Non-fictie

Tim Noakes, Sally-Ann Creed & Jonno Proudfoot

http://realmealrevolution.com

 

De Real Meal Revolutie
Echt eten voor een gezonder, energieker leven
Tim Noakes, Sally-Ann Creeden en Jonno Proudfoot


In oktober 2014 werd een tv-programma uitgezonden waarin we twee artsen, Chris en Xand van Tulleken, een eeneiige tweeling, konden volgen die zichzelf op een strikt dieet hadden gezet. De een at heel veel suikers, de ander extreem veel vet. Chris at alleen suikers (koolhydraten) en zo min mogelijk vetten. Xand deed juist het tegenovergestelde.
Tijdens die dieetmaand ondergingen de broers een aantal experimenten. Zo werd hun reactievermogen getest op een – fictieve – beursvloer en testten ze hun prestaties op een racefiets. Na een maand hoopten ze te weten of ze beter minder suiker of minder vet konden gaan eten. Het resultaat was verrassend. Geen van beiden was de boosdoener, maar zo gauw je vet en suiker combineerde kregen mensen trek in méér daarvan, veel meer... met het gevolg obesitas en/of diabetes 2.


In het verlengde hiervan kun je stellen dat dit boek hetzelfde, eetlustremmende effect zal geven wat een van de samenstellers Tim Noakse al aangeeft, alle suikers en voedsel dat koolhydraten bevat worden namelijk verbannen in De Real Meal Revolutie.
- Banting wordt deze manier van eten genoemd. -


Wat je precies wel of niet mag eten wordt middels lijsten onder de kleuren groen, oranje of rood aangegeven. Groen staat voor veilig, oranje voor matig gebruik en rood is verboden. Dus geen brood, granen, fastfood (vaak een combinatie van vet en suikers), geen bewerkt eten, geen kant en klaar voedsel, geen pakjes en zakjes gebruiken, geen vruchten, aardappelen, bonen, peulvruchten, olie uit zaden eten etc.
Gelukkig mag je ook veel dingen wèl eten, het is alleen heel anders dan je (ik) gewend bent. Magere producten zijn in de ban evenals soja. Er wordt vooral gebruik gemaakt van bijvoorbeeld volle melk, volle yoghurt, roomboter, vlees mét randje vet, spek, volvette kaas, en ook de kip wordt voortaan gegeten mèt vel.


Volgens de samenstellers van het boek, heb je na het eten van een van de getoonde ontbijten geen honger meer tot het diner. Krijg je wel honger dan heb je te weinig vet gebruikt. Als je de, overigens heerlijke, ontbijtrecepten ziet, dan begrijp je dat ook,  al denk wel je zal ik dat wegkrijgen die vette hap op mijn nuchtere maag? Maar vroeger was het op het platteland ook heel gewoon om pannenkoeken met spek te eten als ontbijt, dus waarom zou het nu niet kunnen? Het is alleen een omschakeling van je gewoonte.


Bijkomend voordeel is dat je dankzij een ontbijt met vetten ook geen trek meer zal hebben in tussendoortjes, waardoor je minder gaat eten en daardoor waarschijnlijk zal afvallen, bovendien zal je je veel energieker voelen, wordt gezegd.
De vele recepten waarin vlees, vis, gevogelte, ei of groente als hoofdingrediënt worden gebruikt, zijn stuk voor stuk zeer smakelijk en aantrekkelijk.
Het water loopt je in de mond. - Vlees mét vet is overigens vaak ook smakelijker dan heel mager vlees. -
Groente blijft wel het belangrijkste element van het Banting eten, melden de samenstellers.


Soms worden de tips en trics die doorheen het boek staan wel vaak herhaald. Ook zijn er wel een paar dingetjes die niet kloppen. Wortelen mogen in bepaalde mate, liefst rauw, wordt gemeld maar verderop lezen we ineens dat wortelen niet gegeten mogen worden. Beetje vreemd is ook dat er warm water met citroen en munt wordt geadviseerd, mocht het vet toch te zwaar vallen. Ook wordt in een gerecht appelazijn toegevoegd. Fruit was toch verboden?


Het boek is samengesteld door o.a. Tim Noakes, hij geeft achterin het boek een wetenschappelijke toelichting op deze manier van eten. - Die overigens ook al voorin het boek, weliswaar iets minder uitgebreid, te lezen was. - Volgens hem leefde de mens vroeger alleen op (vet) vlees en vezelrijke knollen waardoor ze zo gezond bleven. Dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Ik kreeg gelijk visioenen van bananenbomen, ananassen, bessenstruiken etc. Daar zouden mensen toentertijd niet van gegeten hebben?
Hij vertelt verder vrij uitgebreid waarom koolhydraten (suikers) slecht zijn voor ons. Maar ondanks dat er zeker wat in zit, vind ik zijn argumenten niet erg steekhoudend.  De tweeling Chris en Xand van Tulleken wisten mij met hun diverse testen meer te overtuigen dat vet in combinatie met suiker de trek in meer eten sterk laat toenemen. Suiker alleen en vet alleen richtte niet veel schade aan.
Ik denk daarom wel dat het weglaten van alle vormen van suiker bij het vetgebruik, maakt dat snel verzadiging optreedt en de lekkere trek verdwijnt en dat dát de reden is dat De Real Meal Revolutie zo'n succes is.


Al met al is het wel een mooi kookboek met heerlijke, niet al te bewerkelijke recepten. Ook al zou je niet volgens de regels, dus zonder suikers en koolhydraten, leven dan heb je met dit boek evengoed een fantastisch kookboek in handen.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad
Jonno Proudfoot is een van de bekendste chef-koks van Zuid Afrika. Ecpert op het gebied van LCHF (low carb, high fat)- kookstijl
Sally-Ann Creed is diëtiste en paleo-expert

ISBN 9789045031118 | Paperback | 304 pagina's | Atlas Contact | maart 2016

© Dettie, 25 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER