Non-fictie

Sadie Zwikker

Gezond genieten
je lijf én leven op orde
Sadie Zwikker


Sadie Zwikker is afgestudeerd arts maar haar interesse in gezondheid is niet alleen beroepsmatig. Als fanatiek hardloopster heeft ze al jong geleerd dat je goed voor je lijf moet zorgen en hoe belangrijk het is om lekker in je vel te zitten. Uit onvrede met de (jojo)effecten van bestaande diëten schreef ze dit boek.  Gezond genieten is 'voor mensen die weten dat ze iets aan hun gezondheid moeten doen, maar die geen zin hebben in allerlei strenge regels of ingewikkelde weekmenu's'. Dit boek is dan ook niet zozeer een dieetboek in de zin van porties afwegen en calorieën (of kilojoules) tellen maar meer een boek met richtlijnen en tips over hoe je op een goede, gezonde manier kunt leven en eten. Deze manier heeft de prettige bijkomstigheid dat je bijna als vanzelf af zult vallen.


Volgens Sadie Zwikker zijn zowel geest als lichaam belangrijk. Als je met allerlei problemen zit, is het moeilijk om dingen te veranderen. Ze adviseert om, voordat je echt de leefwijze en richtlijnen van haar boek gaat volgen, een lijst op papier te zetten met daarop van alles wat je ook maar een klein beetje dwarszit en dan te kijken of je dat kunt oplossen. Zo ja, doe dat dan ook. Zo nee, is er toch niets aan te veranderen, accepteer dat dan en blijf niet piekeren, dat heeft namelijk geen enkele zin.
Eveneens geeft ze tips over hoe je letterlijk je houding kunt verbeteren zodat je mooi rechtop loopt en je nek, rug, knieën en bekken minder belast.
Ze vraagt je ook te bedenken hoe je in de dagelijkse gang van zaken dingen kunt veranderen om tot een gezondere manier van leven te komen. De bekende dingen zijn natuurlijk, als het mogelijk is, neem vaker de trap, doe je boodschappen op de fiets ipv met de auto etc.


Sadie Zwikker heeft het boek ingedeeld in vijf blokken. Elke blok beslaat vier weken. In elk blok wordt een aspect van het eet-, beweeg- en leefpatroon besproken.  Sadie hamert erop dat ontbijten erg belangrijk is, nooit 's ochtends met lege maag de deur uit.
In de eerste week moet je dus zorgen dat je in totaal dertig minuten wandelt of fietst en dat je elke dag een ontbijt neemt en anderhalf uur voor het slapen gaan stopt met eten.
De volgende drie weken komen er steeds kleine opdrachtjes bij die heel goed te doen zijn en feitelijk gericht zijn op het bewust worden van je eetpatroon.
Aan het eind van de eerste vier weken volgt het hoofdstuk 'je leven op orde' waarin advies gegeven wordt over je leefomgeving. Als je in een enorme rommel leeft bijvoorbeeld werkt dat door op je geest. Ze geeft tips over hoe je je huis op orde kunt krijgen, die tips zijn heel helder en niet zwaar om op te volgen. - Eigenlijk komt alles wat in dit boek staat neer op gewoon je gezonde verstand gebruiken. -


In de overige vier blokken van vier weken elk, wordt er steeds iets meer tijd besteed aan het beweegpatroon, niet door enorm aan sport te moeten doen maar door iets langer en iets intensiever te gaan wandelen of fietsen als je wilt en kunt.
Qua eten wordt er in de blokken elke keer iets onder de loep genomen zoals drinken (frisdranken, water, koffie, thee, alcoholische dranken) tussendoortjes, lunch (bijv. struikelblokken zoals het bedrijfsrestaurant met zijn lekkere -vette- waren) diner (bijv. wat eet je en hoe kun je genoeg eten zonder ongezond te eten, of wat te doen als je veel buitenshuis moet eten). Maar er staan geen verplichte recepten in of dat je alles moet laten staan wat je lekker vindt. Het moet niet loodzwaar worden, je moet ook nog kunnen genieten, vindt Sadie Zwikker.
Aan het eind van elk blok is er het 'je leven op orde' hoofdstuk, waarin allerlei zaken besproken worden die het makkelijker maken om ook je leefomgeving 'af te laten slanken' ofwel minder rommelig te krijgen.
Kortom, op een heldere manier wordt stap voor stap getoond hoe je inzicht kunt krijgen in je leef- en eetgewoontes en hoe je dat kunt veranderen. Daardoor kun je er zelf voor zorgen, zonder idiote diëten of zware sportoefeningen, dat je op een gezondere manier met je lijf omgaat en dat je leefomgeving rustiger wordt. Het gevolg is dat je nóg meer kunt genieten van het leven.


ISBN 9789021551272 Paperback 160 pagina's | Kosmos Uitgevers | maart 2012

© Dettie, 26 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER