Je stappen op de twaalf treden
Dolores Thijs
Het is het ergste dat een moeder kan overkomen, het overlijden van haar kind.
Op kerstavond, 24 december begint Dolores Thijs net een beetje te genieten van haar welverdiende vakantie. Zij is journaliste, en de deadlines zijn gehaald. De boeken die ze wil lezen liggen al klaar. Maar als die dag de bel gaat verandert haar leven totaal. Van het goede gevoel blijft niets meer over. Haar leven staat stil. John, haar oudste, zal nooit meer thuiskomen. Hij verdronk, met zijn vriend Mark, in het zwembad.
Er zijn nog twee kinderen in het gezin, Tom en Tanja, en zij hebben net als Johns vader ook veel verdriet. Maar dit is het verhaal van een moeder. Een moeder die vervalt in wanhoop, die met haar verstand weet dat ze verder moet, dat het leven doorgaat, voor haar en voor de rest van het gezin, maar daar is dat onbeschrijflijke verdriet, waar ze geen raad mee weet. Oudejaarsavond breekt aan. De dag dat de jongen begraven wordt. Het nieuwe jaar is het jaar nul. De gelukkige periode is voorbij, en het erge is dat ze niet eens wist hoe gelukkig ze wel niet was.
‘Die avond belt een klasgenootje aan. Het dappere meisje brengt ons een vleugje troost. In een droom heeft ze John gezien, die haar vroeg ons te komen vertellen dat wij niet zon treurig moeten zijn. Waar hij nu is, heeft hij het goed.’
Wat er gebeurd is was een ongeluk. Natuurlijk was het geen opzet, maar wel een grote onachtzaamheid dat de medewerkers van het zwembad besloten het water van het zwembad te verversen. Er waren nog mensen in het bad! Waaronder de twee jongens.
Dolores Thijs vertelt in - dagboekvorm - hoe ze moest leren omgaan met die lege plek in huis. Hoe de andere leden van het gezin daar mee omgingen. Het lukte niet zo best. Het jaar nul werd in alle opzichten een ramp. Hoe wrang is haar opmerking over Boudewijn Büch, die zo’n succes had met zijn boek ‘De kleine blonde dood’, maar dat verhaal verzonnen bleek te hebben. Dolores Thijs verzint niets.
'Het jaar nul' werd reeds in 1987 uitgebracht. Het verhaal dat het leven van het gezin Thijs bepaalde, is een verhaal dat misschien andere mensen die in eenzelfde situatie zitten kan helpen met het verwerken van hun verdriet. Los daarvan is het een sterk geschreven verslag van hoe het leven zomaar, van het ene moment op het andere, kan veranderen in een nachtmerrie.
De schrijfster en journaliste kreeg in 1981 in Vlaanderen de prijs voor het beste literaire debuut. Bij Uitgeverij Marmer verscheen in 2014 Retour Berlin Ostbahnhof. In 2015 publiceerde ze de roman Het huis aan de Sont over het leven van Karen Blixen na haar terugkeer uit Afrika. Als freelance journalist schreef Dolores de afgelopen decennia voor vrijwel alle grote vrouwenbladen.
ISBN 9789460683251 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Marmer |juni 2016
© Marjo, 24 november 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER