Non-fictie jeugd

Wat is thuis?
Over wonen, leven, weggaan en aankomen
Illustraties: Lena Hesse
Tekst: Kristina Scharmacher-Schreiber


Wat is thuis?

"Thuis kan een plek zijn die je door en door kent. Of een nieuwe plek, waar je het meteen fijn vindt. Je kunt je thuis voelen bij mensen, bij vrienden of je familie. [...] Ook geuren of geluiden kunnen ervoor zorgen dat je je ergens thuis voelt. Zoals de geur van versgebakken koekjes, het kraken van een voordeur etc. [...]
Thuis is een plek waar je kunt zijn zoals je bent"


Thuis heeft voornamelijk een knusse en positieve, geborgen klank.


Toch wordt in dit boek ondanks de titel ook veel over een huis/huizen  'gesproken', zoals bijvoorbeeld de verschillende vormen van huizen; de eengezinswoning, de flat, rijtjeshuizen, vrijstaande huizen etc. Er zijn grote en kleine woningen. Vroeger woonden veel meer mensen in een kleine woning dan nu. Alle kinderen sliepen bij elkaar op één kamer. Alleen de heel rijke mensen hadden aparte kamers voor hun kinderen.
Opa's en oma's woonden ook vaak bij het gezin in. Het toilet was buiten of in het trappenhuis.


Verteld wordt dat er buurten waren waar mensen voor een klein prijsje een huis konden huren. Daar werden winkeltjes, cafeetjes of kunstgaleries geopend en zo werden de straten met goedkope woningen gezelliger en langzamerhand heel populair en daardoor... duurder! Iedereen wilde er ineens wonen.
Die straten, huizen, winkels en dergelijke kunnen ook weer een thuisgevoel geven. De buurt voelt vertrouwd en dat geeft weer een gevoel van veiligheid. Je kent de mensen die er wonen, weet waar de bibliotheek is of het buurthuis en café, je weet wie daar komen. Dat maakt dat je thuis in je buurt bent.


Langzamerhand krijgt het boek, na alle uitleg over thuis en huis, een andere toon. Het verhaal wordt wat maatschappijkritischer en gaat van dakloze mensen naar emigratie en migratie naar opvangcentra en AZC's, discriminatie en vooroordelen.
Zo zien we een witte mevrouw tegen een donkergekleurd jongetje zeggen "Wat spreek jij goed Nederlands." waarop het jongetje zegt "Bedankt. U ook!"


Al met al is het een opmerkelijk boek dat de begrippen thuis, huis en het thuis voelen op een bijzondere manier benadert. Voor jongeren verduidelijkt het veel, vooral omdat in dit boek ook de geschiedenis van de arbeidsmigranten en woningbouw meegenomen wordt.


De presentatie is eveneens bijzonder. De toevoegende afbeeldingen maken de mogelijk wat formele tekstuele informatie een stuk speelser en aantrekkelijker. Uitstekend boek om op scholen te bespreken Bovendien past het mooi in het kinderboekenthema 2023 "Bij mij thuis".


ISBN 9789025777784 | Hardcover | 77 pagina's | Gottmer | 26 juli 2023
Vertaald door Kristel Bosua | Leeftijd 8+

© Dettie, 25 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Licht uit, spot aan!
Achter de schermen bij het Royal Opera House
Lauren O'Hara


Figaro , de Kat van het Royal Opera House neemt ons mee op een geheime rondleiding achter de schermen van dit prachtige theater.
Over een half uur begint de balletvoorstelling van die avond: De notenkraker.


De meeste mensen zien ook alleen maar wat er op het toneel gebeurd, maar weten niet wat achter de schermen allemaal plaatsvindt om de avond tot een succes te maken.
Figaro weet dat wel en begint zijn rondleiding op de kostuumafdeling, want al die prachtige pakken en jurken moeten natuurlijk ook gemaakt worden. Bovendien moeten ze zo goed zitten dat de dansers er geen last van hebben. Dat is nog een hele kunst. In De notenkraker worden 630 kostuum gebruikt! Op de afbeelding van Lauren O'Hara zien we de kleedsters druk bezig met controleren of alles goed zit én alles klaarstaat, soms hebben dansers maar 45 seconden om zich te verkleden!
De dansers zijn allemaal poesmooi zegt Figaro trots.


Sommige kostuums zijn zo bijzonder dat ze bewaard en meerdere keren gebruikt worden. Laura O'Hara heeft ze prachtig getekend voor ons.


Ook voor de pruiken  en hoeden zijn speciale pruiken- en hoedenmakers bezig. Het is een vak apart. Wist je dat de pruiken helemaal worden aangepast aan het hoofd van de danser?
Voor de spitzen is een speciale spitzenkamer, Spitzen zijn satijnen schoenen van de balletdansers met een stevige punt, waarmee ze op hun tenen kunnen staan, dat heet en pointe dansen. Elke danser heeft zijn eigen, speciaal voor hun gemaakte spitzen. Als een danser veel moet dansen in een voorstelling dan kunnen na één optreden de spitzen al versleten zijn!

Heel belangrijk is het decor en de attributen die op het toneel gebruikt worden. Het decor is vaak de achtergrond of bijv een kasteel, de attributen kunnen zwaarden zijn of grote bekers. Kortom alles wat de omgeving vormt van het toneelstuk. Daar zijn ook speciale mensen voor, zij zorgen er ook voordat alles klopt. In ene voorstelling uit de 18e eeuw kan een danser geen digitaal horloge dragen bijvoorbeeld. Als er een draak in een voorstelling hoort dan wordt die ook gemaakt. De decorafdeling en de rekwisietenruimte zijn daarom ook erg belangrijk.


Natuurlijk zijn er ook balletstudio's en repetitieruimtes in het gebouw aanwezig. Daar wordt niet alleen de dans geoefend maar ook de muziek en zang die bij de voorstelling hoort, want dat moet natuurlijk ook goed klinken!
In de kleedkamers kunnen de dansers zich aankleden voor het optreden en hun make up (laten) bijwerken. De echte make-up wordt ook door mensen verzorgd, ze kunnen van alles, zoals een grote kin maken, of een haakneus en alles lijkt net echt.


En dan is het half uur al om en kan de voorstelling beginnen. De muzikanten zitten klaar in de orkestbak, de dansers staan achter het gordijn tot het geopend wordt en dan... kan het iedereen gaan genieten van het verhaal van De notenkraker. En dat verhaal wordt ook in dit boek vertelt en getoond! We zien gelijk ook dat tijdens de voorstelling ook nog allemaal mensen nodig zijn. Mensen die het licht verzorgen bijvoorbeeld of de 'special effects' verzorgen, zoals rook op het toneel of zorgen dat het sneeuwt.


Achterin het boek vind je nog een woordenlijst waarin alle termen die gebruikt worden in een balletvoorstelling uitgelegd worden. Ook staan er tips over hoe jij kan meedoen of kunt leren voor een van de mooie beroepen waarover in dit boek verteld wordt.


Tot slot, Figaro heeft zijn werk goed gedaan, je hebt het gevoel dat je écht even een kijkje hebt mogen nemen in het mooie Royal Opera House.


ISBN 9789047714705 | Hardcover | 39 pagina's | Lemniscaat | 15 juni 2023
Vertaald door: Johanna Rijnbergen | Afmeting 30,3 x 25,1 | Leeftijd 8+
Tekst: Thames & Hudson Ltd. Gemaakt in samenwerking met het Royal Opera House

© Dettie, 27 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Poepen beren in het bos
Illustraties: Sam Caldwell
Tekst: Huw Lewis Jones


Schrijver en expeditieleider Huw Lewis Jones vertelt dat hij onze gids is. Hij neemt zijn camera en dagboek mee, er valt immers altijd wel wat te ontdekken! Maar hij neemt ook Sam Caldwell mee, die vertelt dat hij de beren die ze zien zal tekenen.


‘Stel je voor dat je een beer bent Dat is een lekker leventje toch?
Je hebt niet meer nodig dan honing en boterhammen met marmelade…’


Waarschijnlijk weten onze lezers wel dat dit onzin is. Een beer lust dat best, honing en marmelade, maar dat vinden ze niet in hun leefomgeving!


Er zijn acht verschillende soorten beren, ieder met een ander leefgebied. IJsberen bijvoorbeeld vind je niet in Europa, en er zijn heel wat gebieden waar je nooit van z'n leven een beer tegen zal komen. In Afrika of in Australië, daar leven geen beren. Iedere beersoort is anders. Er zijn er die hutten bouwen! Op mensen jagen doen ze niet, ze zullen zich eerder verstoppen. Maar: kom niet aan hun jongen!


Wil je meer weten over al die verschillende soorten ga dan mee met onze expeditieleider. Hij zal je alles vertellen wat hij weet.
Natuurlijk over die poep! Een berendrol is zo groot als een ananas…en poep is belangrijk!
Helaas worden een aantal berensoorten bedreigd, doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt.
Van de ijsbeer en de reuzenpanda is dat wel bekend, maar ook de brilbeer in Zuid-Amerika en de lippenbeer in Nepal, India lopen gevaar te verdwijnen. In het boek wordt ook verteld over de voorgeschiedenis van de beer: ooit leefde er een beer die 3,5 meter kon worden. De kortsnuitbeer is dat. Die kon zo in je slaapkamer binnen kijken!


Beren hebben ook een (lichaams)taal, en met hun rug tegen bomen aan schuren, dat doen ze niet voor niets.
En wat is de berensnelweg? En een blauwe beer, bestaat die? Zijn er al veel berensoorten uitgestorven? Er worden nog veel meer bijzondere weetjes over de verschillende beren verteld, steeds zie je dan de betreffende beer getekend. Grappig:  Huw en Sam worden zelf ook getekend. Een boek met heel veel informatie, met achterin een lijst met ‘berenwoorden’ en een register.


Huw Lewis Jones is milieuhistoricus en expeditieleider, verhalenverteller, zeevaarder, veldnatuurkundige en wildernisgids, hoofdredacteur van een onafhankelijke uitgeverij, bekroond auteur en leraar. Hij leidt onderzoeksprojecten over de hele wereld en heeft bestsellers geschreven die wereldwijd zijn verschenen. En o ja, hij werkt ook soms als museumconservator en vaak als ijsberenbewaker.


Sam Caldwell is tekenaar en ontwerper. Hij studeerde schilderkunst aan de Edinburgh College of Art en woont nu in Glasgow. Zijn tekeningen verschijnen onder meer in The Guardian, The Independent en The Sydney Morning Herald.


Zie inkijkexemplaar


ISBN 9789047714453 | Hardcover| 47 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2023
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Afmetingen 20.6 x 30.7 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 15 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dino's vanbinnen en vanbuiten
Line Halsnes

Hoe dinosauriërs er aan de buitenkant uitzagen, weet je misschien wel. Er zijn heel veel verschillende soorten dino’s die niet allemaal tegelijkertijd leefden. Sommigen waren herbivoor (planteneter),  anderen carnivoor (vleeseter) of een mix hiervan.
Maar hoe weten we dat nu?
Dat hebben de geleerde onderzoekers ontdekt door overblijfselen grondig te bestuderen. Ook ontdekten ze een verwantschap met dieren die nu nog leven. Zo zijn er veel dingen bekend geworden (al weten ook die geleerden niet alles zeker!).


In dit boek zijn Hans en Ida de experts. Zij weten heel veel over dinosauriërs. En dat gaan ze je allemaal vertellen! Het bijzondere is dat ze je ook de dieren van binnen laten zien. Bij het onderzoeken is veel bekend geworden over hoe het skelet eruitzag, en ook werden soms overblijfselen van de maaginhoud gevonden.


De dieren die je gaat zien, staan op de eerste pagina afgebeeld.
Bij iedere dino die vervolgens in dit boek behandeld wordt zie je eerst hoe ze er waarschijnlijk uitgezien hebben. Per onderdeel twee pagina's.


Laten we eens kijken naar de triceratops. Eerst het uiterlijk: hij lijkt wel wat op een neushoorn, maar dan veel en veel groter!
Deze dino leefde tegelijk met de T.Rex, een geducht tegenstander. Maar de triceratops kon wel wat hebben: hij had drie hoorns, en een benen kraag! Die kon zich waarschijnlijk wel verdedigen. Hij had ook heel veel tanden: wel 600! Hier wordt meteen duidelijk dat wetenschappers niet alles kunnen weten. Een aantal van hen denkt dat de triceratops schubben heeft gehad, maar zeker is dat dus niet.
Wel weten ze dat hij een herbivoor was, omdat zijn darmen erg lang waren, dat is nodig voor de vertering.
Dan volgt als een soort stripverhaal hoe het leven van de triceratops er waarschijnlijk uitgezien heeft.
En daarna zien we de binnenkant: het skelet, en de organen schematisch weergegeven.


Bij ieder dier heeft de schrijfster op dit moment, dus bij de binnenkant, een interactief element toegevoegd: er staat bijvoorbeeld een foutje ergens op de pagina's, er is een vraag of een zoekopdracht, steeds wat anders. Op deze manier leidt Line Halsnes de lezer door het lijf van de dino. Je zou waarschijnlijk makkelijk denken: dat heb ik wel gezien, maar door de opdrachtjes kijk je beter!
Achterin vind je nog meer dinosauriërs, met een kort tekstje.


De Noorse Line Halsnes (1981) is beeldend kunstenaar en heeft al heel wat boeken geïllustreerd. Zie HIER.


ISBN 9789044851113 | Hardcover |56 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2023
Afmeting: 21.8 x 29.7 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 28 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onze tijd op aarde
Illustraties: Jesse Hodgson
Tekst: Lily Murray


Levende wezens hebben per definitie een beperkte levensduur. Maar die kan heel verschillend zijn. Als je een lijstje maakt, van kort tot lang, dan staat de eendagsvlieg bovenaan, want die leeft hoogstens een dag, terwijl onderaan de lijst een dier staat dat zelfs onsterfelijk genoemd wordt: een kwalsoort. De makers van dit boek hebben een keuze gemaakt zodat er een bepaald verloop in de lijst is.
Daar zitten dieren bij die we allemaal wel kennen, zoals de honingbij: die leeft 5 tot 7 weken, de grizzlybeer:  20 tot 30 jaar; de Afrikaanse olifant: 60 tot 70 jaar en de Groenlandse haai: 400 jaar.
Die laatste ken je misschien niet, maar er is de laatste tijd meer aandacht aan het dier besteed. Dus wie weet ken je hem toch wel.


Bij de bepaling van de levensduur gaat men er natuurlijk van uit dat de dieren een leven leiden zolang als mogelijk. Ze ontmoeten dan geen rovers. Want heb je het bijvoorbeeld over dwerggrondel, die kan 59 dagen leven, maar hij wordt in grote getale opgegeten door andere dieren.

Want zo gaat dat in de natuur: het lijkt wel of dieren leven om opgegeten te worden! Ze moeten voldoende eitjes leggen om er voor te zorgen dat er iets van overblijft, om volwassen te worden en op hun beurt voor nakomelingen te zorgen. Die dan weer voor een deel opgegeten worden.


Tja, zo gaat dat. Al zijn er ook dieren die sterven van ouderdom. De Groenlandse walvis, de glasspons en de noordkromp bijvoorbeeld.
Je merkt wel dat er bijzondere dieren in dit boek staan. De magicicade of de kakapo, daar heb je misschien nog nooit van gehoord.
Maar de orang-oetan of de kameleon ken je vast wel. Hoe oud zouden die kunnen worden?


Bij sommige dieren wordt ook verteld waar het aan ligt dat ze oud worden. Het kan zijn dat ze de hele winter slapen (grizzlybeer), of een groot deel van hu leven hoog in de lucht doorbrengen (vleermuis).


In dit boek vind je heel veel interessante verhalen, die allemaal voorzien zijn van prachtige illustraties.
Een aanwinst dit boek!

Lily Murray schrijft boeken voor kinderen, zowel fictie als non-fictie.
Jesse Hodgson studeerde illustratie aan de University of West England in Bristol, waar ze tegenwoordig woont en werkt.

ISBN 9789047714590 | Hardcover| 61 pagina’s | Uitgever Lemniscaat | juni 2023
Afmeting: 23.4 x 30.6 | Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | NUR 223 | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 21 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Cemi doeboek2
Céline Dept en Michiel Callebaut

Helaas is het nog steeds zo dat voor veel jongeren dat ene mediakanaal veel interessanter dan een boek. You-Tube blijft maar groeien, en raakt steeds voller met vloggers.


Céline Dept en Michiel Callebaut zijn twee Vlaamse vloggers, erg populair, in ieder geval in Vlaanderen. Nu kun je als je succes hebt met die filmpjes, en dus veel volgers in de gaten houden wat je doet, ook een boek maken. Céline en Michiel besloten dat te doen, en zo verscheen hun eerste Doeboek een jaar geleden. Het wordt nu gevolgd door een tweede boek. CEMI doeboek 2.


Ook dit is een paperback geworden, met ongeveer dezelfde lay-out. De omslag in gelijke kleurstelling, met de twee schrijvers er groot op.
Eveneens begint het boek met een uitgebreid interview waardoor je de twee beter leert kennen. Steeds terugkerende onderwerpen zijn de moppentrommel en de challenges.


Over hun eigen challenges, die ze natuurlijk filmden, vertellen ze wat ze zoal deden, wat er fout ging en hoe ze er zelf op reageren. Er is bijvoorbeeld die challenge over een lift vinden voor lange mensen. Michiel is namelijk 2.10 meter!
En jezelf vermommen en dan gewoon op je eigen school rondlopen. Herkent iemand je?
Van deze challenges kun je op You-Tube de filmpjes terugvinden, ook met een QR-code uit het boek.


Als je het boek leest kun je er nog wat van opsteken ook, er staan veel al of niet nuttige weetjes in, deels in combinatie met wetenschappelijke testjes. Zo beweert men dat een vrouwenhart sneller klopt dan dat van een man. Onze vertellers kunnen dat natuurlijk zelf uitzoeken, en laten dat zien.
En natuurlijk spelletjes, kwisjes, puzzels. Je kan er weer uren mee zoet zijn, met dit boek!


Céline Dept (Oostende, 1999) is een Belgische sociale-media-persoonlijkheid die bekend is van TikTok. Ze werkt samen met Michiel Callebaut (1996)
In mei 2023 had ze op TikTok ruim 12 miljoen volgers, wat haar de grootste Belgische TikTokker maakt qua behaalde volgers.


ISBN 9789464103519 | paperback| 69 pagina’s | Uitgever Horizon | mei 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Huizen met een verhaal
Yoshida Seiji


Een prachtig boek om steeds weer opnieuw op te pakken en open te slaan, om je dan weer te verwonderen over de prachtige afbeeldingen, maar ook over de verhalen die erbij staan.
Verhalen dus over fantastische huizen, die stuk voor stuk heel bijzonder zijn.
Er zijn er die best gebouwd kunnen worden, maar ook zie je huizen, die echt ludiek zijn én die er nooit gebouwd zullen worden. Zo kan het dus best dat je een huis ziet waarbij verteld wordt dat dat er geen elektriciteit is, maar er wel een ruimte is waar een wasmachine en een droger staan!
Ze worden bewoond door allerlei verschillende mensen, of door wezens zoals heksen, trollen en geesten.


Er is dat huis dat helemaal gebouwd is voor als het echt heel erg koud is. Het heeft een groendak (er groeit gras op), en ligt half onder de grond. Het is niet groot maar iedere ruimte is optimaal benut, en daar zitten hele slimme ideeën bij. Dit huis zou in Noorwegen staan, begin 20e eeuw.


We kunnen binnen kijken bij het postkantoor van een drakenkoerier, in het kasteel van het vergeten weeskind of in het laboratorium van een obsessieve botanicus.
En als je altijd al hebt willen weten hoe het huis van de zeven dwergen eruitziet, grijp nu je kans!
De zusters Diesel - kunsthandelaars  - wonen in een diesellocomotief, volledig geschikt gemaakt voor bewoning, en ze reizen er ook overal mee rond.
En er staat een kliniek in het bos. Niet zo gek dat je daar leest dat de dokter meer dieren behandelt dan mensen…
De cacaopeulboomhut, dat is echt een heel speciale woning voor speciale bewoners. Hun huizen bungelen aan de takken en ze maken alles wat ze zelf nodig hebben.


Heel mooi is ook het verhaal over de jongeman die in een verlaten metrostation woont. Er zijn dus echt verlaten metrostations. Of daar ook mensen wonen?
En jawel: er is ook een boekhandel! Zo vol, dat de bewoner er nauwelijks meer kan wonen!


Extra zijn de pagina’s waarop je informatie vindt over diverse soorten daken. Of allemaal verschillende wc’s.
Eh, een lade met zand?? Wel makkelijk, want draagbaar…
Een groot deel van de huizen is gebaseerd op de Japanse architectuur, maar ook op andere continenten deed Yoshida Seiji inspiratie op, zo vertelt hij in de appendix.


Yoshida Seiji (Tokyo), de Japanse maker van het boek, laat ook zien hoe zijn eigen werkkamer er uit ziet. Er is een stripverhaal en je mag ook nog meekijken hoe hij de huizen die je in dit boek ziet gemaakt heeft. Daar staat ook een leuk tekstje bij en een aanduiding uit welk land en tijd het betreffende huis komt. Zo kun je te weten komen waar Yoshida Seiji zijn inspiratie vandaan haalde.
Yoshida Seiji is een megagoede illustrator! Een echte kunstenaar! Geniet mee van dit wondermooie boek!

En kijk HIER!

ISBN 9789044851625 | Hardcover| 136 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2023
Afmetingen: 25.7 x 26.8 | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 12 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoe blijft die grote boot drijven
Illustraties: Hiky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


In deze serie 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet' worden vragen beantwoord die kinderen – en volwassenen – zich ongetwijfeld wel eens stellen. Nu gaat het over water:
Hoe blijft een boot drijven?
Waarom smaakt zeewater zout? 
Hoe kunnen vissen onder water ademhalen?
En waarom houden katten eigenlijk niet van water?In ieder boek zijn er eerst kinderen die een antwoord geven. Ze reageren dan ook op elkaar. Vaak hebben ze duidelijk geen idee, soms hebben ze hele grappige fantasievolle antwoorden, maar het echte wantwoord volgt op de pagina’s daarna.
Waarom is zeewater zout? Goede vraag! Pim denkt dat er ergens een zoutfabriek staat waar mensen zout in de zee strooien.
Het antwoord: Zout is dus in feite een natuurlijke stof. Een onderdeel van de bodem.


En waarom een kat niet van water houdt?
Christoph vindt het maar gek: zijn hond vindt zwemmen juist leuk! Maar een kat krijgt het koud: tussen de haren zit lucht, en dat houdt het dier warm. Maar als al die haren kletsnat zijn en op zijn huid plakken is er geen lucht! Dus: brrr.
Kinderen eerst zelf laten nadenken voor je met het antwoord op de proppen komt, dat werkt uitstekend. De tekeningen die Hiky Helmantel erbij maakt geven duidelijk weer wat er in de tekst staat en zijn vaak grappig.


Marja Baeten is kinderboekenschrijfster. Zij schreef behalve Wilde dieren van het woud (2016), Spelen in de zee (2022) meerdere boeken in de serie Ik zie, ik zie …: Waarom is een blauwe plek blauw? En Waarom heeft een hond een staart? Waar komt die banaan vandaan? Wie schildert het zebrapad? Wie maakt de vieze trein schoon?
Hiky Helmantel (Zeewolde) is illustratrice van kinderboeken en tijdschriften.


ISBN 9789044850550 | Hardcover | 32  pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2023|
Afmeting 26,7 x 25,6 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 24 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles wat je weet over haaien is FOUT!
Nick Crumpton


Haaien: dat zijn van die gevaarlijke vissen toch?
Het is misschien ook wel omdat ze gezien worden als kwaadaardige vleeseters die best een hapje mens lusten, dat menigeen gefascineerd is door deze dieren. Angst boezemt ontzag in.
Maar in feite zijn ze niet fascinerend omdat ze gevaarlijk zijn, maar omdat we er nog zoveel niet over weten! En wat we wel denken te weten, dat klopt dus vaak niet.


Ze komen al miljoenen jaren voor. Er zijn soorten bekend die leefden in het Carboon, dat is 359 miljoen jaar geleden. Onvoorstelbaar toch! Er zijn soorten uitgestorven, en er zijn nieuwe soorten geëvolueerd. Er zijn meer dan 500 soorten, dus dan kan je wel bedenken dat de ene haai de andere niet is. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar één ding is zeker: ze zijn helemaal geen menseneters. Ja, als je boven een haai gaat zwemmen, denkt die misschien dat je een zeehond bent, en dan willen ze wel een hapje proeven!
Als je eenmaal gelezen hebt hoe bijzonder deze dieren zijn, dan bekijk je ze met heel andere ogen. Nu zul je veel soorten haaien nooit zien – behalve in een museum - want ze leven diep in de onmetelijk grote oceaan. De doornhaai bijvoorbeeld leeft op een diepte van 500 meter.


Helaas worden haaien bedreigd. Door de mens. En dat terwijl ze natuurrampen wisten te overleven terwijl vele andere dieren uitstierven. Maar nu worden ze bejaagd door de mens. Of hun leefomgeving verdwijnt. En zonder haaien verandert het ecosysteem.
Ze houden namelijk vispopulaties in evenwicht, door zwakke en zieke dieren te bejagen. Ook eten ze de dieren die door hun dieet er de oorzaak van zijn dat koolstofdioxide toeneemt. Planteneters als schildpadden en zeekoeien eten namelijk het zeegras dat koolmonoxide vasthoudt, en als ze dit uitpoepen, dan komen de gassen weer vrij. Als haaien er voor kunnen zorgen dat deze graseters beperkt blijven qua aantal, dan doen ze dus heel goed werk!


Alle hoofdstukken zijn voorzien van prachtige illustraties van Gavin Scott. De opbouw is duidelijk: eerst de foute kennis met meteen de vraag: hoe zit het dan wèl? Dan volgt er een uitleg met heel veel informatie over allerlei soorten haaien, met tenslotte een duidelijke conclusie.
Voorbeeld: het hoofdstuk ‘Haaien zijn niet nuttig’, heeft als conclusie: ‘De manier waarop haaien het ecosysteem gezond houdt, is van groot belang voor de mens’.


Afgezien daarvan: als je dit boek eenmaal gelezen hebt, dan ben je het zeker eens met de makers: haaien zijn fantastisch, bijzonder en fascinerend.


Nick Crumpton is zoöloog. Hij promoveerde aan de universiteit van Cambridge om vervolgens aan de slag te gaan als voorlichter bij het Londense natuurhistorisch museum en als journalist en onderzoeker voor de BBC. Inmiddels werkt hij voor de Royal Society en schrijft hij boeken voor volwassenen en kinderen.
Eerder verschenen in deze serie verschenen eerder boeken met de waarheid over dinosauriërs en over kriebelbeestjes.


ISBN 9789047715061 | Hardcover |63 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2023 Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Gavin Scott | Afmeting: 29.7 x 25.9 cm Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ontdek...
Dieren-
gereedschap

De slimste trucjes uit de dierenwereld
Illustraties: Jane McGuinnes
Tekst: Martin Jenkins


Als je namen van dieren of planten kent dan wordt jouw wereld groter. Het weiland is dan bijvoorbeeld niet één grote grasvlakte maar de madeliefjes, paardenbloemen of klavertjes worden dan ook gezien. En als je ook nog weet wat dieren allemaal doen dan wordt het allemaal nóg leuker en interessanter. Als je een kind daarover vertelt, en helemaal als ze het zien, dan vergeten ze dat nooit meer.

In dit boek lees en zie je over allerlei dieren die bijzondere dingen doen of gebruiken om bijvoorbeeld hun nest te bouwen of om aan eten te komen.
Er zijn bijvoorbeeld vogels die blaadjes aan elkaar naaien! In het kommetje wat ontstaat maken ze hun nestje.
Er zijn vissen die heel hard spugen naar insecten die op een tak zitten, daardoor vallen ze in het water en hap weg spinnetje, regelrecht de maag in van de vis.
Heel apart is de krokodil die takken op zijn kop legt in de hoop dat vogels die willen oppikken voor hun nest. Hap zegt de krokodil dan.
Er zijn ook vogeltjes waarvan het mannetje prachtige huisjes boven met een dakje. Hij legt er ook nog allerlei bloemen en schelpen bij zodat het vrouwtje verleid wordt om bij hem te gaan wonen.

Het is heel grappig om te lezen wat dieren allemaal verzinnen of doen om te verleiden of aan extra eten te komen.
De korte teksten zijn in heel duidelijke letters afgedrukt en de afbeeldingen laten heel goed zien wat voor trucjes de dieren allemaal bedacht hebben.
Jammer dat niet alle dieren in Nederland te zien zijn, maar het is al helemaal leuk dat ze in dit boek kunnen laten zien wat ze allemaal bedenken en gebruiken.


ISBN 9789047714743 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 11 april 2023
Afmeting: 23,8 x 27,7 cm | Vertaald door Steven Blaas | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het leukste boekje over Spanje
Illustraties: Vera Bertens
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Het beroemde echtpaar gaat op reis naar Spanje! Natuurlijk ontbreken hun beroemde versregels niet, maar het is toch vooral een boek met heel veel informatie. Over Spanje dus.


Denk nu niet dat je een saai informatief boek voor je neus hebt liggen, want dat is het dus helemaal niet. Allereerst is het boek voorzien van hele leuke tekeningen. Humoristische tekeningen: wist je dat er huizen bestaan die kunnen  glimlachen? Vera Bertens laat het zien!
Er zijn heel veel feiten op te nomen over Spanje: de saaie, die vertellen over hoe groot, welke hoofdstad en hoeveel eilanden m]natuurlijk. Maar ook grappige weetjes – die net zo goed op waarheid berusten! – over hoeveel toeristen er komen ieder jaar, en dat Spanje de grootste bananenproducent is.
Er wordt verteld over de feesten die in Spanje gevierd worden. Een verjaardag, ja, dat kennen wij ook. Maar Spanjaarden mogen twee verjaardagen vieren! Er wist je dat er ieder jaar een tomatengevecht is, dat nergens grootser wordt aangepakt? Behalve met tomaten gooien Spanjaarden ook met wijn!
(Hm, misschien moeten ze daar maar mee stoppen, net als met dat stierenvechten.)


Er wordt aandacht besteed aan Spaanse uitdrukkingen, die dan toch net weer anders zijn dan de onze. Weet je wat het betekent als je zegt van iemand dat hij of zij gemaakt wordt van hete peper?
En welke dieren kun je tegenkomen in Spanje? Wolven en beren ja. Maar gelukkig slapen die overdag veelal. Spanjaarden zijn nogal bijgelovig, maar misschien geloof jij ook wel in de tandenfee? In Spanje is dat een muisje…


Nog veel meer leuke weetjes staan er in dit boek.
Laat je ouders het je maar eens voorlezen, en bekijk zelf de mooie tekeningen!


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderd boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.
Op hun website kun je je aanmelden voor hun gezellige nieuwsbrief.


Meer over Vera Bertens: klik HIER


ISBN  9789048868957 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2023
Leeftijd vanaf 5 jaar| Afmeting 19.7 x 24.2 cm

© Marjo, 11 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER