Non-fictie

Fransesca van Berk

http://www.francescakookt.nl

 

Mag ik nog een hapje?
Het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen
Fransesca van Berk


"Kinderen zijn kleine mensjes met een mening. Zeker als het gaat over eten. Hoe klein ook, ze zijn hard bezig met het ontwikkelen van hun smaakvoorkeuren en het uitproberen van hun ouders."


Fransesca besloot dit uitproberen om te buigen naar samen ontdekken. "Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, spreek dat prachtige talent aan" schrijft ze in haar voorwoord.  Zo krijgen ze al spelenderwijs een culinaire opvoeding.  Dit boek dient vooral als inspiratiebron om kinderen bewust te maken van eten en kinderen te leren genieten van eten. "Zo werken we met zijn allen aan een nieuwe generatie lekkerbekken die met een glimlach aan tafel zitten [...]."


Fransesca legt er de nadruk op dat ze geen diëtiste of voedings- of opvoedkundige is, ze spreekt puur als ervaringsdeskundige tot ons. Ze besloot tot het schrijven van dit boek nadat haar kind geboren en ze zoveel voedingstips kreeg dat ze door de bomen het bos niet meer zag. Ze vond het een uitdaging om dit nader te bestuderen en aan te pakken. Ze besloot het uiteindelijk niet alleen over 'voeding om te groeien' hebben maar ook over het plezier wat je aan eten kunt beleven en hoe ze dat plezier aan andere kinderen en hun ouders kon overbrengen.


Het blijkt, zo lees ik in haar boek, dat een kind al in de buik zijn of haar smaak ontwikkeld. Dat is belangrijk om te weten. Hoe gevarieerder jij eet, hoe gevarieerder het vruchtwater is dat langs de smaakpapillen van het nog ongeboren kindje stroomt.
Er wordt in mooie overzichtelijke blokken verdeeld in maanden aangegeven wat kinderen het eerste levensjaar kunnen en mogen eten. Ook zijn er praktische etenstips voor het geval je weg moet, in een restaurant gaat eten of op vakantie bent.


Het eerste groente- en fruithapje wordt eveneens uitgebreid besproken en daarbij zijn van elke categorie negen recepten toegevoegd die een volwassene overigens ook heel lekker zal vinden, mij spreken ze tenminste erg aan. De groente en fruitsoort worden ook naar leeftijd en geschiktheid beoordeeld. Verder staan er erg lekkere, gezonde tussendoortjes in voor baby's zoals o.a. gedroogde appelringen, boekwijtpannekoeken met banaan, knabbelstengels, natuurlijk maak je die ook zelf. Er worden zelfs recepten van complete maaltijden gegeven, zelfs van couscous met gegrilde groenten!
Ook andere buitenlandse gerechten worden niet vergeten, de eerste nasi, eerste curry, spaghetti en BB met R (Bruine bonen met rijst) worden besproken en natuurlijk zitten er de recepten bij. En zo ontwikkeld zich langzamerhand de smaak van het kind en leert het wennen aan allerlei texturen, kruiden, en veel verschillende groenten en bereidingswijzen.


En dan is er de eerste verjaardag en natuurlijk worden er hapjes gemaakt voor het verjaardagsfeestje, zoals o.a pizzarolletjes met salami, bladerdeeghapjes met paddenstoel en de heerlijke vanillecake met frambozen mag natuurlijk ook niet ontbreken.


Na dat eerste levensjaar wordt er met de pot meegegeten... Natuurlijk lette de schrijfster wel op en kwam er geen sushi met rauwe vis op tafel, was ze heel voorzichtig met zout en suiker en maakte ze het eten niet té pittig, maar voor de rest werd gewoon alles gegeten wat zijzelf ook at. Dat ging niet zonder slag of stoot want zoals alle kinderen had haar zoon ook zijn 'lust ik niet' fases en ineens uitgesproken voorkeuren of plotselinge 'ik eet helemaal niets' buien. Maar ze hebben het goed overleefd.


Het boek staat verder boordevol tips, heerlijke recepten voor smakelijke, op kinderen gerichte, ontbijten, geweldige lunchgerechten, heerlijke tussendoortjes en fantastisch avondeten en verrukkelijke toetjes. De smaken variëren van Spaans, Italiaans, Surinaams tot Hollands eten. Maar alles even lekker en met verse ingrediënten bereid. Er komt geen pakjes of kant-en-klaar voedsel voor in dit boek. Zelfs de drankjes worden zelfgemaakt zoals icetea in allerlei smaken, lekkere watercocktails (met verse vruchten), milkshakes enz.


Achterin het boek staat nog allerlei praktische informatie vermeld, zoals:
- Benodigdheden die handig zijn om standaard in huis te hebben.
- Een eetplanning maken en hoe doe je dat
- Een seizoenskalender zodat je in één oogopslag kunt zien wat er die maand aan groente en fruit te koop is.
- Tips over het - minimale - gebruik van zout en suiker
- Een moestuin aanleggen (als het kan) enz.

Kortom, aan alles is gedacht.

Het is een kookboek gericht op kinderen, zodat zij voedsel in alle verschillende facetten leren waarderen, maar als volwassene geniet je net zo hard mee want alles wordt zeer smakelijk, weldoordacht en behoorlijk budgetvriendelijk gepresenteerd en bereid.
Prima boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789400507258 | Paperback | NUR: 440 | 192 pagina's | Uitgeverij Lev. | 26 april 2016

© Dettie, 28 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER