Non-fictie

Bernard Rübsamen

https://royalportraitseurope.photoshelter.com

 

5 jaar koningspaar
Bernard Rübsamen


Dit boek is samengesteld uit de koninklijke collectie van fotograaf Rübsamen die internationale bekendheid geniet. Hij volgde koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij staatsbezoeken, vakanties en andere officiële gelegenheden. Uit de foto’s blijkt dat Willem-Alexander een ‘modern koningschap’ voorstaat zoals dat past in de 21e eeuw.

Het is een mooi verzorgd  fotoboek met wat toelichtende tekst. Er is geen beschouwing over het koningschap als zodanig. De foto's zijn chronologisch geplaatst en van hoge kwaliteit, ze vullen een hele of halve pagina.


Origineel zijn de foto’s van februari 2013 waar het gezin voor vakantie naar Lech vertrekt. De foto’s tonen een zwaaiend gezin door het raam van de Koninklijke wagon die aan de Alpen Express is gekoppeld, pag. 12.


Stralend staat het koninklijk paar erbij tijdens het foto aan de provincies Friesland en Noord-Holland in juni 2013, deel van hun tour door het land waarbij alle provincies werden aangedaan, pag. 43.


De multiculturele samenleving komt mooi naar voren op een foto, genomen in Almere waar meer dan honderd nationaliteiten wonen. Het bezoek maakt deel uit van het bezoek aan de provincies Flevoland en Overijssel in juni 2013, pag. 44.


De fietsende Máxima roept herinneringen op aan koningin Juliana. De foto is genomen tijdens de opening van het Máxiamapark in Leidsche Rijn, juli 2013, pag. 49.


Indrukwekkend zijn de foto’s genomen tijdens de begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche, augustus 2013. De foto van het gezin is met gevoel voor privacy op de rug genomen en dat siert de fotograaf, pag. 54.


Heel persoonlijk is de foto, genomen tijdens de dankbetuiging aan Beatrix, waar Máxima prinses Beatrix omhelst, pag. 70. Intiem en toch juist dat deze foto in de publiciteit is gekomen.


Stemmig zijn de gezichten van het koninklijk paar tijdens de dodenherdenking op de Dam, 4 mei 2014, pag. 80. Er zijn meer van deze momenten vastgelegd en de foto van 4 mei 2016 is ook van een sterke zeggingskracht, pag. 142.


Een teer moment is de foto waarop Willem-Alexander Máxima’s hand vasthoudt tijdens de aankomst van de slachtoffers van de MH17 op vliegveld Eindhoven, juli 2014, pag. 95.


Aangrijpend is de foto bij concentratiekamp Buchenwald waar het koninklijk paar in gedachten staat bij het monument, pag. 154.


Dit fraaie boek brengt niet alleen het koninklijk gezin in beeld maar laat via hen ook belangrijke historische momenten uit de afgelopen jaren zien. Een mooi document van wat werd genoemd ‘het houten jubileum’.


ISBN 9789463384230 | Hardcover | 207 pagina's | Uitgeverij Aspekt | april 2018

© Evert van der Veen, 16 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER