Non-fictie

Teuntje Klinkenberg

non-fictieDe methode Coué
een familiegeschiedenis


Het is het verhaal van Teuntje Klinkenberg, die over haar eigen leven vertelt, maar ook over haar moeder en grootmoeder. De grootmoeder wordt Mémé genoemd. Zij is de persoon binnen de familie die op haar manier de methode Coué hanteert.


Volgens de circa 100 jaar geleden levende Franse apotheker Emile Coué is de bewuste geest in staat het onderbewustzijn te stimuleren en "op te voeden". Coué had geconstateerd dat als hij een door hem verstrekt geneesmiddel heel positief aanprees dit vaak veel beter bleek te werken dan wanneer hij het zonder meer overhandigde.
Op grond van deze ontdekking ontwikkelde hij zijn methode van de bewuste autosuggestie, waarmee veel mensen bij zichzelf opmerkelijke genezingen tot stand wisten te brengen. De grootmoeder van Teuntje past de methode toe op haar eigen manier: als je de dingen ontkent, dan bestaan ze niet.
De grootvader was een verzetsman, Willy la Croix. Hij is omgekomen in een concentratiekamp, hetgeen een flinke stempel heeft gezet op het leven van Tineke, Teuntjes moeder. Tineke was duidelijk een slachtoffer van de oorlog, een tweede-generatie-slachtoffer. Er kon niet over gepraat worden, maar alles stond in teken van die vader.


Tineke trouwde met Wim, een overtuigd communist. Het is wel te begrijpen dat hun dochter Teuntje het moeilijk had. Dat werd nog erger toen Tineke ernstig ziek werd: kanker. Daar overleed ze ook aan, terwijl haar moeder het maar bleef ontkennen. Pas toen ze daar met klem om was verzocht, kwam ze in het ziekenhuis op ziekenbezoek, schudde handen van alle patiënten, maakte een praatje en zonder verder even te praten met haar eigen dochter verdween ze weer.
Teuntje leert haar man, Huub van de Lubbe, kennen en wil haar leven heel anders leiden dan haar ouders en grootouders dat deden. Maar dan constateert ze op haar beurt borstkanker.


In het begin is het verhaal wat verwarrend, doordat er vaak gewisseld wordt in de tijd, en dus ook van personen. Maar naarmate je iedereen leert kennen gaat dat beter, en wordt het een aardig verhaal. Voor de liefhebber een interessante biografie, al ligt de nadruk vooral in de tweede helft wel heel sterk op het omgaan met borstkanker. Niet volgens de methode Coué, maar op een positieve manier.


ISBN 978 90 468 04681 Hardcover 192 pagina's | Nieuw Amsterdam | oktober 2008

© Marjo, februari 2009

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER