Non-fictie jeugd


Blaadjesboek
Illustraties: Evy van Guyse
Tekst: Maartje Kouwen


Soms vind je een blaadje, of een takje, of iets anders van een boom, maar je hebt geen idee van welke boom! En dat zou je eigenlijk wel willen weten toch?
Dat dacht Maartje Kouwen tenminste, en speciaal voor nieuwsgierige kinderen – maar ook volwassenen leren hier van! – heeft ze dit boekje gemaakt.

Twintig vaak voorkomende bomen staan vermeld, en veel er van staan vast wel bij jou in de buurt.
Dus dan vind je ook genoemde blaadjes en zo.
Iedere boom krijgt twee pagina’s: een voor de afbeeldingen, een voor de informatie. De info staat in kadertjes, met de symbolen erbij die aangeven wat je daar kan lezen. Staat er bijvoorbeeld een kompas, dan krijg je een vraag.

Bij de eik staat dan:


‘Eiken kunnen wel vijftien eeuwen oud worden, met flink dikke stammen. De noordkant van de stam komt nooit in de zon en raakt daardoor begroeid met mos. Kun je nu ook ontdekken waar het zuiden is?’


Bij de ginkgo hoort dit tekstje bij het symbool voetspoor, dat aangeeft dat je iets kan doen:

‘De vruchten van de ginkho lijken wel een beetje op bessen of kersen. Maar of ze ook zo lekker ruiken? Snuffel maar eens!’

Zo is dit hele boekje opgezet: informatief op een hele leuke interactieve manier.
Misschien heb je wel eens van een maretak gehoord? (Mistletoe in het Engels, je weet wel: als je daar met z’n tweeën onder staat, mag je een kus uitwisselen) Dat is een parasiet, die je in Nederland vaak in populieren ziet. Een kluwen takjes, lijkt het wel. Maar die zijn groen. Niet te verwarren met de samengeklonterde takjes, die je kunt zien zitten in berkenbomen. Die lijken meer op een vogelnestje, en heten ‘heksenbezem’. Dat is een soort schimmel.


           - En wist je dat je thee kan zetten van een boom? Lindethee is dat.
           - Of dat je de blaadjes van een magnolia kunt eten? Proef maar eens of ze net zo lakker smaken als ze ruiken!  
           - En wist je dat het hout van de diezelfde lindeboom gebruikt wordt voor het maken van klompen, terwijl dat hout helemaal niet geschikt is voor lange rechte palen?                    Daar gebruiken ze dan weer larikshout voor.


Behalve heel mooi om te zien is dit boek dus ook nog erg informatief. Op een leuke manier!
Na de inhoudsopgave staat er een kader met daarin vier symbolen. Daar staat bij: doen, zien, onderzoeken en weten. Ook is een hoofdstuk over het belang van bomen en achterin vind je alle blaadjes, zaadjes en bloemen nog eens bij elkaar.

Maartje Kouwen is bioloog en werkt als wetenschapsjournalist. Daarnaast is ze schrijver.
Evy van Guyse deed een grafische opleiding en studeerde illustratieve vormgeving. Zij is freelance illustrator.

ISBN 9789047716785 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2025

© Marjo, 5 april 2025

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zijn wolven bang in het donker?
Illustraties: Sam Caldwell
Tekst: Huw Lewis Jones


Wolven. Mooie dieren. Intelligent en gevoelig.
Maar bij velen komt onmiddellijk een heel ander beeld naar voren: wolven zijn slecht en gevaarlijk. In Nederland, weten we, bedreigen ze de schapen en koeien, die hier altijd ‘vrij’ in de wei hebben kunnen lopen.

Maar wat is een wolf eigenlijk?
Huw Jones legt het je allemaal uit. Met wildedierentekenaar Sam Caldwell heeft hij weer een mooi boek gemaakt.

Er zijn steeds minder wolven. Enkele soorten zijn al uitgestorven en andere worden bedreigd.
Ze worden veelal vernoemd naar de streek waar ze leven. Zo zijn er onder andere Noord-Amerikaanse wolven, poolwolven en Iberische wolven.
Deze zijn een ondersoort van de grijze wolf. Daarnaast is er ook nog de rode wolf, maar die is veel minder talrijk, en woont eigenlijk alleen maar in Noord-Carolina.
Wolven waren er een miljoen jaar geleden al, en komen oorspronkelijk uit Europa en Azië, maar omdat de werelddelen toen nog met elkaar verbonden waren konden ze zich verspreiden naar Amerika.

Wolven zijn familie van onze honden, net als van vossen, jakhalzen en nog andere dieren: allemaal ‘canis’ geheten. Er zijn dus wel overeenkomsten in uiterlijk en gedrag.
Ze zijn slim, misschien wel slimmer dan onze gedomesticeerde hond!


Wolven kunnen zien in het donker (het antwoord op de titel: nee!), ze leven samen in een roedel, jagen veelal ook samen. Ze hebben scherpe tanden, en halen gemakkelijk een snelheid van 60 km/uur. Ze communiceren met elkaar door te grommen, blaffen en janken, maar ze kunnen vooral heel goed huilen! En omdat iedere wolf een eigen geluid heeft, weten andere wolven wie er ‘spreekt’.
Ook zetten ze geursporen uit, en gebruiken ze lichaamstaal.En: ze zijn banger van mensen dan wij van hen! Ze weten dat wij de vijand zijn.
Als je dit boek gelezen hebt, weet je dat wolven de moeite waard zijn om te beschermen. En dus zijn er organisaties die de wolf helpen.


In dit boek vind je behalve nog meer informatie mooie afbeeldingen, met achterin een register en een lijst met wolvenwoorden.

Huw Lewis Jones is milieuhistoricus en expeditieleider, verhalenverteller, zeevaarder, veldnatuurkundige en wildernisgids, hoofdredacteur van een onafhankelijke uitgeverij, bekroond auteur en leraar. Hij leidt onderzoeksprojecten over de hele wereld en heeft bestsellers geschreven die wereldwijd zijn verschenen. En o ja, hij werkt ook soms als museumconservator en vaak als ijsberenbewaker.

Sam Caldwell is tekenaar en ontwerper. Hij studeerde schilderkunst aan de Edinburgh College of Art en woont nu in Glasgow. Zijn tekeningen verschijnen onder meer in The Guardian, The Independent en The Sydney Morning Herald.


ISBN 9789047716068 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2024

© Marjo, 15 januari 2025

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Metamorfose
Illustraties: Merlijne Marell
Tekst: Geert-Jan Roebers


De natuur is prachtig: kijk er maar eens goed naar!
Maar als je het niet meteen ziet, zijn er gelukkig schrijvers en makers van prachtige boeken die je op het juiste spoor zetten.
Metamorfose van Geert-Jan Roebers en Merlijne Marell is zo’n boek.


Want veel mensen weten niet dat de dieren die we zien er niet altijd hetzelfde uitzien. Gek eigenlijk, want ook de mens verandert gedurende zijn leven.
Een dier kan tijdens zijn leven vaak van gedaante veranderen, en in die andere gedaanten onherkenbaar zijn als het dier dat het in zijn volwassen leven is. Van de kikker weten de meeste mensen wel dat zij beginnen als kikkerdril (de eitjes) en dan een dikkopje worden voor ze als volwassen dier verschijnen.
Maar soortgelijk proces geldt voor vele dieren.


In dit boek zien we de kwal en de krab; de eendagsvlieg en de bij; de paling en de kikker; de albatros en de panda. En nog veel meer.
Sommige dieren zwerven rond voor ze volwassen zijn.
De cicade bijvoorbeeld zit als eitje in de bast van een boom. Als ze veranderen in een soort larve, dat er uit ziet als een miertje, graaft hij zich in. Af en toe barst hij wel uit zijn vel, maar pas na zeventien jaar besluit hij dat het goed geweest is: de larve kruipt van onder de grond vandaan en gaat een boom in. Daar barst het dier nog eens uit zijn vel, de vleugels ontvouwen zich en hij is een cicade. Een maand lang leeft hij er op los, en dan is daar het einde van zijn leven. Dat is toch ongelooflijk!


Dan zijn er de dieren die zich verkleden als het seizoen verandert: wist je dat de papegaaiduiker met die mooie snavel, die alleen maar in de lente heeft, als er een partner gezocht moet worden? En dat de buitenste schil er af valt zo gauw hun jong de deur uit is? Op dezelfde manier hebben herten een gewei en een heikikker een blauwe kleur…


Het lieveheersbeestje, de bij, ook zij maken verschillende fases door. En de bromvlieg (of vleesvlieg). Dat insect wil je niet in je nabijheid, maar als je het goed bestudeert, is het eigenlijk wel een heel mooi beestje!


Sommige volwassen dieren leven alleen maar om te paren, en voort te planten. Verder zijn ze van geen betekenis. Ofwel ze gaan meteen dood - de mannetjes vaak - of ze mogen hun kroost nog even verzorgen en gaan dan ook. Eerst zorgen voor eieren en dan sterven. Die eieren redden zich dus wel. Soms duurt het leven als eitje, of als larve langer dan dat van een volwassene!
Er zijn ook dieren die wel langer leven, de keizersvis bijvoorbeeld kan 15 jaar worden!


De meeste dieren krijgen twee pagina’s, waarop verteld wordt over hun leven, en hun gedaanteveranderingen. Er is een kadertje met summiere feiten:


Soort: keizerslibel
wetenschappelijke naam: anax imperator
Leefgebied: bij zoet water in Europa, Afrika en Azië
Aantal eieren: een paar duizend
Als larve: tot 1,5 jaar, lengte tot 6 cm
Als libel: hooguit enkele maanden, lengte libel: 64 tot 84 mm


Bij ieder dier is er informatie over de voortplanting, en: er is een prachtige afbeelding! Kleurrijke linosneden.


Geert-Jan Roebers (1961, Nederland) is bioloog en schrijver. Hij schreef diverse non-fictieboeken voor jonge lezers. Zijn missie is om vooral kinderen te laten zien hoe wonderlijk de natuur is. Hij vertelt graag over bizarre beesten en verbazingwekkende getallen uit de natuur.
www.roebers.nl


Merlijne Marell werkt op diverse manieren. ‘Zij houdt van vingers in vette inkt, houtkrullen die onder haar guts tevoorschijn komen, vormen die precies vertellen wat zij bedoelt, kleuren die bijten of liefhebben.’
Achter in het boek staat hoe Merlijne Marell werkt. Goed idee om dat eens te laten zien!
https://merlijnemarell.nl/work


ISBN 9789401441735 | Hardcover | 70 pagina's | Uitgeverij Lannoo | november 2024
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 5 december 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De griezeligste kriebelbeestjes
Illustraties: Jessie Willow Tucker
Tekst: Tim Flannery mmv Emma Flannery


In de serie Ontdek de Wereld, heeft Tim Flannery het deze keer over kriebelbeestjes.
Dan denk je meteen aan insecten, maar je zult wel zien dat er nog veel kriebelig is. Ontdek de wereld waarin spinnen, schorpioenen, duizendpoten en nog veel meer andere dieren leven. Het merendeel is ongevaarlijk, zegt Flannery, maar het zijn niet voor niets de griezeligste beestjes: ze zijn er vaak akelig eng uit!
Je laat het wel uit je hoofd om ze aan te raken, en dat is maar beter ook. Want al zijn hun beten niet dodelijk, je kan er wel ziek van worden.


Maar je angst verdwijnt als je weet dat een schorpioenenvrouwtje en haar aanstaande eerst een langdurige dans maken voor ze besluiten dat ze een stel zijn.
Als je een spinnenweb bekijkt in de ochtenddauw: een architectonische pareltje!
En wist je dat wij, mensen horen bij de gewervelde dieren horen, en dat die groep minder dan vijf procent uitmaken van alle dierensoorten op aarde? De andere 95 procent zijn de ongewervelden, waaronder spinnen, schorpioenen, hooiwagens, teken en mijten. En daarover gaat dus dit boek.
Al deze dieren hebben ook wetenschappelijke namen, zodat je waar je het dier ook tegenkomt altijd terug kunt vinden wat het is. En wat er al over bekend is.


Kunnen we niet zonder kriebelbeesten vraag je je af. Het antwoord is: Nee! Absoluut niet!
Ze houden het milieu gezond, eten bijvoorbeeld insecten die schadelijk zijn, en recyclen rottend materiaal.
Als wetenschappers ze bestuderen, ontdekken ze dat een bepaald gif geneeskrachtig kan zijn. Of  kunnen we leren hoe bepaalde dingen ook voor ons nuttig zijn, de draad die een spin maakt bijvoorbeeld, is oersterk. Kunnen we dat namaken?


We weten dat het niet zo goed gaat met deze diertjes, de verandering van het klimaat en de milieuvervuiling doodt vele soorten.Dan kun je ze alleen nog maar zien in een boek als dit…


Na een uitgebreide inleiding vertelt Flannery over de individuele dieren. Dan begint het griezelen pas, want de afbeeldingen zijn niet bepaald schattig. Al doet de illustrator haar best door humoristische tekeningetjes toe te voegen.
Echt grappig: een goliathspin in een blauw gewaad die een pijl op een boog aanspant, waarmee hij zijn belager aanvalt. De goliathspin heeft namelijk een soort harpoenen aan zijn achterlijf, die de vijand echt niet fijn vindt. Alsof je je aan een brandnetel prikt.
Of de boktorbar: bastaardschropioenmannetjes willen graag onder de vleugel van een harlekijnboktor zitten want daar komen de vrouwtjes ook: een boktor op de afbeelding regelt het verkeer:  ’instappen!’


Een boek vol weetjes, verhalen van Tim Flannery, fraaie afbeeldingen. Een duidelijke indeling, met kleur aan de randen van de pagina’s wordt aangegeven waar je de aparte sectie van ratjetoe en beerdiertjes vindt. En de spinnen, de schorpioenen enz.
De informatie vind je in kleine kaders op de kleurrijke pagina’s. Om te leren, zeker, maar vooral om je ogen uit te kijken. Er is een index en een woordenlijst.
Een zeer volledig boek in een zeer fraaie vormgeving.

Flannery is duidelijk gefascineerd door deze diertjes, en als je dit boek gelezen hebt, en al die mooie afbeeldingen gezien hebt, dan ben jij dat ook!
Zeker weten!
Enne: Flannery woont in Australië en de meeste van deze diertjes ook. Europa wordt nauwelijks genoemd als land van herkomst. (Al heeft elk mens op aarde mijten in huis en op zijn lijf...)

 
Tim Flannery (Melbourne, 1956) is een Australische zoogdierkundige, paleontoloog, milieukundige en milieuactivist vooral op het gebied van klimaatverandering. Zo heeft hij meermaals gepleit voor het onmiddellijk sluiten van alle kolencentrales in Australië.


ISBN 9789047715603 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2024 | Illustraties van Jessie Willow Tucker | Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 19 november 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn eerste
boerderij
dierenboek
Zoë Ingram


Twintig boerderijdieren?
Menigeen zal niet verder komen dan kip, kat, koe, paard, hond, varken… Ja, die staan er natuurlijk in. En dat een eend en een gans of een ezel op een boerderij woont, daar ben je ook niet echt verbaasd over. Maar eh…een zalm? Een alpaca?


O ja, een geitenboerderij, dat bestaat ook…

Nou, maar eens rustig kijken welke dieren Zoë Ingram allemaal laat zien.
Net als in de eerdere boeken uit deze serie heeft ieder dier twee pagina’s, met een grote afbeelding en wordt er in het kort verteld wat voor dier het is.
Je ziet hoe groot het is, en leest over het gewicht, wat ze eten, hoe oud het kan worden. En nog wat extra informatie over kleintjes.


Het boek opent met de bosmuis. En dat dier woont dan wel – vaak met grote families - op de boerderij, maar is er eigenlijk helemaal niet welkom! Maar er valt niets aan te doen, ook al heb je een kat op het terrein. Ze zullen wel ergens nuttig voor zijn toch, maar dat staat niet in dit boek.

Dan volgen het konijn, de kip (hier hen genoemd),  kat, haan; dwerggeit en de geit, dat zijn twee verschillende dieren! En o ja, de kalkoen!
De Schotse Hooglander en de alpaca kom je niet op een doorsneeboerderij tegen, en een zalm zeker niet. Maar er zijn dus wel zalmkwekerijen en daar houden ze zalmen met een zelfde doel als een boer zijn koeien houdt.

Leuke feitjes:
Een konijn kan wel 60 centimeter hoog springen en 27 meter ver 
Je leert hoe de jonge dieren genoemd worden:
een eend heeft pulletjes, een konijn  lampreien,  de geit heeft lammetjes…
Een zalm kan erg goed ruiken.
Een koe heeft vier magen.
Een herdershond kan wel 80 schapen hoeden.


Dit is de opvolger van Mijn eerste vogelboek, Mijn eerste zeedierenboek, Mijn eerste kriebelbeestjesboek en Mijn eerste bosdierenboek.
Zoë Ingram studeerde textielontwerp, maar ze tekent ook graag op papier of gebruikt verschillende technieken tegelijkertijd. Zoë woont in Edinburgh, Schotland.


ISBN 9789047716709 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2024
Afmeting: 23,8 x 23,7 cm | Vertaald uit het Engels door Steve Blaas | Leeftijd vanaf vier jaar

© Marjo, 10 november 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sara’s Mysteries
Sara de Monchy

Sara de Monchy vroeg kinderen om haar geheimzinnige verhalen te sturen. De respons was overweldigend, honderden mailtjes kreeg ze!
Dat resulteerde in een podcast voor kinderen, die intussen erg populair is: Sara’s mysteries is intussen aan het vierde seizoen bezig, en in het hele land zijn er voorstellingen in het theater.
Een aantal verhalen uit deze populaire, bekroonde true-crime podcast heeft ze nu in dit boek gebundeld, acht geheimzinnige zaken zoals:


Waarom doen de buren zo geheimzinnig?
Hoe vind je uit of je voorouders in slavernij hebben geleefd?
Waarom reageert die fantastische vakantievriend niet meer?


Dit zijn dus echte mysteries!
Het zijn – waren – dingen die kinderen bezighielden, waar ze mee zaten of die ze zich gewoon afvroegen.
Sara gaat samen met de kinderen op zoek naar het antwoord. Gaandeweg legt ze dan soms ook een ander probleem bloot, dat misschien nog welk belangrijker is dan het antwoord op de vraag.

Als Roos zich namelijk afvraagt wie toch haar buren zijn die zich nooit laten zien en bij wie altijd de gordijnen dicht zijn, ontdekt Sara dat Roos zich vaak onzeker voelt: wat zouden andere mensen, vooral de kinderen op school, van haar denken?


Bij het verhaal over de lynx komt Sara er samen met Jules achter dat er fake news in de krant stond over een lynx. Mensen zijn bang en durven niet naar buiten!
Waarom schreef die journalist dat in de krant? Heeft hij dat zomaar verzonnen of was er wel iets aan de hand?

Als een hond verkocht moest worden, omdat het niet goed ging thuis, maar je wil graag weten hoe het met het dier gaat; als je niet weet waar dat slangenzwaard is gebleven, dat zo belangrijk is voor de familie: Sara zoekt het uit. En steeds doet ze dat samen met de kinderen!


Als Sara samen met Kymani op zoek gaat naar zijn Surinaamse voorouders - die misschien wel slaven waren - is het eigenlijk best bijzonder dat ze nog zoveel kunnen achterhalen!
Ook het terugvinden van dat ene vakantievriendje van jaren terug, die net als jij een buitenbeentje is: heel bijzonder!


Geen wonder dat de podcastserie zo’n succes is!
Ieder verhaal in dit boek begint met het voorstellen van degene(n) die een mysterie willen oplossen. Ze vertellen wat hun vraag is, en naast deze pagina zien we een getekend portret van de vraagsteller(s). Dan volgt het relaas van hoe Sara samen met de kinderen de oplossing zoekt. In deze tekst staan veel illustraties, die meer de situatie laten zien.

Sara de Monchy (1994) is podcast-, theater- en programmamaker. Ze maakt verschillende podcasts, zoals Sara's mysteries, maar ook Ik wil je nog iets vragen, die in de VPRO Gids een van de beste podcasts van 2023 werd genoemd.


ISBN 9789493374003 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Blauw Gras | oktober 2024
Illustraties van Saskia Halfmouw | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 22  oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waanzinnige weetjes over wonderlijke wezens
Fiona Fogg

De wonderlijke wezens in dit boek zijn waarlijk wonderlijk! Je zou het niet hebben kunnen bedenken dat er in de natuur zulke wezens voorkomen! Wonderlijke wezens vind je bij alle soorten dieren: zoogdieren, vogels, insecten, knaagdieren, vissen, reptielen…


Een pipa bijvoorbeeld, alleen de naam al! Het is een pad, die voorkomt in Zuid-Amerika en op Trinidad. Waarom is deze pad zo wonderlijk?Het vrouwtje duwt haar eitjes – dat kunnen er honderd zijn - nadat ze bevrucht zijn door het mannetje, op haar rug, waar ze in haar huid zakken. Er groeit nieuwe huid overheen. Een slimmerik die ze dan nog te pakken krijgt!

De borstelworm, gelukkig woont deze griezel in warme zeeën, die hebben wij niet. Hij kan maar liefst 3 meter lang worden, en hij heeft vlijmscherpe tanden en stekels die je behoorlijk kunnen bezeren. Hij is razendsnel en bijt zo een vis doormidden.

De dieren in dit boek zijn veelal niet moeders mooiste, met uitzondering dan van de grote paradijsvogel en de pauwspin.
De slechts 5 mm grote pauwspin ziet er met al die kleuren heel mooi uit. Het mannetje dan, want  de dame is niet zo fraai. Maar zij is wel gevaarlijk. Vooral voor dat mannetje, die haar zo graag wil versieren. Daar is het wonderlijke waardoor deze spin een plaats verdient in dit boek: hij voert voor haar de mooiste dansjes uit, om maar te mogen paren. Maar hij moet uitkijken: ze vreet hem zo op!


En zo zijn er de koboldhaai met uitschuifbare tanden; de lammergier die botten eet; de reuzennachtzwaluw die zo onbeweeglijk kan zitten wachten op een prooi, dat hij op een boom lijkt. Of de capibara, een knaagdier dat kan blaffen; de vliegende kat, die geen kat is en ook niet echt vliegt (ze is een zoogdier, en zweeft).
En nog veel meer…


Al deze dieren krijgen twee volle pagina’s toebedeeld, waarop je goed kan zien hoe ze er uit zien, waarom ze wonderlijk zijn, en er is steeds een kader met informatie over leefgebied, voedsel en meer.Een kleinere rol is er voor de dieren die op de pagina’s voorkomen bij de hoofdrolspelers, bijvoorbeeld de gordelkardinaalbaars die door de borstelworm opgepeuzeld wordt.Er is een inhoudsopgave en een woordenlijst.

https://fionafogg.co.uk/

 
ISBN 9789047716532 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2024| Afmetingen: 28,2 x 22,7 cm | Vertaald uit het Engels door Margot Reesink | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 5 februari 2025

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dierentaal en plantenpraat
Illustraties: Margaux Samson Abadie
Tekst: Gabby Dawnay


‘Mensen zijn beslist niet de enige wezens op aarde die met elkaar praten.’

Deze opmerking opent het boek, en verder lezend worden ook onze ogen geopend.
Want het wordt duidelijk dat er geen enkel levend wezen is dat niet in staat is om te communiceren! Behalve dat dieren net als mensen een lichaam met een zenuw- en spierstelsel en een bloedsomloop hebben, blijken ze ook allemaal bij machte te zijn om met elkaar informatie te delen.

Oké, ze hebben geen spraak zoals wij, maar maken wel geluiden. En ze gebruiken gebarentaal, geven signalen met hun ledematen, of doen dat door middel van geuren. Sommige dieren dansen en zingen en sommige levende wezens geven elektrische signalen door.
In dit boek wordt verteld over de verschillende manieren om met elkaar te praten. Je bekijkt dieren heel anders als je dit eenmaal weet.


Hoe nijlpaarden door middel van hun poep signalen geven aan soortgenoten.
Hoe muggen zingen om de ideale partner te vinden, en bijen dansen om elkaar te vertellen waar het voedsel is.
Een molrat bonkt met zijn kop tegen het plafond van zijn tunnel, waardoor een soortgenoot weet: daar kan ik beter wegblijven.
Een prairiehond blaft en keft en weet zo zelfs aan te duiden dat er een mens aankomt met een bepaalde kleur broek en shirt!
De Afrikaanse wilde hond heeft een wonderlijke taal: zij niesen tegen elkaar!


En ook planten hebben middelen om met elkaar in contact te komen.
Wist je dat de geur van vers gemaaid gras die wij mensen zo lekker vinden, een alarmsignaal is?
En dat planten elkaar met hun wortels kunnen vertellen dat er gevaar dreigt, waardoor ze maatregelen kunnen nemen, en een vieze chemische geur aanmaken?


Er staan 48 verhalen in dit boek, ieder wonderbaarlijk. Want wij mensen zijn nogal arrogant, en worden hier terecht gewezen…
Behalve deze informatie in korte stukjes tekst – makkelijk leesbaar dus - zie je mooie afbeeldingen.
De omslag heeft een reliëfdruk. Er is een duidelijke inhoudsopgave en een register.

Gabby Dawnay is auteur van kinderboeken. Ze schrijft regelmatig voor het kindertijdschrift over kunst en wetenschap OKIDO en is scriptschrijver voor de BBC-kindertelevisie CBeebies. Ook geeft ze kunst-, lees- en poëzieworkshops op scholen.


ISBN 9789047716044 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2024
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 december 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Koningen en Koninginnen
Uit de serie Willewete
Illustraties: Paul Oole
Tekst: Erwin Claes


Aan de binnenkant van de omslag zie je Europa afgebeeld, waarop je kan zien welke landen een koninkrijk waren of nog zijn. Helaas staat er geen uitleg bij: in sommige landen was ooit wel een koningshuis, Frankrijk bijvoorbeeld, maar nu niet meer. En ook Rusland was ooit een (soort) koninkrijk, en is dat niet meer. Spanje daarentegen, en Nederland zijn heden ten dage nog wel koninkrijken. Er zijn zeven koninkrijken nu, zegt het boek. Helaas staat er niet welke dan.
(Nederland, België, Luxemburg, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Engeland)


Het boek begint met de beroemdste koning ooit: Lodewijk XIV van Frankrijk, de zonnekoning, die Versailles liet bouwen. Zijn leven was een en al pracht en praal (als je dit boek moet geloven).
Ook Peter de Grote van Rusland krijgt veel aandacht. Daarnaast worden twee vrouwen genoemd: Catharina de Grote (Rusland) en Marie Theresia (Oostenrijk).


Het is een prima beginnetje voor de doelgroep, maar als ze meer willen weten zullen ze elders naar informatie moeten zoeken. In dit boek gaat het meer over de pracht en praal waarin deze vier koninklijke mensen leefden. En waarom zij zo belangrijk zijn.


Er is wat summiere informatie over wat een koning eigenlijk is? Hoe kun je dat worden (niet dus)? Waarom dragen koningen een kroon?
Wat is een kroonprins?


Er zijn fraaie uitklappagina’s, en nog wat kadertjes met weetjes.
Aan het einde van het boek staat uitgelegd hoe je zelf een kroontje kan maken, en er is een quizje, om te zien of je goed opgelet hebt.


ISBN 9789044853759 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2024
Afmeting 25.8 x 26.7 cm | Leeftijd 6+

© Marjo, 1 december 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het beste kookboek ter wereld (niet alleen) voor kinderen
Mathilda Masters


De samensteller van dit boek, Mathilda Masters, kennen we al van haar kinderboeken rond de avonturen van Maximiliaan Leeuwenhart de Prins ofwel De keukenprins van Mocanco. Max zijn vader is namelijk een prins van Mocano en hij woont niet in een kasteel maar in een keuken. Die keuken is niet zomaar een keuken. Het is een kolossale gevangeniskeuken waar heel wat te beleven valt.

Deze keer gaat het echtere niet over Max en wat hem allemaal overkomt maar mogen we zelf aan de slag, in onze eigen keuken!
Eerst kunnen we een lekker drankje maken, die allemaal prachtige namen hebben. Wat dacht je van een Rodezoenensmoothie of Blozende bloesem? Dan is je dag gelijk toch al goed.

En dan gaan we broodbakken, (naanbrood, tortilla's, pitabroodjes enz) en kunnen we daarmee heel lekker gaan ontbijten. Maar je kunt ook met pannenkoeken of een lekker kaneelbroodje de dag beginnen. De pita's of tortilla's kun je dan bewaren voor de fancy lunchbox! Of je maakt een heerlijke wrap met zoete aardappel en geitenkaas als middageten.

Soep doet het ook altijd goed als je trek hebt. Zowel de koude als warme soep kun je maken. Exotische wortelsoep klinkt wel spannend. En  misschien kun je met Halloween wel pompoensoep met 'spinnen' maken!Het ziet er heel leuk uit.

En wat dacht je van een lekkere burger? Of zelf een kapsalon maken? Of kipnuggets met Koolsla? Of Pokébowl met kip en avocado?

En dan is het tijd voor... pizza! Die kun je natuurlijk ook helemaal zelf maken, inclusief de bodem! Jawel.
En als we dan toch buitenlands gaan eten, dan kunnen we ook kiezen voor sushi, saté, lasagne, macaroni, spaghetti en allerlei andere pasta's, noedels, rijst, chili sin carne, Indisch eten maar ook het 'gewone' Nederlandse eten zoals stamppot met worst is niet vergeten. En aan mensen die geen vlees eten is ook gedacht.

En dan... gaan we heel aparte koekjes,  brownies, cupcakes en gewone cakes en taart maken! Zelfs ijsjes!


Naast al deze recepten staan er, in aparte kaders, heel veel tips en weetjes en heel leuke, grappige en mooie foto's in dit fijne kookboek!
Als je nog geen vrienden had, dan krijg je dankzij dit kookboek misschien wel teveel vrienden, want iedereen wil al dat lekkers wel proeven!


ISBN 9789401414876 | Hardcover | 200 pagina's | Lannoo | 21 oktober 2024
Afmeting 28,7 x 20,8 cm | Leeftijd tot ca 12 jaar (maar ook voor volwassenen is het leuk)

© Dettie, 16 november 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bloemenorigami
Met 50 velletjes origamipapier!
Clover Robin


Binnenkort breken de feestdagen weer aan en of je nu van Sinterklaas of de Kerstman cadeautjes krijgt, dit boek is zeker een tip om aan een van de twee te vragen
Helemaal als je graag knutselt, want bij dit boek zit heel veel mooi bedrukt papier waarmee je de origamifiguurtjes zelf kunt vouwen.


Maar wat is origami eigenlijk?
Origami is Japanse vouwkunst. Dit houdt in de je met (meestal) vierkant papier allerlei figuren vouwt. Dat papier heeft vaak twee kleuren, een kleur aan de voorkant, een aan de achterkant. In Japan is er zelfs een eeuwenoude traditie dat wanneer iemand trouwt, er 1000 kraanvogels gevouwen worden voor geluk.
Maar in dit boek staan alleen bloemen om te vouwen, nou ja, alleen bloemen... het boek begint met het vouwen van een boom.


Vooraf wordt wel eerst verteld wat alle lijnen en pijltjes enz. betekenen waardoor je bijvoorbeeld weet of je het papier naar binnen of naar buiten moet vouwen, of het papier om moet draaien of naar achteren of naar voren moet vouwen. Daardoor kun je precies dankzij de stap voor stap plaatjes zien wat je moet doen.
De boom is het makkelijkste om te vouwen en daar begin je dan ook mee en het moeilijkste is lotus aan het eind van het boek, maar die is dan ook wel heel mooi om te zien.


De 50 velletjes papier die in dit boek zitten, kun je makkelijk per velletje loshalen zodat je lekker kunt gaan vouwen.
Het papier heeft ook veel verschillende kleuren en is aan één kant bedrukt met heel fijne tekentjes, vogels, blaadjes, takjes enz. Zo kun je in je eigen favoriete kleur jouw kunstwerkje maken. Bij elke te vouwen bloem staat ook nog een kort gedichtje over die bloem.


Zelf heb ik de boom gemaakt en dat was inderdaad makkelijk om te doen. In het boek staat ook een QR code waarmee je instructievideo's kunt bekijken.
Kortom, een erg leuk boek waarmee je gelijk aan de slag kunt.


Zie ook het inkijkexemplaar


Nick Robinson vouwt al blaadjes sinds het begin van de jaren 80. Hij is momenteel voorzitter van de British Origami Society, waar hij al meer dan 30 jaar lid van is. Hij is professioneel origamileraar en reist de wereld rond om origamiworkshops te geven. Hij heeft meer dan 100 origamiboeken geschreven.


ISBN 9789047716013 | Paperback | 32 pagina's + 50 vouwbladen | Lemniscaat | 25 juli 2024
Vertaald door Johanna Rijnbergen | Afmeting 25,2 x 25,1 cm | Leeftijd tot ca. 12 jaar

© Dettie, 24 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER