Historische atlas van Kennemerland
Ben Speet
Kennis van de geschiedenis vind je niet alleen in geschiedenisboeken, maar kun je ook iedere dag in je omgeving opdoen. Van de hunebedden in Drenthe tot je eigen woonwijk, alles heeft z'n eigen unieke verhaal.
Ben Speet vertelt het verhaal over Kennemerland door zijn oog te richten op alles wat we in onze omgeving kunnen aantreffen. De sporen die de geschiedenis heeft nagelaten betreffen zowel restanten van dynamische natuurverschijnselen zoals bijvoorbeeld oude strandwallen, duinvorming en oude rivierlopen, en natuurlijk anderzijds de ingrijpende wijze waarop de mens zijn leefomgeving naar zijn behoefte heeft gekneed. Al een paar duizend jaar voor de jaartelling zijn er sporen van menselijke activiteit gevonden.
In de Romeinse tijd viel Kennemerland samen met de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Aan de oever van het Oer-ij ter hoogte van de huidige Wijkertunnel lag een fort genaamd Flevum met een haven. Een belangrijke basis voor de verdediging van de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Talrijk zijn de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden vanaf het begin van de jaartelling tot heden in het gebied wat wij nu nog Kennemerland noemen. Even talrijk zijn de sporen van deze geschiedenis die we in de directe omgeving kunnen aantreffen, maar waar we vaak zonder acht op te slaan aan voorbij gaan. Jarenlang ben ik bijvoorbeeld van Castricum naar Beverwijk gefietst via de Beverwijkerstraatweg zonder de zogenaamde Schepelenberg op te merken. Toch een belangrijke plek, omdat hier de Graven van Holland werden ingehuldigd als Heren van Kennemerland, onder meer Albrecht van Beieren in 1361 en Jan IV van Brabant, in 1418.
Zo is de historische atlas van Kennemerland enerzijds een interessante gids om gericht bepaalde plekken op te zoeken en anderzijds een naslagwerk als je iets in je omgeving is opgevallen maar niet direct kunt duiden. De atlas bevat talrijke mooie afbeeldingen en oude kaarten. De afdrukken zijn van goede kwaliteit en zeer gedetailleerd. Het gebruik van een vergrootglas bij het bekijken van de kaarten is aan te raden anders zou er veel informatie ongezien blijven, en dat zou jammer zijn.
Deze atlas is een goede ingang om op een globaal niveau kennis op te doen van de geschiedenis van Kennemerland. Wanneer de interesse eenmaal is gewekt gaat het onderzoek natuurlijk verder. Deze historische atlas zou daar wel eens de eerste aanzet toe kunnen zijn. Vele onderwerpen worden door Speet aangesneden die er om vragen verder kennis mee te maken. Als dat de opzet van deze atlas is dan is de schrijver daar zeker goed in geslaagd.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789460041723 | Hardcover met stofomslag | 80 pagina's | Uitgeverij Vantilt | november 2014
Afmeting 33,8 x 25 cm
© Cavendish, 3 december 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER