Non-fictie

Alison Wearing

http://www.alisonwearing.com

 

Huwelijksreis in hijab
- gesluierde rondreis door Iran -


Een jong stel gaat in dit boek op huwelijksreis naar Iran. Alleen blijken ze na een paar hoofdstukken niet op huwelijksreis, ook niet getrouwd maar gewoon vrienden, en aan het eind van het boek zelfs dat niet meer volgens mij. De huwelijksreis constructie was verzonnen omdat als vrouw alleen reizen in Iran onmogelijk is, en ongetrouwd samen overnachten ook.


Ze reizen per bus het land door en ontmoeten veel Iranezen. Wat vooral opvalt is de enorme gastvrijheid en gulheid..taxi s worden voor hen betaald, maaltijden onderweg gedeeld, huizen opengesteld voor overnachting. Dat leidt tot veel gesprekken en ontmoetingen met allerlei soorten mensen, voorstanders van het regime, tegenstanders daarvan, mensen die het land verdedigen, mensen die weg willen, een overtuigde geestelijke, een jonge drugsdealer, mensen van allerlei pluimage.
Er word gegeten, en binnenshuis met de sluiers af ook veel getut, aan elkaars haren gezeten, over vrouwenzaken gepraat, etc.


Het boek geeft een beeld van het leven binnenshuis achter de sluiers en van de denkwijze die gepaard gaan met de Islamitische gedachtewereld en gewoontes in Iran.
Mooi beschreven wordt hoe de schrijfster na een aantal maanden door Iran te reizen bijna met Iraanse ogen kijkt, zich bloot voelt zonder sluier, en toevallig opgevangen MTV beelden schokkend en aanstootgevend vindt.
Maar toch overtuigde het boek me niet helemaal.
Iran is een land waar we maar zo weinig van weten, en van wat er de laatste jaren af en toe naar buiten komt word je niet vrolijk. Het boek miste in mijn ogen een bepaalde diepgang, waardoor het toch blijft steken in de rondreis van hier naar daar en de ontmoetingen onderweg.
Af en toe worden zaken iets dieper aangestipt , maar ik had wel iets meer journalistiek willen zien . De schrijfstijl overtuigde me ook al niet echt, al kan dat natuurlijk ook aan de vertaling liggen.


Alison Wearing is journalist en woont in Canada. Ze heeft veel gereisd. Huwelijksreis in hijab is haar eerste boek.

ISBN 9058470601 Gebonden, 255 pagina's Verschenen: augustus 2004 (in deze uitvoering) Uitgeverij Byblos b.v.
Vertaler: C. van Paassen, W. van Paassen

© Willeke, 8 september 2005

Reageren? Klik hier!