Non-fictie

Gintare Marcel

http://www.gintaremarcel.com

 

L'Art de la tableL'Art de la table
de smaken van de Mediterranée
Gintare Marcel


Gintare Marcel neemt je mee op haar culinaire reis. Van Lithouwen, waar ze opgroeide, tot de geboortegrond van haar man, de Provence, en de Mediterranée. "Hoewel mediterane smaken het hart van dit boek vormen, kan ik niet ontkennen dat er een sterke, traditionele Franse onderstroom doorheen loopt." schrijft Marcel.

Ze is een kookster in hart en nieren en houdt niet van allerlei poespas in de keuken. Aan haar zijn keukengadgets niet besteed, wel een goede keukenmachine, een handmixer, grillplaat of grillpan, een paar goede messen en een microplanerasp. En dat is het!

Vervolgens voert ze ons mee in woord en beeld langs het rijke aanbod aan ingrediënten en gerechten die de landen rond de Middellandse zee te bieden hebben. We schuiven aan aan de Siciliaanse tafel en kunnen ons te goed doen aan heerlijke soepjes, pastagerechten met vis, groente, paddenstoelen of gewoon een lekkere saus. De pasta wordt natuurlijk zelf gemaakt.


En is het te warm of willen we niet te zwaar tafelen dan biedt Gintare Marcel ons lichte maaltijden aan, onder andere bestaande uit zeer diverse, smakelijk uitziende salades en andere kleine tussendoortjes zoals krokante inktvisringen.


In het hoofdstuk Alledaags en feestelijk tracteert ze ons op de meest uiteenlopende vlees en visgerechten, van stoofpotjes (mediterane vispot, gestoofde inktvis, gestoofd rundvlees , lamsstoof of blanquete de veaux) tot grillgerechten en hartige taarten. We krijgen zelfs enkele feestelijke menu's voorgeschoteld.


En is het 's avonds al te gezellig geweest dan is er nog de 'katersoep'. De naam komt voort uit de traditie om deze soep op de ochtend van de tweede huwelijksdag te serveren (een traditionele Litouwse bruiloft kan tot drie dagen duren). De soep heeft magische eigenschappen die zelfs de grootste feestgangers weer tot leven kunnen brengen. Ook voor deze gerechten zijn niet al te veel heerlijke, pure, natuurlijke ingrediënten en kruiden gebruikt, dus geen extreme ditjes en datjes die je daarna nooit meer gebruikt.


En dan de nagerechten, altijd mijn favoriet, die zijn zo te zien allemaal de moeite van het maken waard. Het water loopt me tenminste in de mond. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Gaan we voor de macarons met chocoladevulling of voor de rabarber-aardbeientaart met pistachefrangipane (frangipane is een beslag van noten, boter, suiker, ei en een klein beetje bloem dat lekker smeuïg blijft na het bakken) Of kiezen we de chocoladecake met kaneelcustard, dat ziet er ook érg lekker uit. Daar moet nog maar even over nagedacht worden


Tussen alle gerechten door vertelt Gintare Marcel ons vele verhalen over gewoontes, eigenaardigheden etc. over de streek of het eten en we worden ook nog extra eens verwend dankzij haar mooie, eveneens eigengemaakte, foto's van de omgeving.
En dan... is onze reis helaas ten einde.


Al met al is het zowel inhoudelijk als uiterlijk een heel prettig kookboek. Het is net of je zelf even op vakantie bent geweest.
(In januari 2016 werd het boek bekroond met de prijs voor het beste Mediterrane kookboek van Nederland door de prestigieuze Gourmand World Cookbook. Momenteel dingt L 'Art de la table mee naar de prijs voor Beste Mediterrane Kookboek van de Wereld. Er zijn wereldwijd 16 uitgaven genomineerd.)

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789402600384 | Hardcover | 289 pagina's | Aerial Media Company | maart 2015

© Dettie, 16 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER