Non-fictie

Annemerel de Jongh

http://www.annemerel.com

 

height="167"Live, love, run
Annemerel de Jongh

Ben jij ook zo jaloers op hardlopers die met een gelukzalige glimlach op hun gezicht schijnbaar moeiteloos een indrukwekkende afstand afleggen? Zou jij best wat aan je conditie willen doen maar heb je een hekel aan hardlopen? Blogger en fanatiek hardloopster Annemerel de Jongh schrijft in de inleiding van dit boek dat ze als schoolmeisje een hardgrondige hekel aan hardlopen had. Als er tijdens de gymles hardlopen op het programma stond, klaagde ze heel wat af. Ze kon zich niet voorstellen dat er mensen waren die zich vrijwillig aan deze fysieke ontbering onderwierpen. En een marathon lopen? “Die mensen moesten wel goed gek zijn”, aldus Annemerel. Toch trok ze op haar zeventiende geheel vrijwillig een paar sneakers aan en begon ze aan haar eerste hardlooprondje. Tegenwoordig maakt hardlopen een belangrijk en onmisbaar deel van haar leven uit.

Annemerel geeft het eerlijk toe: hardlopen is niet altijd even leuk. Ze vergelijkt het met een relatie die ups en downs kent. Een relatie waar aandacht in gestoken wordt, voor gevochten wordt zelfs, wordt uiteindelijk steeds sterker. Dat geldt ook voor hardlopen. Annemerel heeft op hardloopgebied al heel wat meegemaakt. In dit boek deelt ze haar ervaringen met de lezer. Zo beschrijft ze de eerste keer dat ze ging hardlopen en de fouten die ze toen maakte. Ze deed eigenlijk maar wat. Om te voorkomen dat jij, als hardloper in spe, dezelfde fouten maakt, heeft ze een handig lijstje aan dit hoofdstuk toegevoegd. Zo weet je precies wat je te wachten staat. Het is wel even slikken als je de goedbedoelde waarschuwingen leest. Zwetend over straat? Teennagels kwijtraken? Keihard onderuitgaan? Gelukkig staan er ook minder serieuze waarschuwingen in het lijstje zoals die voor zogenaamd grappige opmerkingen van familieleden en passanten.

Nadat je weet wat je te wachten staat, begint de voorbereiding. Hardlopen bestaat uit veel meer dan alleen een paar willekeurige schoenen uit de kast trekken en het op een rennen zetten. Annemerel legt duidelijk – en vol enthousiasme -  uit waaruit een gedegen voorbereiding bestaat en welke klassieke fouten er gemaakt worden. Wie eenmaal weet hoe het moet en zich al enigszins ervaren durft te noemen, kan gevarieerd gaan trainen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een duurloop of een intervaltraining.

Wie gaat hardlopen kan zich tegenwoordig in allerlei trendy hardloopoutfits steken - wat in hoofdstuk vier uitgebreid uit de doeken wordt gedaan - maar wie zijn voeten in de verkeerde hardloopschoenen steekt, gaat al snel strompelend door het leven. Annemerel heeft dan ook een compleet hoofdstuk aan voetverzorging en hardloopschoenen gewijd. Tevens heeft een hippe hardloper tegenwoordig tal van gadgets en accessoires. Ook hier gaat een heel hoofdstuk over.

Interessanter zijn hoofdstukken over crosstraining, blessures, wedstrijden en de haast onvermijdbare hardloopverslaving die vroeg of laat om de hoek komt kijken. Ook staan er recepten en hardloopschema’s in het boek. Heb je moeite gemotiveerd te blijven? Lees dan het hoofdstuk Motivatie. Misschien heb je baat bij een trainingsmaatje of komt een andere tip goed van pas.

Live, love, run is een boek voor iedereen die wil gaan hardlopen of al aan hardlopen doet en het vol wil blijven houden. Toch zal het boek voornamelijk een jong, vrouwelijk publiek aanspreken. In het boek wordt veel gebruik gemaakt van de kleur felroze en veel foto’s doen denken aan foto’s op sociale media. Zo worden professionele foto’s afgewisseld met vrolijke selfies. Verder denk ik dat niet elke hardloper geïnteresseerd is in de laatste hardloopmode of de beste sportbeha.

Live, love, run is vrolijk en kleurrijk opgemaakt. Elk hoofdstuk begint met een persoonlijk verhaal. De tekst in het boek is overzichtelijk ingedeeld, compleet met handige lijstjes en bijpassende foto’s. Het enthousiasme spat van de pagina’s af. Annemerel De Jongh steekt de lezers van haar boek maar al te graag met het hardloopvirus aan. Wie het wil, kan in ieder geval een poging wagen. Of dat nu in de juiste outfit is of niet.

ISBN  9789400507210 | paperback | 221 pagina's|  A.W. Bruna Uitgevers | februari 2016

© Annemarie, 18 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER