Non-fictie

Ping Fu met MeiMei Fox

Tegenwind brengt de vlieger omhoog
Ping Fu met MeiMei Fox


Ping groeide op in een villawijkje in Shanghai en was de benjamin van de familie, ze had een zus en vier broers. Haar ouders noemde ze Shanghai Mama en Papa. Shanghai Papa leidde een fabriek waar garen werd gemaakt. Ping was gelukkig.
Maar langzamerhand komt China in de greep van Mao en zijn communistische ideeën. In mei 1966 rond de achtste verjaardag van Ping Fu start de Culturele Revolutie en vanaf die tijd wordt alles anders. Gezinnen worden uit elkaar gerukt en de lieve, wijze ouders van Ping Fu worden gezien als de vijand, zij zijn die uitbuiters, die kapitalisten. De gevolgen zijn verschrikkelijk, niet alleen voor de familie maar voor heel China. Pings broers moeten gaan werken op het platteland en vader wordt gearresteerd en naar een werkkamp gestuurd.


In de zomer van datzelfde jaar wordt Ping door de Rode Garde meegevoerd naar de woonplaats van, zo blijkt, haar échte ouders Nanking Papa en Mama. Maar in Nanking worden haar ouders ook weggevoerd en rest Ping niets anders dan samen met haar zusje Hong, die wél bij Ping geboorteouders woonde, er het beste van te maken. Ze krijgen een ruimte in een gebouw van de universiteit toegewezen en worden heropgevoed. Wat inhoudt dat ze eindeloos de 'wijze' lessen van Mao moet opdreunen. Ping en Hong zijn zwarte elementen, het minste van het minste, ze waren 'de verbannen bastaards van hoogopgeleide, welgestelde ouders en verdienden niet als mensen te worden behandeld'. Het leven is onvoorstelbaar zwaar, het eten is vies, vaak beschimmeld, en niet voldoende. Ping moet constant in het openbaar vertellen dat ze zichzelf en haar familie veracht. Ondertussen probeert ze zo goed en kwaad als het gaat de kleine Hong, vier jaar oud, te verzorgen.


Ping kiest ervoor om haar kwetsbaarheid te tonen en iedereen vriendelijk tegemoet te treden, met inbegrip van mensen die haar bespotten. Het werkt! - Deze houding zal ze haar verdere leven blijven aannemen. - 
De lichtpuntjes in haar leven zijn de schaarse brieven van Shanghai Mama en de bezoeken van oom W. Hij prent haar in dat ze kostbaar is. Deze gedachte zal ze ook haar hele leven koesteren als een groot geschenk. Evenals de opmerking van Shanghai Papa dat ze haar alles konden afnemen behalve haar brein. 'Je brein is altijd van jou!' prentte hij haar in.


Nadat de Culturele Revolutie voorbij is, gaat Ping Fu Chinese literatuur studeren in Nanking. Maar dankzij een door haar geschreven artikel dat internationale aandacht krijgt, wordt haar dringend verzocht het land te verlaten. Ze vertrekt naar Amerika met 80 dollar op zak. Ze kent geen woord Engels.
Maar Ping is een uitermate intelligente en leergierige vrouw. Ze wil wat bereiken en dat lukt haar ook! Ze begint aan een studie computerwetenschap en dat is het begin van haar totaal andere leven. Ze vertelt over haar computerwerk bij een bedrijf waar ze het zeer naar haar zin heeft. Toch start ze een computerbedrijf gespecialiseerd in 3Dprint, ze is daarmee haar tijd ver vooruit. Ze leert te onderhandelen, wat haar aanvankelijk veel moeite kostte of zich juist terug te trekken als ze denkt dat dat beter is voor het bedrijf. Met wilskracht, enthousiasme, vallen en opstaan en gebruik makend van alles wat ze geleerd heeft in zowel haar jeugdjaren in China als later in Amerika, bereikt Ping Fu veel.
Inmiddels staat ze aan het hoofd van het grote ICT-bedrijf Geomagic en is ze adviseur in het innovatieteam van president Obama. Wie had dat gedacht toen ze als kind zichzelf moest slaan en roepen dat ze niets waard was!


Dit is, in het kort, het verhaal van een krachtige vrouw die haar de vlieger juist dankzij de tegenwind omhoog wist te brengen. -'Elk nadeel heeft zijn voordeel' zou Cruijff zeggen. -  Wat zo frappant is aan dit verhaal, is dat Ping nog steeds kiest voor het tonen van haar kwetsbaarheid. Ze is heel eerlijk in het vertellen van haar onzekerheden en kent haar zwakke plekken heel goed. Dankzij haar barre jeugd in China behandelt ze haar werknemers respectvol, zij mogen zich nooit minderwaardig voelen. Door haar achtergrond, ze was het zwarte element, voelt ze zich nog steeds vaak weinig zelfverzekerd, onvoorstelbaar bijna voor een vrouw die zoveel aangedurfd en bereikt heeft.


Het verhaal van Ping leest als een groot avontuur. De delen waarin ze uitlegt wat haar werk inhoudt zijn niet altijd even makkelijk te volgen omdat die materie mij niet bekend is. Maar voor de rest is het een verbluffend en soms verbijsterend verhaal over een vrouw die te allen tijde overeind blijft ondanks alle tegenslagen! Aanvankelijk denk je bij het lezen, dit kan niet, dat kan een kind allemaal niet doen, weten of onthouden, maar als je verder leest ontdek je hoe intelligent Ping is dan is het allemaal niet meer zo vreemd. Het verhaal wisselt van heden naar verleden, waardoor het prettig leest.
Een interessant en zeer boeiend boek.


ISBN 9789047005360 Paperback 303 pagina's Business Contact

© Dettie, 29 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER