Non-fictie

American Psychiatric Association

Alles over psychische stoornissen
American Psychiatric Association
Ned red. Willy Garenfeld en Marieke Clijsen


De eerste woorden leggen het belang van dit boek uit:  'Meer dan 450 miljoen mensen over de hele wereld en meer dan 61 miljoen volwassenen en 7 miljoen kinderen in de Verenigde Staten hebben op enig moment in hun leven een psychische stoornis', pag 7. 


In zeer toegankelijke, heldere taal worden alle ziektebeelden van psychische aard in het kort beschreven. -  Er waren aandoeningen bij waar ik nog nooit van had gehoord. - In kaders wordt extra informatie gegeven en cases verhelderen de stoornis in het leven van een persoon waardoor de theorie met de menselijke praktijk wordt verbonden. 


Dit boek is van onmisbare betekenis voor iedereen die professioneel met mensen omgaat: artsen, psychologen en psychiaters (die er vooral een mooi overzichtswerk aan hebben) mensen in de wijkverpleging, thuiszorg, pastorale werkers etc.


Een woordenlijst, een overzicht van medicijnen en adressenlijst maken deze uitgave echt tot een handboek dat een prima introductie biedt tot een scala aan symptomen: van autisme (waar het boek mee opent: stoornissen uit de kindertijd) tot voyeurisme- en transvestiestoornis die o.a. in het laatste hoofdstuk worden besproken. Maar ook schizofrenie, depressie, angststoornissen, PTSS, anorexia, insomnia, erectiestoornis, borderline, delirium maar iets te noemen. 


'Hoe kwetsbaar is een kostbaar mens': die regels schreef theoloog Okke Jager ooit voor een psychiatrisch ziekenhuis. Dit boek toont de menselijke waarheid van die mooie maar soms ook aangrijpende woorden. Leven is prachtig maar voor veel mensen niet zonder innerlijke spanning en gevoelens van ongeluk, onbegrip, eenzaamheid. 


Een waardevol en menselijk boek!


ISBN 9789089538499 | Paperback | 448 pagina's | Uitgeverij Boom | september 2016

© Evert van der Veen, 10 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER