Non-fictie

Elwin van der Kolk

Vogels van Nederland
200 vogels in een oogopslag
Illustraties Elwin van der Kolk


Vogels van Nedeland  lijkt op een dun boekje, maar als je het 'boekje' openslaat zie je dat het een grote uitvouwkaart is waar 200 vogels op staan afgebeeld.
Alle vogels zijn gerangschikt naar leefgebied en soortgroep. Onder het kopje Vogels van duin & heide zie je bijvoorbeeld de afbeeldingen van zowel het mannetje als vrouwtje blauwborst prachtig afgebeeld evenals mannetje en vrouwtje van de Dodaards, de  Korhoen, de Geoorde fuut en de Roodborsttapuit. Dit omdat het uiterlijk van mannetje en vrouwtje erg verschillen. Van de overige vogels zijn alleen de volwassen mannetjes in broedkleed te zien.
Op andere afbeeldingen zie je het zomer en winterkleed van een vogel zoals bij de Zilverplevier en Rosse Grutto onder het kopje Wad & Kustvogels. De Zilverplevier is 's zomers aan de onderzijde zwart en de Rosse Grutto heeft 's zomers een rood/oranje onderzijde terwijl die 's winters wit/beige is.
Bij o.a. de Roofvogels & Uilen wordt ook de vogel in vlucht afgebeeld omdat zij een specifieke tekening op de vleugels hebben die kenmerkend is voor die vogel. Zoals bijvoorbeeld de grauwe kiekendief die een prachtige zwart/witte tekening aan de onderzijde van zijn vleugels heeft.


De kaart is van geplastificeerd materiaal zodat je hem ook bij vochtig weer kunt gebruiken.
Kortom, een handige, zeer informatieve wegwijzer op vogelgebied die makkelijk mee te nemen is tijdens een wandeling omdat het nauwelijks iets weegt en een handzaam formaat heeft.

Zie ook http://www.elwinvanderkolk.nl

ISBN 9789050114035 KNNV Uitgeverij april 2012

© Dettie, 14 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER