Engel van Arnhem
Herinneringen aan september 1944
Kate ter Horst
Kate ter Horst-Arriëns (1906-1992), moeder van vijf jonge kinderen, woont ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in de pastorie naast de Oude Kerk in Oosterbeek. Nu weten we dat daar in het dorp Oosterbeek de Slag om Arnhem beslist werd, maar Kate wist niet wat haar overkwam toen in september 1944 het lawaai losbarstte: ze zag hoe vliegtuigen schietend overvlogen en later op de dag trokken colonnes soldaten langs hun huis. Het was de bevrijding, dachten ze, dus de Engelsen werden warm onthaald. Maar de Duitsers gaven zich zomaar niet over, de strijd moest nog beginnen.
Op 17 september komt dokter Randall Martin vragen of ze hun huis open willen stellen als eerstehulppost. Spoedig ligt het huis vol gewonden en Kate doet wat ze kan om te helpen. Terwijl ze ook de zorg voor haar kinderen heeft en haar man zich aan de andere kant van de linies bevindt, is het Kate die voor iedereen een bemoedigend woord heeft, die voorleest uit de Bijbel, ze helpt waar ze maar kan. Hierdoor krijgt ze de bijnaam Engel van Arnhem.
Een geuzennaam die haar eeuwige roem oplevert.
Na 25 september moesten de Engelsen zich gewonnen geven, Oosterbeek was zwaar beschoten, er was nauwelijks iets over van het dorp. Ook de pastorie leek tot een ruïne te zullen worden teruggebracht, maar een witte vlag bleek de redding. De Engelse gewonden werden naar gevangenkampen vervoerd en de bezetter keerde terug.
Kate schreef haar verhaal op – in dit boek is de originele tekst van een brief aan haar zus opgenomen – dat in 1946 voor het eerst gepubliceerd werd in de bundel Niet tevergeefs en later in vertaling verscheen onder de titel Cloud over Arnhem.
Er is eerst een inleiding door Sophie Lambrechtsen-ter Horst, dochter van, waarin zij terecht stelt waarom het belangrijk blijft om te herdenken – zoals overigens ieder jaar nog gebeurt op de Ginkelse hei. Dan volgt zoals ook in de uitgave van 1993 een voorwoord van de latere generaal Sir Frank King, die zijn ver- en bewondering uitspreekt over Kate ter Horst.
Behalve een persoonlijk verhaal is dit boek ook een feitelijk verhaal: wat was de achtergrond van de Slag om Arnhem? Waarom lukte het de Engelsen niet om door te stoten? Historische kanttekeningen door de journalist/schrijver Willem de Bruin plus herinneringen van de echtgenoot van Kate, Jan ter Horst, die commandant was van de Binnenlandse strijdkrachten ten tijde van de oorlog, en later waarnemend burgemeester van Oosterbeek, zorgen voor nog meer feitelijkheden, waarna we weer terugkeren naar persoonlijke verhalen.
Na de oorlog werden vriendschappen, ontstaan in die paar dagen in de Pastorie, bekrachtigd en uitgebreid. Kate ontving en schreef vele brieven, kreeg onderscheidingen o.a. King's Medal for Courage in the cause of Freedom en hielp mee om de herinnering levend te houden. Laat de dood van al die jonge jongens niet tevergeefs geweest zijn.
Het boek is voorzien van foto’s, van de betrokken personen en locaties, toen en nu.
ISBN 9789492411044 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Kontrast | oktober 2018
© Marjo, 23 november 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER