Non-fictie

Jo Knubben

Gulpener Heuvellandroutes
14 Bourgondische rondwandelingen door Zuid-Limburg & de Voerstreek
Jo Knubben


Het plaatsje Gulpen is bekend om het Gulpener Bier, maar ook als onderdeel van de route van de Amstel Gold race en als kindvriendelijke vakantieplaats met mooie campings, maar het gezellige plaatsje vol terrasjes en restaurantjes is vooral bekend om zijn mooie ligging in Zuid Limburg.
Zelf ben ik vrij goed bekend met deze streek omdat ik er vele vakanties heb doorgebracht (inclusief een erg leuk bezoek aan de Gulpener brouwerij). Het is o.a. een schitterend wandelgebied. Veel van de weilanden in Zuid Limburg zijn opengesteld en via draaihekjes (tourniquets) kun je over deze weilanden de routes lopen die aangegeven zijn door middel van paddenstoelen met gekleurde pijlen. Deze uitgezette wandelroutes zijn echter allemaal plaatselijk en vrij kort.
Dankzij dit compacte boekje komen de liefhebbers van langere afstanden ook aan hun trekken als zij Zuid-Limburg bezoeken. De gemiddelde lengte per wandeling is 15 km, de kortste wandeling is  ca.11 km, de langste  ca. 17 km.
Het start- en aankomstpunt van elke wandeling is een café, hotel of restaurant, dat gewend is wandelaars te ontvangen, wat wel zo handig is, je hoeft dan niet keurig netjes te verschijnen maar kunt gewoon neerploffen in je wandeloutfit. Ook op de uitgestippelde wandelroutes in dit boekje zijn dergelijke etablissementen aangegeven, je kunt daar onderweg lekker wat drinken of eten, uitpuffen, energie verzamelen en weer verder gaan.


De eerste wandeling (17 km) dat in het boekje vermeld staat, voert van Wahlwiller, Overeys, Bulkemsbroek via Simpelveld naar Waalbroek, Baneheide, Nijswiller weer terug naar Wahlwiller. Via een duidelijk kaartje, kun je de genummerde route volgen. De nummers verwijzen naar de beschrijving van de route.  Ook wordt er in de routebeschrijving verteld over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt zoals De Botterweck, De Miljoenenlijn, het voormalig klooster Huize Damiaan etc.
Daarna volgen nog vele mooie wandelroutes al dan niet door heuvelachtig gebied.
Er staan ook wandelingen in die leiden door Duitsland en de Belgische Voerstreek, en dat laatste is ook zeer zeker aan te raden. De omgeving is eveneens prachtig en een tip is het heerlijke donkere brood en de ham (hesp) die we daar altijd aten bij een van de vele gasterijen.  Na zo'n maaltijd kun je weer heel wat kilometers weg lopen.


De 14 wandelroutes starten in: Wahlwiller (17 km), Mheer (14 km) , Mechlen ( 15 km), Noorbeek, (11 km), Slenaken (12 km), Epen (13 km), Bocholtz (16 km), Vijlen (13 km), Eperheide (14 km), Schin op Geul (ca 10 of 17 km), Withoes (15 km), St. Pieters-Voeren (13 km), Eijsden (15 km), Heijenrath (14 km).
Elke route heeft in het boekje zijn eigen kleur, aan de rechterbovenkant zit een blauw, rood, geel etc. blokje zodat je makkelijk jouw route weer terug kunt vinden. Bij elke route staat een duidelijke beschrijving, een routekaart en enkele foto's.
Het is een mooi handzaam boekje dat makkelijk in een jas- of broekzak, fototas e.d. past of tijdens het wandelen in de hand gehouden kan worden.
Na het lezen en bekijken van het boekje zou je zo je tent willen pakken of een hotelletje willen boeken om daar weer eens heerlijk te gaan wandelen.


ISBN 9789078407782 Paperback 119 pagina's uitgeverij TIC maart 2011

© Dettie, 29 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER