Non-fictie

Kath Stathers

De bucketlist voor natuurliefhebbers
1000 locaties & avonturen voor de wereldreiziger
Redactie Kath Stathers


Dit is een boek waarin je je blijft verbazen over alles wat er op onze aarde leeft en over bijzonderheden in de natuur. In vijf hoofdstukken neemt dit boek je mee langs alle werelddelen. Een kleurencode geeft onder welk genre de 1000 items vallen: zoogdieren, zee, vogels, reptielen, amfibieën, bescherming, insecten en spinnen, schelpen en schaaldieren, planten en landschappen.


Het zijn overwegend dieren met bepaalde bijzonderheden die in dit boek voorkomen. Elk item wordt kort omschreven en er zijn leuke titels die nieuwsgierig maken en de lezer prikkelen om er zelf te gaan kijken al zal het voor niemand mogelijk zijn om deze bucketlist helemaal af te werken….


De big five van Afrika is algemeen bekend maar wie weet dat Alaska zijn eigen big five heeft? Dit zijn de wolf, eland, grizzlybeer, kariboe en Dalls schaap (4). Ook in het Yellowstone National Park in de VS kun je wolven tegenkomen (36).


Er is veel tot de verbeelding spreekt en het is dan ook moeilijk om een keuze te maken maar ik wil er toch enkele noemen die mij in het bijzonder troffen. Bij nummer 19 ‘Begroet een legende uit de diepzee’ is een prachtige foto van een grote octopus afgebeeld en de afgebeelde reuzenboom bij nummer 20 is buitengewoon indrukwekkend met zijn omtrek van ruim 30 meter. Spectaculair is de foto van de Amerikaanse missisippialligator in Florida (86). In Brits-Columbia kun je kajakken met orka’s (98) zoals op een fraaie foto is te zien. Zo zijn er veel mooie foto’s in dit boek te vinden, met name de close up’s zijn de moeite waard zoals die van de toekans (205) en zeker de slang in het Amazoneregenwoud in Brazilië (292). In Belize kun je snorkelen met haaien (204).


De omschrijvingen zijn kort maar daardoor wel zeer toegankelijk en leerzaam. Wie dit boek leest, steekt heel wat op over het dierenrijk en raakt onder de indruk van de leefwijze van dieren en hun specifieke kenmerken zoals kleurenpracht, grootte of kleinheid. Wat mij het meest trof was de sidderaal die met een korte schok van 860 volt zijn prooi kan verdoven (309).


Van Nederland zijn ook vier items opgenomen maar het is de vraag of dit nu een goede keuze is. Het Waddengebied ontbreekt en ook geen enkel nationaal landschapspark is opgenomen. Maar goed, ook zonder dit boek weten we in eigen land de weg wel te vinden… Dit boek daagt de lezer vooral uit om de grens over te gaan en verre oorden op te zoeken om daar bijzondere ontmoetingen met dieren te hebben.


Schitterend is de foto van de caracal, een wilde kat, die wel vier meter hoog kan springen en zo een vogel uit de lucht kan pakken (491).


In Afrika zijn Tanzania en Kenia uiteraard goed vertegenwoordigd want hier zijn veel wildparken. Prachtig is de foto van de witte haai in de Gansbaai van Zuid-Afrika die uit het water springt en zich in een horizontale lijn boven het water bevindt (632). In Australië kun je in de zuidelijke regio’s een blaffend reptiel horen (941).


Dit boek laat je van de ene verbazing in de andere vallen en biedt een verrassend overzicht van opmerkelijke dieren en hun gedrag op onze aarde.
Het boek is fraai uitgegeven en laat zich daarom plezierig lezen.


ISBN 978 94 6359 3045 | Hardback | 416 pagina’s | Librero | 2019

© Evert van der Veen, 29 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER