Non-fictie

Monique van der Vloed

http://moniquevandervloed.nl

https://www.facebook.com/monique.vandervloed

 

Puur natuur Groente
Monique van der Vloed


De samenstelster van dit kookboek staat bekend als een gepassioneerde voedingsdeskundige. Via haar website en kookboeken wijst ze ons op wat wel en niet goed voor ons lijf is en - belangrijk - ze onderbouwt en verklaart haar inzichten ook. Ze leert ons dus al lange tijd veel wijze lessen op voedingsgebied.


Monique van der Vloed toont ons in dit boek groentegerechten 'zonder gebruikmaking van geraffineerde suikers, gluten, lactose en E-nummers. De meeste recepten zijn veganistisch en voor de niet-veganistische ingrediënten wordt een alternatief gegeven'.


In haar voorwoord meldt ze al het belang van groentes 'om fit, vitaal en gezond te blijven' en in het eerste hoofdstuk legt ze dit ook uit. Ze benoemt veel voedingsstoffen die in groente voorkomen en vertelt wat die stoffen bijdragen aan ons lichaam. Kalium is bijv. essentieel voor een normale bloeddruk, foliumzuur is voor diverse zaken belangrijk zoals groei, aanmaak van witte en rode bloedcellen etc.


Bijzonder is het feit dat de kleur van de groente ons ook dingen 'vertelt'. Gele groente (en fruit) duidt op het mineraal kalium. Blauw en paars wijst o.a. op de aanwezigheid van anthoyanen, een zeer krachtig antioxidiant, in witte groenten vinden we allicine, een natuurlijk antibioticum. En zo worden de meest voorkomende kleuren van groentes besproken en hun positieve werking op ons.


Natuurlijk wijst Monique van der Vloed ons op het feit dat meer groente eten goed voor ons is. Maar hoe dan? Dat vertelt ze ons in een apart hoofdstuk. Ze geeft aan waarom ze liever geen groente uit pot of blik eet en geeft tips hoe je groentes kunt verwerken in gerechten, bijvoorbeeld door er een gemengde puree van te maken. Kinderen vinden dit vaak prettiger om te eten en krijgen zo toch hun voedingsstoffen binnen. We krijgen ook allerlei pureecombinaties 'voorgeschoteld' die erg aantrekkelijk klinken. Verder zijn er erg handige 'verpakkings'tips bijv. groente maskeren of juist presenteren met een - gezond - sausje.


De pot- blik en kant-en-klare groentes zoals bijvoorbeeld rode kool - al dan niet met appeltjes - bevat vaak veel suiker. Monique van der Vloed geeft ons er een mooi zelf te maken alternatief voor. En zo heeft ze meer alternatieven voor de ons in winkels aangeboden niet verse groentes.


En dan begint het kookboek zelf, met allerlei groenterecepten voor het ontbijt, zoals ontbijtsalade, bieten kaneelbroodjes, granola to-go koeken, groentebrood, bloemkooltosti met geitenkaas en nog veel meer. Daarnaast daagt ze ons uit om deel te nemen aan de ontbijtchallenge, wat bestaat uit o.a. warm ontbijten. Monique levert ons zeven ontbijtsuggesties zodat je jezelf kunt uitdagen om deze challenge aan de gang te gaan. Bij deze suggesties geeft ze heel veel advies over het voorbereiden en maken van deze ontbijten.

De gezonde lunch met groente wordt eveneens uitgebreid besproken en toegelicht. Ook vertelt Monique over brood en haakt ze in op de spelt'rage' door de plussen en minnen van dit graan weer te geven. Ook hier zouden we gebruik kunnen maken van een warme lunch maar omdat ons land daar niet echt op ingesteld is, worden ons lekkere meeneemlunches gepresenteerd, zoals; lunchcake, banaan-groentepannenkoek, groentemuffins, lunchomelet, spinaziebroodjes (heel mooi groen) venkel-capucijnerkoek, toma-kokoskoeken en één warm gerecht, 'warm vlees' (paddenstoelen) op brood.


En dan zijn we alweer toe aan het avondeten. In het hoofdstuk 'Groente bij je diner' vertelt Monique van der Vloed ons dat van de mensen over de hele wereld, Nederlanders het kortst in de keuken staan (gemiddeld 18 minuten in 2015) en velen gebruik maken van kant-en-klaar maaltijden. Om aan deze korte bereidingstijden tegemoet te komen levert Monique 10 supersnelle maaltijden, in die zin dat de voorbereiding weinig tijd vraagt. De kooktijden variëren van 10 tot 50 minuten. We kunnen kiezen uit o.a. een zelfgemaakte en fraaie quinocrustpizza, Monique's pie, stoofpotje met zilvervliesrijst, groentetaartje, snelle groentewok, courgette bolognese, maaltijdsalade etc. als toegift geeft ze ons het recept van veganistische kapsalon...


Zelfs aan de lekkere tussendoortrek is gedacht, zoals wortelkoekjes, zoete aardappelfriet, groentekappertjes, zoete aardappel bitterballetjes met saus, sushi met groente enz. Natuurlijk komen ook de smoothies en heerlijke soepjes voorbij.


Al met al is het een erg fijn kookboek, waar ik persoonlijk heel blij mee ben. Het boek levert een enorme variatie aan gerechten die vrij eenvoudig te maken zijn en niet al te veel ingrediënten vragen. Het is even wennen om de gerechten te zien zonder al de kleurstoffen die we gewend zijn, maar zo gauw je leest wat voor lekkers in die gerechten zit, kijk je daar al snel doorheen.
Kortom, opnieuw een uitstekend kookboek van deze bevlogen samenstelster.


Zie ook het inkijkexempaar


ISBN 9789492847034 | Paperback met index | 175 pagina's | uitgeverij Passie | november 2018

© Dettie, 23 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Natuurlijk Lekker Basiskookboek
Puur, vers, biologisch en natuurlijk
Monique van der Vloed


Nadat ik haar fantastische boek Natuurlijk Lekker Bakken gelezen en bekeken had wilde ik wel meer kookboeken van deze schrijfster/kokkin/samenstelster. Haar recepten zijn niet moeilijk maar wel anders. Ze is namelijk een voorstander van 'meukvrij' eten zoals ze het voedsel zonder smaak- en kleurstoffen, e-nummers, hulpmiddelen e.d. noemt. En nu is er dit kookboek met 225 recepten opgebouwd uit ingrediënten op 100% natuurlijke basis. Ik was zeer benieuwd naar de inhoud, zou ze het eerste boek weten te evenaren?


In haar voorwoord vertelt ze dat ook vlees eten voor haar persoonlijk iets is wat niet goed voelt. In dit boek komen daarom geen vleesrecepten voor, wel staan er één of twee visgerecht in vermeld. Ook de mensen met een koemelk- en/of glutenallergie komen aan hun trekken want in bijna alle recepten komen deze stoffen niet voor. Zitten er wel gluten in dan wordt dat erbij vermeld. De koemelk wordt vervangen door haver-, soja- of andersoortige plantaardige melk die veelal ook zelfgemaakt is. Kaas gemaakt van koemelk wordt in dit boek ook niet gebruikt, wel komt geitenkaas en geitenkwark in de recepten voor. Opvallend is dat letterlijk alles zelfgemaakt wordt. Van brood, pizzabodems, tot marinades, sauzen en snacks. Ook wordt er niets gefrituurd, dat is te agressief voor het voedsel en haalt de smaak weg, vindt Monique.

Er worden in feite drie basisingrediënten gebruikt om de drie voor de gezondheid schadelijke 'engerds' te weren.
- Suiker wordt vervangen door stevia (de goede en niet de goedkope waar ook 'meuk' in zit) en/of erytritolsuiker
- Bakprodukten worden vervangen door kokosolie/kokosvet
- Zout wordt vervangen door Keltisch zout


Monique van der Vloed begint met recepten voor het ontbijt en raadt iedereen aan toch vooral een stevig ontbijt te eten. Vooral de hippe ontbijtdrankjes die onderweg naar het werk worden genomen barsten van de suiker en maken de suikerspiegel onstabiel. Zijzelf start de dag met een gezonde bonenpuree met gestoomde groenten, uiteraard staat van deze beide dagstarters een recept in het boek. Mocht dit voor iemand te gruwelijk zijn om de dag mee aan te vangen dan staan er onwijs lekkere recepten in van allerlei zelfgebakken gezonde broodsoorten, zoals het ontbijtbrood van boekwijtmeel met banaan en walnoten, ontbijtkoek, bagels met walnoten.
Ook het broodbeleg wordt zelfgemaakt... Allerlei soorten spreads maar ook appelstroop, aardbeienjam, speculaaskorrels, chocovlokken e.d.  passeren de revue. Zelfs de muesli, cruesli, cornflakes en donuts (uit de oven) wordt zelfgemaakt.

Voor de lunch kunnen we o.a. gebruik maken van speltbroodjes en krentenbollen (met en zonder gist) en het zeer mooi en lekker uitziende zadenfeestbrood die ik beslist een keer wil maken. Er zijn zelfs recepten voor crackers en witte puntjes! (van wit meel gebakken)


De voor veel mensen belangrijke snacks en tussendoortjes komen ook uitgebreid aan bod. Wat dacht je van zelfgemaakte mueslireepjes, Twixies, Lion Zions, Bounty islands, liga's kokos-marsrepen, notenmuffins enz. natuurlijk allemaal gemaakt van gezonde ingrediënten, zonder de enorme hoeveelheid suikers en smaakstoffen die in de snacks uit de winkel zitten.


En dat is ook de kracht van dit boek. Monique van der Vloed geeft steeds recepten in de gezonde uitvoering van zaken die mensen graag eten. Zelfs voor kroketten, frikandellen, broodje hamburger, Vietnamese loempia's, kip zonder kip nuggets, babi pangang, roti, stamppotten, hachee, goulash, bami- en nasi goreng staat de vleesvrije variant in het boek en je zit te watertanden als je de foto's ziet. Het ziet er heerlijk uit. Ook deze recepten wil ik zeker uitproberen. De nagerechten zoals vla in allerlei variaties, sorbets en diverse mouses en sauzen schreeuwen ook om uitgeprobeerd te worden. Het ziet er allemaal even verrukkelijk uit. Op haar website heeft ze zelf duidelijk verwoord wat je kunt verwachten van dit boek.


"Het basiskookboek bezit meer dan 200 recepten die meest populaire dagelijkse producten vervangt. Producten die we dus eigenlijk standaard wel iedere dag consumeren, zoals brood, ontbijt-producten, lunch en diner. Maar daarnaast ook meest populaire sauzen (mayonaise, ketchup, chilisaus) veel desserts (vla, pudding, tiramisu) lactosevrije melk (haver-, rijste-, noten- en zadenmelk) taart, cake, koekjes en gebak (soezen, tompoucen) en zelfs groenteconserven. Alles wat maar enigszins een beetje populair is, vind je in een 100% meukvrij jasje terug in dit boek. Ook drop. Ook winegums. Ook chocolade. Want echt waar: alles valt na te maken zonder al die E nummers, suikers, gluten, melk enz."


Hoewel ik een andere voorstelling had bij een boek dat de titel basiskookboek draagt - ik verwachtte een kookboek met veel basisrecepten voor bereiding van groente- en andere gerechten, uitgaande van meukvrije ingrediënten, die 's avonds op tafel gezet worden - is het wel een mooi en goed kookboek geworden waar zeer bijzondere recepten in staan die op veel gezondere basis zijn gemaakt dan de doorsnee kant en klare winkelvarianten uit zakjes, pakjes en bakjes.
De recepten en ingrediënten zijn, zoals Monique in haar voorwoord meldt, 'Puur, gewoon, simpel, geen toeters en bellen, terug naar de basis, naar de simpelheid en puurheid'


Wel mis ik de aanduiding voor hoeveel personen een gerecht is en bij de broodjes e.d. wordt niet het aantal broodjes vermeld die je met de aangegeven hoeveelheid ingrediënten kunt maken. Dat is wel lastig.
Verder is de informatie over de ingrediënten waarvan sommige mij niet zo bekend zijn - zoals o.a. psyllium, arrowroot, adukibonen - een beetje teveel in de tekst van het voorwoord verborgen gebleven. Persoonlijk vind ik het namelijk altijd erg prettig als er een klein fotootjes en korte uitleg van de producten worden gegeven.
Maar voor de rest spat het enthousiasme en plezier in het koken en schrijven van elke bladzijde af en dat is heerlijk en aanstekelijk om te lezen. Het is opnieuw een inhoudelijk uitstekend verzorgd, mooi uitgevoerd, bijzonder en apart kookboek geworden dat ik iedereen die gezonde, meukvrije ingrediënten in het voedsel wil gebruiken, kan aanraden! Grote klasse.


ISBN 9789059408173 | Hardcover met foto's | 257 pagina's | Van Duuren Media | maart 2015


© Dettie, 4 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Natuurlijk Lekker
Bakken
puur, vers, biologisch en natuurlijk
Monique van der Vloed


Voor me ligt een prachtig dik bakboek. Ik ben benieuwd wat er allemaal in te vinden zal zijn. Wordt het zo'n boek waar alleen de geijkte recepten in voorkomen of word ik totaal verrast door de originele recepten? Nieuwsgierig sla ik het boek open.
In het voorwoord vertelt Monique van der Vloed over haar oma die met weinig middelen de meest heerlijke dingen uit haar piepkleine oventje wist te toveren. 'Haar roomboterkoeken zijn onvergetelijk'. Een beetje meel, suiker, boter en wat zout was vaak al genoeg.
Nu kennen we die pure smaken nauwelijks meer. Vaak zijn er kant-en-klaar producten die ons het bakken makkelijker moeten maken. Maar die cake, koek, taart zit dan wel vol schadelijke stoffen die ons ziek kunnen maken.
De schrijfster heeft daarom dit boek samengesteld. Alle recepten zijn vrij van E-nummers, kunstmatige toevoegingen, koemelk, vlees en vis, soja, geraffineerde suikers, transvetzuren, gluten en zout. Alle producten zijn vers en biologisch. Ze schrijft: 'Soms kun je werkelijk niet geloven dat gezond zó vreselijk lekker kan zijn, en zelfs veel smakelijker dan kunstmatige koekjes, taart en gebak!'


Inmiddels ben ik erg nieuwsgierig geworden naar de recepten maar zover zijn we nog niet. Monique waarschuwt ons dat bakken met pure ingrediënten even wennen is. Met de kant-en-klaar producten kan weinig misgaan maar de smaak is er ook naar. In de recepten gebruikt ze bijvoorbeeld stevia en erythtritolsuiker omdat deze de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden en weinig calorieën bevatten en natuurlijke zoetstoffen zijn. Ze hoopt dat er dankzij haar een hele nieuwe wereld aan smaken voor ons zal opengaan. Ik heb zomaar het idee dat dat wel gaat lukken...


© foto  Muk van Lil, PurmerendKoekjes

En dan kan het bakfeest beginnen met eigengemaakt koekjes. Het allereerste recept betreft Appelzoentjes. Ze zien er op de mooie kleurenfoto, heerlijk en apart uit.  Enkele ingrediënten zijn inderdaad anders dan je gewend bent. Monique werkt met glutenvrije melenmix die je zelf kunt samenstellen. Achterin het boek wordt uitgebreid uitgelegd waarom en hoe ze die mix maakt.
De al eerder genoemde steviapoeder moet erbij en Bourbonvanille wat geen vanille vermengd met whiskey is maar biologische vanille in poedervorm.  Als alles ovenklaar is wordt er nog chiazaad (familie van de muntplant) over gestrooid.
In andere recepten wordt psyllium gebruikt, ook iets wat ik niet ken, maar een glutenvervanger blijkt te zijn.
Maar als ik het boek verder doorblader en de recepten lees dan zijn er toch niet veel onbekende ingrediënten te vinden, wel veel verse en onbewerkte.

Namen
Erg leuk zijn de namen die aan de gebakken producten zijn gegeven. Wat te denken van koekjes met de namen. Kandijsuikermoppen, Appelmoesjes, zonnekoekjes, ketelbinkies, Walamha's (walnoten, amandel, hazelnoot), tante grieskoekjes, hellefies, speculeines enz. (op de foto crèmekoekjes)

Cake en taart
En dan komen we bij de cake- en taartrecepten. Zorg dat je met een goed gevulde maag deze recepten en foto's bekijkt want je krijgt onmiddellijk lekkere trek.


Het zien van de allereerste cake, de fruitcake, (zie foto) is al iets waarbij het water je in de mond loopt. Ook hier worden alleen maar natuurlijke producten gebruikt met daarbij weer een voor mij nieuw ingrediënt, amarant, dat op graankorrels lijkt en hoogwaardige voedingsstoffen bevat.
Zelf ben ik erg nieuwsgierig naar Fonnefat, een platte cake met avocado, walnootmeel, bananen, cacaopoeder en havermelk. Het ziet er verrukkelijk uit. 
Ook de 'bekende' cakes ontbreken niet zoals de carotcake, de citroencake, cupcakes en brownies. Maar de cake getiteld duizend bommen en granatencake, chocking love cake (met chocola, bananen en goudrenetten), kreukelfruitcake, hawaïmuffins, zonneschijntjes, mangolientjes en geiten 'tjieskeek' klinken ook zeer aantrekkelijk.


De taarten zijn nog 'erger'.
Na de basisrecepten voor diverse taarten en taartbodems gaat het taartenbakfeest beginnen.
De 'pecan dream' lijkt me werkelijk een dream van smaak en geur. Maar ook de chocolaagjestaart ziet er waanzinnig heerlijk uit of de walnotenschuimtaart... en wat te denken van een appel-bietenboemel en wat heerlijk, heerlijk, heerlijk ook een recept van de door mij zo geliefde spekkoek, de pittige taart uit Indië, staat erin!  Je vindt in dit boek ook de droomtuband, de crazy eggstaart de fruitfeestvlaai en nog veel meer heerlijkheden.


En dan, tot mijn grote verrassing, typisch Nederlandse en Vlaamse recepten! Snel blader ik verder...

Hmmm, ik zie de banketbakkersroomtompouche, mijn favoriete verjaardagsgebakje! En bokkenpootjes! waarbij je kunt kiezen tussen jam of cremevulling. En Jan Hagel, waar ik veel over gehoord maar nog nooit gegeten heb. Blokzijler brokkoek, Zaanse duivekater (zo lekker!) Bodding (broodpudding) uit Vlaanderen. Mechelse margrietjes, Gentse mokken, Oude wijvenkruidkoek, knapkoek, Zeeuwse bolus, Rotterdamse ech welkoekies (zie foto), Weesper moppen, wafels, Haagse kakker (mooie naam!) Arnhemse meisjes, kletskoppen, Fryske dumkes enz enz. Wat leuk om van al deze klassiekers nu ook eens een recept te hebben.


Het grappige is dat ik elke keer denk ik dat het boek uit is, dat de recepten op zijn, maar niets is minder waar.
Er volgen bijvoorbeeld nog heerlijke recepten voor pannenkoeken en desserts
De pannenkoek in al zijn varianten zoals poffertjes, crèpes komt voorbij maar ook de gevulde pannenkoek wordt niet vergeten.
Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken volgt mijn favoriete gerecht als ik uit eten ga... de desserts.
merengue, chocoladebommetje, trifle, vla, het kan niet op. En allemaal zien ze er even zalig uit.


En nog zijn we er niet. We krijgen nog 40 recepten om zelf zoet en hartig brood te maken
Het kleffe witbrood wordt tegenwoordig nauwelijks meer gegeten voor zover ik weet, nu zijn de bruine broden in trek al dan niet met zaden of vruchten. In dit bakboek vinden we deze en andere heel bijzondere broden die ik allemaal wel zou willen maken. Zuurdesembrood, sesambrood, quinoabrood (foto), ciazaad-maca-pompoenbrood, Turks brood, boekweitbol, Amarant teffbrood (teff is glutenvrij meel) kerrie-uislof, vruchtenbolbrood, mueslibollen. Teveel om allemaal op te noemen...


De 20 recepten voor hartige hapjes lijken me allemaal succesnummers. Ik zou er tenminste blij mee zijn als ik deze op een feestje of zomaar aangeboden kreeg.


En nóg is de koek niet op. We krijgen nog 40 recepten voor vullingen en decoraties. Toffeecrumble en karamel lijkt me al zoiets goddelijks om te proeven, als ik de recepten lees. Maar ook de pudding, chocoladecrème, lemmoncurd, haverroom, snelle nougat en de diverse extracten, jam, kokosbloesemstroop, cornflakes etc. zullen makkelijk naar binnen glijden.


En dan zijn de recepten op maar het boek kan nog echt niet dicht.
De schrijfster vertelt ons in enkele hoofdstukken op een duidelijke manier wat elke ingrediënt is. Ze vertelt bijvoorbeeld over de diverse meelsoorten, hun smaken en eigenschappen. Ook hoe je gluten kunt vervangen en zelf glutenvrij meel kunt maken. Over gist en zijn eigenschappen geeft ze eveneens de nodige toelichting. Erg interessant (ook voor mensen met diabetes) om te lezen is het gedeelte over suikervervangers. Nooit geweten dat daar zo'n enorme variëteit in is.  En we krijgen toch nog enkele receptjes, dit keer voor kruidenmixen.


Omdat veel mensen niet gewend zijn aan koken met natuurlijke ingrediënten staan er ook nog allerlei nuttige tips in het boek, voor het geval iets niet wil worden zoals het eigenlijk moet zijn, zoals te droog of te nat deeg of als het deeg niet wil rijzen, maar ook welke ingrediënten je eventueel kunt vervangen door andere ingrediënten (die ook genoemd worden), hoe je de ingrediënten het best kun bewaren enz.
Mensen die het boek gekocht hebben kunnen zich ook nog eens bij de uitgever registreren via de code die voorin het boek staat. Dan ontvangen ze een speciaal receptenboek in PDF met meer natuurlijke bakrecepten.


Kortom, het is een zeer compleet bakboek. Werkelijk aan alles is gedacht en bovendien heel aantrekkelijk gebracht.
Na het boek gelezen te hebben en na het zien van de mooie foto's heb ik het gevoel dat ik een heerlijke reis door luilekkerland hebt gemaakt...
Mijn bakpet af voor mevrouw Van der Vloed. Het is echt een perfect bakboek geworden.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789059407909 Hardcover 371 pagina's, 400 recepten, Uitgeverij Van Duuren Media oktober 2014

© Dettie, 19 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER