehaktbrood. Maar ook in dit gedeelte ontbreken de zoete lekkernijen niet. De Whoopie pie blijkt te bestaan uit luchtige chocolade 'soesjes' gevuld met zoete vanillevulling, maar ook de grote shoofly-pie gemaakt met melasse ziet er uit om in te bijten ook de herkomst van de pie-naam wordt verklaard.

Al met al is het een erg prettig kookboek waar je, zoals het de Amish betaamt geen idiote hoeveelheden buitenissige ingrediënten voor nodig hebt. Veel dingen heb je al in huis. Opvallend is wel de grote hoeveelheden suiker in de originele recepten maar die heeft Han Wilmink aangepast tot minder zoete varianten die net zo lekker smaken. Het bereiden wordt zeer duidelijk uitgelegd met af en toe een leuke anekdote erbij.
Doorheen het boek wordt van alles verteld over de Amsih waardoor het geheel een zeer aangenaam, onderhoudend en inhoudelijk smakelijk boek is geworden met prachtige foto's van zowel de Amsih als de kook- en bakresultaten. Echt een koesterkookboek.


Han Wilmink is predikant in Ommen én gepassioneerd kok


ISBN 9789043521987 | Hardcover met foto's | 194 pagina's | Uitgeverij Kok | september 2013
Afmeting: 255 mm x 200 mm x 19 mm

© Dettie, 14 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER