De oude man en de kat
Nils Uddenberg
Beweerd wordt dat een kat zijn baasje uitzoekt en als je dit boek leest dan blijkt maar weer dat die bewering echt waar is.
Nils Uddenberg, een gepensioneerd psychiater, ziet op een dag een klein, maar volwassen katje balanceren op de deur van zijn schutting. Het is ijskoud buiten en hij verwondert zich dat het beestje daar ineens zit, maar verder slaat hij er geen acht op. Maar het katje laat zich vaker zien en blijkt een slaapplek te hebben gevonden in de mand met gereedschap in hun ijskoude schuurtje. Op een of andere manier trekt Nils zich het lot van het beestje aan. Hij heeft nog een paar hondenbrokjes over, na het bezoek van zijn kinderen met hun twee honden, en geeft het katje er een paar van. Het offer wordt dankbaar geaccepteerd. En zo sluipt het diertje langzaam het leven in van Nils en zijn vrouw.
Uddenberg staat verbaasd van zijn eigen reactie, hij is dan wel wat sentimenteler geworden sinds hij ouder is maar hij heeft altijd beweerd dat hij geen huisdieren wilde. Hij is daarvoor te veel van huis - het echtpaar maakt graag verre reizen - en wil zich niet gebonden voelen. Bovendien wilde hij nooit de verantwoordelijkheid voor een huisdier dragen.
Maar de kat trekt zich er niets van aan en Nils raakt ondertussen behoorlijk gehecht aan het beestje. Op een dag vindt hij zichzelf, tot zijn eigen verbazing, terug in de supermarkt bij het kattenvoer. Het beestje krijgt eten en een eigen mand in huis en slaapt 's nachts graag bij vrouwtje op bed. Nils Uddenberg merkt dat hij het geronk dat het diertje produceert hem een uitermate prettig, huiselijke en veilig gevoel geeft. Ook treft hij zichzelf met de kat bij de dierenarts aan om te kijken of het diertje wel gezond is én om het te laten helpen, want een rondsproeiende kater of een huis met jonge poesjes dat kan écht niet. Dat zou toch wel teveel van het goede worden.
Onder het werken, Nils schrijft veel boeken en artikelen, stimuleert het gezelschap van het beestje hem. Het geeft hem een goed gevoel dat hij samen met het diertje in één ruimte verkeert en de rust toch bewaard blijft. En als Poes (want het blijkt een vrouwtje) een paar dagen onvindbaar is dan merkt Uddenberg hoe zeer het kleine beestje al een onderdeel van zijn leven is geworden. Zijn kinderen zijn ook blij met de komst van Poes, het doet hun vader goed vinden ze. En zo verovert Poes de aanvankelijk tegensputtende Nils helemaal. Ze pakt hem in met haar mooie ronde ogen, met haar geronk en haar eigenzinnige gedrag. Nils vindt Poes fascinerend.
Natuurlijk komt ook de psycholoog in Uddenberg naar boven bij het observeren van Poes. Als het diertje uren uit het raam zit te kijken kan hij het niet laten te mijmeren over wat er om zal gaan in het beestje en wat voor leven Poes had voor ze zijn huis uitzocht om in te gaan wonen.
Het is geen verhaal geworden zoals zoveel andere 'baasjesboeken' waarin verteld wordt hoe leuk en uniek hun huisdier is. Het is het verhaal van een man die tot zijn eigen verbazing merkt, hoe bijzonder en aangenamer zijn leven is geworden met Poes in huis.
Doorheen het boek staan fraaie zwart-wit afbeeldingen van allerlei katachtigen, maar vooral van Poes getekend door Ane Gustavsson.
Kortom, een erg prettig boekje, in mooie taal geschreven. Echt een must voor alle kattenliefhebbers.
Nils Uddenberg (1938) is psycholoog en schrijver. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Universiteit van Lund. In 2003 werd hij onderscheiden met de August Prijs, de belangrijkste literaire prijs van Scandinavië. De oude man en de kat groeide uit tot een bestseller in Zweden en verscheen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Amerika, Noorwegen, Denemarken, Japan, Portugal, Korea, Turkije en Italië.
ISBN 9789460031083 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Balans | maart 2016
© Dettie, 5 februari 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER