Non-fictie

Merlijn Kerkhof

Oude Maasweg kwart voor drie
Het verbazingwekkende verhaal van The Amazing Stroopwafels
Merlijn Kerkhof


Boeken over muzikanten kun je over het algemeen verdelen in autobiografieën, geschreven door de muzikant in kwestie, misschien met de hulp van een professionele schrijver, en biografieën, geschreven door iemand die op grotere afstand van de muzikant staat, al dan niet met medewerking van de artiest in kwestie.


Dit boek is echter niet alleen een biografie, maar ook een vader en zoon verhaal. Je ziet Wim Kerkhof, de vader en de leider van The Amazing Stroopwafels, door de ogen van z'n zoon Merlijn die ook het verhaal van de groep vertelt, waarin het nummer 'Oude Maasweg' centraal staat.


Het is een interessant verhaal over de groep die in z'n bestaan bijna 7000 keer heeft opgetreden. - Dat is meer dan Golden Earring, hoewel die groep al vanaf 1961 bestaat. - Er is niet alleen aandacht voor de geschiedenis van de groep, maar je leest ook hoe het boek tot stand is gekomen.
De beschrijvingen van de bezoekjes aan diverse mensen en de gesprekken die Merlijn voert, zorgen er voor dat het allemaal nog wat dichterbij komt. Het boek geeft ook een beeld van de muziekindustrie, waarin aandacht van de televisie en goede relaties met de makers van hitlijsten van belang zijn om een hit te scoren. Hoewel de nummers van The Amazing Stroopwafels nooit een hit zijn geweest, is het nummer 'Oude Maasweg' nog steeds een vaste aanwezige in de Top 2000. Met name muzieksamensteller Herman van der Velden zorgde er voor dat de groep regelmatig te horen was, onder andere in 'Met het oog op morgen'. Sinds hij gestopt is, is dat veel minder geworden.


Er staat ook een mooie anekdote in over de briefjes van 1000 die voor het maken van een foto voor de hoes van het album 'De straat betaald', waren gedrukt. Er dook ineens een exemplaar op bij een wisselkantoor op het station van Rotterdam, waar een prostituee het voor kleinere coupures inruilde. Alle biljetten die voor de hoes gebruikt waren, bleken er nog te zijn en uiteindelijk bleek dat een leerling besloten had om met ander papier nog wat exemplaren te drukken. In het boek zelf staan ook nog foto's en aan het eind volgt nog een soort top 40 van de leukste nummers van The Amazing Stroopwafels en een lijst van alle albums die ze gemaakt hebben.


Merlijn Kerkhof toont zich een groot promotor van het werk van z'n vader en vermeldt in dit boek nog een paar details over 'Oude Maasweg', die ik zelf heel interessant vond. Zo eindigt het nummer met een Csus4 akkoord, iets wat niet het geval is bij de originele versie van Leon Russell (Manhattan Island Serenade). En voor de echte synthesizergekken (zoals ondergetekende), de synthesizer, die door Martin Achterberg wordt bespeeld, is een Korg PS3200.
Het nummer 'Oude Maasweg' is later nog een keer opnieuw opgenomen, zonder de zang van Fred Piek. In deze versie neemt Wim Kerkhof beide zangpartijen voor z'n rekening. Dit heeft de verhoudingen tussen Fred (die de groep inmiddels had verlaten) en Wim danig verstoord. Merlijn weet beide mannen uiteindelijk toch weer bij elkaar te brengen.


Hier nog 2 opnamen van hun bekendste nummer:
https://www.youtube.com/watch?v=Vp1LbP-6CRY
https://www.youtube.com/watch?v=743xWHXE7Tg (met tekst)


ISBN 978 94 004 0641 4 | Paperback | 252 pagina’s | Thomas Rap | maart 2019

© Renate maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER