Metamorfose
Illustraties: Merlijne Marell
Tekst: Geert-Jan Roebers
De natuur is prachtig: kijk er maar eens goed naar!
Maar als je het niet meteen ziet, zijn er gelukkig schrijvers en makers van prachtige boeken die je op het juiste spoor zetten.
Metamorfose van Geert-Jan Roebers en Merlijne Marell is zo’n boek.
Want veel mensen weten niet dat de dieren die we zien er niet altijd hetzelfde uitzien. Gek eigenlijk, want ook de mens verandert gedurende zijn leven.
Een dier kan tijdens zijn leven vaak van gedaante veranderen, en in die andere gedaanten onherkenbaar zijn als het dier dat het in zijn volwassen leven is. Van de kikker weten de meeste mensen wel dat zij beginnen als kikkerdril (de eitjes) en dan een dikkopje worden voor ze als volwassen dier verschijnen.
Maar soortgelijk proces geldt voor vele dieren.
In dit boek zien we de kwal en de krab; de eendagsvlieg en de bij; de paling en de kikker; de albatros en de panda. En nog veel meer.
Sommige dieren zwerven rond voor ze volwassen zijn.
De cicade bijvoorbeeld zit als eitje in de bast van een boom. Als ze veranderen in een soort larve, dat er uit ziet als een miertje, graaft hij zich in. Af en toe barst hij wel uit zijn vel, maar pas na zeventien jaar besluit hij dat het goed geweest is: de larve kruipt van onder de grond vandaan en gaat een boom in. Daar barst het dier nog eens uit zijn vel, de vleugels ontvouwen zich en hij is een cicade. Een maand lang leeft hij er op los, en dan is daar het einde van zijn leven. Dat is toch ongelooflijk!
Dan zijn er de dieren die zich verkleden als het seizoen verandert: wist je dat de papegaaiduiker met die mooie snavel, die alleen maar in de lente heeft, als er een partner gezocht moet worden? En dat de buitenste schil er af valt zo gauw hun jong de deur uit is? Op dezelfde manier hebben herten een gewei en een heikikker een blauwe kleur…
Het lieveheersbeestje, de bij, ook zij maken verschillende fases door. En de bromvlieg (of vleesvlieg). Dat insect wil je niet in je nabijheid, maar als je het goed bestudeert, is het eigenlijk wel een heel mooi beestje!
Sommige volwassen dieren leven alleen maar om te paren, en voort te planten. Verder zijn ze van geen betekenis. Ofwel ze gaan meteen dood - de mannetjes vaak - of ze mogen hun kroost nog even verzorgen en gaan dan ook. Eerst zorgen voor eieren en dan sterven. Die eieren redden zich dus wel. Soms duurt het leven als eitje, of als larve langer dan dat van een volwassene!
Er zijn ook dieren die wel langer leven, de keizersvis bijvoorbeeld kan 15 jaar worden!
De meeste dieren krijgen twee pagina’s, waarop verteld wordt over hun leven, en hun gedaanteveranderingen. Er is een kadertje met summiere feiten:
Soort: keizerslibel
wetenschappelijke naam: anax imperator
Leefgebied: bij zoet water in Europa, Afrika en Azië
Aantal eieren: een paar duizend
Als larve: tot 1,5 jaar, lengte tot 6 cm
Als libel: hooguit enkele maanden, lengte libel: 64 tot 84 mm
Bij ieder dier is er informatie over de voortplanting, en: er is een prachtige afbeelding! Kleurrijke linosneden.
Geert-Jan Roebers (1961, Nederland) is bioloog en schrijver. Hij schreef diverse non-fictieboeken voor jonge lezers. Zijn missie is om vooral kinderen te laten zien hoe wonderlijk de natuur is. Hij vertelt graag over bizarre beesten en verbazingwekkende getallen uit de natuur.
www.roebers.nl
Merlijne Marell werkt op diverse manieren. ‘Zij houdt van vingers in vette inkt, houtkrullen die onder haar guts tevoorschijn komen, vormen die precies vertellen wat zij bedoelt, kleuren die bijten of liefhebben.’
Achter in het boek staat hoe Merlijne Marell werkt. Goed idee om dat eens te laten zien!
https://merlijnemarell.nl/work
ISBN 9789401441735 | Hardcover | 70 pagina's | Uitgeverij Lannoo | november 2024
Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 5 december 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De griezeligste kriebelbeestjes
Illustraties: Jessie Willow Tucker
Tekst: Tim Flannery mmv Emma Flannery
In de serie Ontdek de Wereld, heeft Tim Flannery het deze keer over kriebelbeestjes.
Dan denk je meteen aan insecten, maar je zult wel zien dat er nog veel kriebelig is. Ontdek de wereld waarin spinnen, schorpioenen, duizendpoten en nog veel meer andere dieren leven. Het merendeel is ongevaarlijk, zegt Flannery, maar het zijn niet voor niets de griezeligste beestjes: ze zijn er vaak akelig eng uit!
Je laat het wel uit je hoofd om ze aan te raken, en dat is maar beter ook. Want al zijn hun beten niet dodelijk, je kan er wel ziek van worden.
Maar je angst verdwijnt als je weet dat een schorpioenenvrouwtje en haar aanstaande eerst een langdurige dans maken voor ze besluiten dat ze een stel zijn.
Als je een spinnenweb bekijkt in de ochtenddauw: een architectonische pareltje!
En wist je dat wij, mensen horen bij de gewervelde dieren horen, en dat die groep minder dan vijf procent uitmaken van alle dierensoorten op aarde? De andere 95 procent zijn de ongewervelden, waaronder spinnen, schorpioenen, hooiwagens, teken en mijten. En daarover gaat dus dit boek.
Al deze dieren hebben ook wetenschappelijke namen, zodat je waar je het dier ook tegenkomt altijd terug kunt vinden wat het is. En wat er al over bekend is.
Kunnen we niet zonder kriebelbeesten vraag je je af. Het antwoord is: Nee! Absoluut niet!
Ze houden het milieu gezond, eten bijvoorbeeld insecten die schadelijk zijn, en recyclen rottend materiaal.
Als wetenschappers ze bestuderen, ontdekken ze dat een bepaald gif geneeskrachtig kan zijn. Of kunnen we leren hoe bepaalde dingen ook voor ons nuttig zijn, de draad die een spin maakt bijvoorbeeld, is oersterk. Kunnen we dat namaken?
We weten dat het niet zo goed gaat met deze diertjes, de verandering van het klimaat en de milieuvervuiling doodt vele soorten.Dan kun je ze alleen nog maar zien in een boek als dit…
Na een uitgebreide inleiding vertelt Flannery over de individuele dieren. Dan begint het griezelen pas, want de afbeeldingen zijn niet bepaald schattig. Al doet de illustrator haar best door humoristische tekeningetjes toe te voegen.
Echt grappig: een goliathspin in een blauw gewaad die een pijl op een boog aanspant, waarmee hij zijn belager aanvalt. De goliathspin heeft namelijk een soort harpoenen aan zijn achterlijf, die de vijand echt niet fijn vindt. Alsof je je aan een brandnetel prikt.
Of de boktorbar: bastaardschropioenmannetjes willen graag onder de vleugel van een harlekijnboktor zitten want daar komen de vrouwtjes ook: een boktor op de afbeelding regelt het verkeer: ’instappen!’
Een boek vol weetjes, verhalen van Tim Flannery, fraaie afbeeldingen. Een duidelijke indeling, met kleur aan de randen van de pagina’s wordt aangegeven waar je de aparte sectie van ratjetoe en beerdiertjes vindt. En de spinnen, de schorpioenen enz.
De informatie vind je in kleine kaders op de kleurrijke pagina’s. Om te leren, zeker, maar vooral om je ogen uit te kijken. Er is een index en een woordenlijst.
Een zeer volledig boek in een zeer fraaie vormgeving.
Flannery is duidelijk gefascineerd door deze diertjes, en als je dit boek gelezen hebt, en al die mooie afbeeldingen gezien hebt, dan ben jij dat ook!
Zeker weten!
Enne: Flannery woont in Australië en de meeste van deze diertjes ook. Europa wordt nauwelijks genoemd als land van herkomst. (Al heeft elk mens op aarde mijten in huis en op zijn lijf...)
Tim Flannery (Melbourne, 1956) is een Australische zoogdierkundige, paleontoloog, milieukundige en milieuactivist vooral op het gebied van klimaatverandering. Zo heeft hij meermaals gepleit voor het onmiddellijk sluiten van alle kolencentrales in Australië.
ISBN 9789047715603 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2024 | Illustraties van Jessie Willow Tucker | Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 19 november 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Mijn eerste
boerderij
dierenboek
Zoë Ingram
Twintig boerderijdieren?
Menigeen zal niet verder komen dan kip, kat, koe, paard, hond, varken… Ja, die staan er natuurlijk in. En dat een eend en een gans of een ezel op een boerderij woont, daar ben je ook niet echt verbaasd over. Maar eh…een zalm? Een alpaca?
O ja, een geitenboerderij, dat bestaat ook…
Nou, maar eens rustig kijken welke dieren Zoë Ingram allemaal laat zien.
Net als in de eerdere boeken uit deze serie heeft ieder dier twee pagina’s, met een grote afbeelding en wordt er in het kort verteld wat voor dier het is.
Je ziet hoe groot het is, en leest over het gewicht, wat ze eten, hoe oud het kan worden. En nog wat extra informatie over kleintjes.
Het boek opent met de bosmuis. En dat dier woont dan wel – vaak met grote families - op de boerderij, maar is er eigenlijk helemaal niet welkom! Maar er valt niets aan te doen, ook al heb je een kat op het terrein. Ze zullen wel ergens nuttig voor zijn toch, maar dat staat niet in dit boek.
Dan volgen het konijn, de kip (hier hen genoemd), kat, haan; dwerggeit en de geit, dat zijn twee verschillende dieren! En o ja, de kalkoen!
De Schotse Hooglander en de alpaca kom je niet op een doorsneeboerderij tegen, en een zalm zeker niet. Maar er zijn dus wel zalmkwekerijen en daar houden ze zalmen met een zelfde doel als een boer zijn koeien houdt.
Leuke feitjes:
Een konijn kan wel 60 centimeter hoog springen en 27 meter ver
Je leert hoe de jonge dieren genoemd worden:
een eend heeft pulletjes, een konijn lampreien, de geit heeft lammetjes…
Een zalm kan erg goed ruiken.
Een koe heeft vier magen.
Een herdershond kan wel 80 schapen hoeden.
Dit is de opvolger van Mijn eerste vogelboek, Mijn eerste zeedierenboek, Mijn eerste kriebelbeestjesboek en Mijn eerste bosdierenboek.
Zoë Ingram studeerde textielontwerp, maar ze tekent ook graag op papier of gebruikt verschillende technieken tegelijkertijd. Zoë woont in Edinburgh, Schotland.
ISBN 9789047716709 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2024
Afmeting: 23,8 x 23,7 cm | Vertaald uit het Engels door Steve Blaas | Leeftijd vanaf vier jaar
© Marjo, 10 november 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Sara’s Mysteries
Sara de Monchy
Sara de Monchy vroeg kinderen om haar geheimzinnige verhalen te sturen. De respons was overweldigend, honderden mailtjes kreeg ze!
Dat resulteerde in een podcast voor kinderen, die intussen erg populair is: Sara’s mysteries is intussen aan het vierde seizoen bezig, en in het hele land zijn er voorstellingen in het theater.
Een aantal verhalen uit deze populaire, bekroonde true-crime podcast heeft ze nu in dit boek gebundeld, acht geheimzinnige zaken zoals:
Waarom doen de buren zo geheimzinnig?
Hoe vind je uit of je voorouders in slavernij hebben geleefd?
Waarom reageert die fantastische vakantievriend niet meer?
Dit zijn dus echte mysteries!
Het zijn – waren – dingen die kinderen bezighielden, waar ze mee zaten of die ze zich gewoon afvroegen.
Sara gaat samen met de kinderen op zoek naar het antwoord. Gaandeweg legt ze dan soms ook een ander probleem bloot, dat misschien nog welk belangrijker is dan het antwoord op de vraag.
Als Roos zich namelijk afvraagt wie toch haar buren zijn die zich nooit laten zien en bij wie altijd de gordijnen dicht zijn, ontdekt Sara dat Roos zich vaak onzeker voelt: wat zouden andere mensen, vooral de kinderen op school, van haar denken?
Bij het verhaal over de lynx komt Sara er samen met Jules achter dat er fake news in de krant stond over een lynx. Mensen zijn bang en durven niet naar buiten!
Waarom schreef die journalist dat in de krant? Heeft hij dat zomaar verzonnen of was er wel iets aan de hand?
Als een hond verkocht moest worden, omdat het niet goed ging thuis, maar je wil graag weten hoe het met het dier gaat; als je niet weet waar dat slangenzwaard is gebleven, dat zo belangrijk is voor de familie: Sara zoekt het uit. En steeds doet ze dat samen met de kinderen!
Als Sara samen met Kymani op zoek gaat naar zijn Surinaamse voorouders - die misschien wel slaven waren - is het eigenlijk best bijzonder dat ze nog zoveel kunnen achterhalen!
Ook het terugvinden van dat ene vakantievriendje van jaren terug, die net als jij een buitenbeentje is: heel bijzonder!
Geen wonder dat de podcastserie zo’n succes is!
Ieder verhaal in dit boek begint met het voorstellen van degene(n) die een mysterie willen oplossen. Ze vertellen wat hun vraag is, en naast deze pagina zien we een getekend portret van de vraagsteller(s). Dan volgt het relaas van hoe Sara samen met de kinderen de oplossing zoekt. In deze tekst staan veel illustraties, die meer de situatie laten zien.
Sara de Monchy (1994) is podcast-, theater- en programmamaker. Ze maakt verschillende podcasts, zoals Sara's mysteries, maar ook Ik wil je nog iets vragen, die in de VPRO Gids een van de beste podcasts van 2023 werd genoemd.
ISBN 9789493374003 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Blauw Gras | oktober 2024
Illustraties van Saskia Halfmouw | Leeftijd vanaf 10 jaar
© Marjo, 22 oktober 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Menu’s voor stokstaartjes en
andere hongerige dieren
Ben Hoare
Als je naar een dierentuin gaat, staat er bij de meeste dieren wel op een bordje vermeld wat zij eten. Maar als je dat thuis nog eens na zou willen kijken dan is er nu dit prachtige boek. Waar je overigens meer vindt dan alleen het menu.
Stokstaartjes dus. Maar wie zijn de andere hongerige dieren?
Je ziet ze al als je het boek openslaat en omdat er meteen een inhoudsopgave volgt, kan je meteen bladeren naar het dier waar je meer van wil weten.
Een papegaai? Een grizzlybeer? Of misschien een brilslang of blauwe vinvis?
We bladeren naar de mestkever!
Nou, het is wel duidelijk wat die eet, maar toch snel eens kijken wat daar over te vertellen valt.
Zoals ook bij de andere dieren staat ook hier vermeld waar je deze dieren kunt vinden. In dit geval overal op aarde, behalve op Antarctica.
Bij de meeste dieren zie je overigens een landkaart van de wereld waarop aangegeven staat waar ze wonen. (Soms moet je even zoeken naar dat kaartje, het is klein)
Vervolgens wordt verteld welke soorten poep de jonge mestkevers het liefst eten en welke poep de volwassenen liever hebben. Bij een menuutje hoort ook een drankje, en bij de meeste dieren wordt dat duidelijk verteld. Bij de mestkevers wordt vermeld dat zij geen apart drankje nodig hebben.
Na het menu volgen nog twee pagina’s met allerlei andere weetjes. Hoe ze wonen en waarom ze nuttig zijn. Hoe ze er uit zien weten we dan al, ze worden volop afgebeeld, maar hoe groot ze precies zijn? Hoe zwaar?
Wat een toeval: laat een bepaalde soort mestkever nu vaak bij de stokstaartjes inwonen! Daar eten ze de poep en zo blijven de holen van de stokstaartjes netjes. Die eten ook wel kevers, maar juist deze soort niet. De natuur heeft dat prima geregeld.
Aan de andere kant vallen stokstaartjes wèl ten prooi aan andere dieren: roofvogels lusten wel een stokstaartje! Daarom hebben ze een systeem waarbij er altijd een of meer op wacht staan. Misschien heb je dat wel eens gezien: zo'n waakzaam diertje ziet er schattig uit. Maar het is dus niet voor niets!
Ieder dier dat voorbij komt krijgt vier pagina’s, met mooie afbeeldingen en de informatie in kadertjes.
En natuurlijk vind je in dit boek nog veel meer dan hier verteld is. Een heerlijk bladerboek, waar je veel van leert.
Vóór in het boek lees je nog waarom eten eigenlijk nodig is, en achterin vind je een woordenlijst.
Ben Hoare schreef verschillende boeken over de natuur en het dierenrijk. Hij is lid van de Zoological Society of London en zijn teksten worden gepubliceerd in BBC Wildlife en Birdlife.
ISBN 9789047715696| Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2024
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Hui Skipp | Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 21 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Omhoog en Omlaag
Illustraties: Dawn Cooper
Tekst: Jane Burnard en Tracey Turner
Op de omslag zie je meteen dat het een bijzonder boek is:
SCHIET MEE OMHOOG de ruimte in!
DRAAI het boek om en
GRAAF MEE OMLAAG tot in de kern van de aarde
Of je nu omhoog gaat of omlaag, steeds begint het met een overzichtelijke inhoudsopgave.
Wil je omhoog, dan kom je vliegende insecten tegen, of vleermuizen en nog hoger vogels. Dan komen de wolken, de lagen van de atmosfeer de satellieten, de maan. En de zon, denk je dan. Maar daar tussenin zijn er de vliegtuigen en raketten...
Via het zonnestelsel, en de sterrenbeelden kom je bij de Melkweg, en het geheel: het universum.
Ga je omlaag, dan zie je eerst de aarde, met alle beestjes die daarop en erin leven. Vervolgens de wortels, ondergrondse woningen, en even een zijstapje, want onder de stad ziet het er weer anders uit!
Onder het geheel vind je de fossielen, de grotten, vulkanen en warmwaterbronnen en natuurlijk de zeeën en oceanen. Daar onder – en ernaast – zijn lagen gesteenten te vonden, je ziet hoe de aardkorst er uit ziet en hoe de tektonische platen verdeeld zijn over de aarde. Tenslotte is er het absolute binnenste: de kern.
Heel veel, dus je begrijpt dat het slechts een doorsnede laat zien. Bij ieder onderwerp wordt stilgestaan bij een paar bijzonderheden:
- dat libellen bijvoorbeeld al 300 miljoen jaar bestaan!
- dat gierzwaluwen wel 22.000 kilometer vliegen zonder te stoppen.
- dat er een heleboel afval in de ruimte is: stukjes van oude satellieten, verfschilfers en stukjes plastic. - hoe je om een sterrenbeeld te kunnen zien – bijvoorbeeld de Grote Beer – toch wel enige fantasie nodig hebt.
- dat miljarden bacteriën er voor zorgen dat biologisch materiaal afgebroken wordt.
- hoe stokstaartjes leven (zij krijgen zomaar twee pagina’s!)
- dat er garnalen en salamanders zonder ogen leven in grotten.
- dat er een dombo-octopus bestaat, wist je dat?
- en hoe het zit met de bewegingen van de tektonische platen.
En nog heel veel meer. Heel veel meer!
En natuurlijk is alles voorzien van prachtige illustraties!
Jane Burnard was jarenlang kinderboekenredacteur. Tegenwoordig werkt ze als schrijfster en vertaalster en brengt ze veel tijd door in haar tuin.
Tracey Turner schreef al meer dan zeventig boeken, vooral voor kinderen, over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het universum en beroemde schrijvers tot scheldwoorden en dodelijke gevaren.Dawn Cooper (Bristol) is is illustrator van vooral non-fictie boeken voor kinderen.
ISBN 9789493343382 | Hardcover | 254 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2024
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 9 jaar
© Marjo, 11 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Koningen en Koninginnen
Uit de serie Willewete
Illustraties: Paul Oole
Tekst: Erwin Claes
Aan de binnenkant van de omslag zie je Europa afgebeeld, waarop je kan zien welke landen een koninkrijk waren of nog zijn. Helaas staat er geen uitleg bij: in sommige landen was ooit wel een koningshuis, Frankrijk bijvoorbeeld, maar nu niet meer. En ook Rusland was ooit een (soort) koninkrijk, en is dat niet meer. Spanje daarentegen, en Nederland zijn heden ten dage nog wel koninkrijken. Er zijn zeven koninkrijken nu, zegt het boek. Helaas staat er niet welke dan.
(Nederland, België, Luxemburg, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Engeland)
Het boek begint met de beroemdste koning ooit: Lodewijk XIV van Frankrijk, de zonnekoning, die Versailles liet bouwen. Zijn leven was een en al pracht en praal (als je dit boek moet geloven).
Ook Peter de Grote van Rusland krijgt veel aandacht. Daarnaast worden twee vrouwen genoemd: Catharina de Grote (Rusland) en Marie Theresia (Oostenrijk).
Het is een prima beginnetje voor de doelgroep, maar als ze meer willen weten zullen ze elders naar informatie moeten zoeken. In dit boek gaat het meer over de pracht en praal waarin deze vier koninklijke mensen leefden. En waarom zij zo belangrijk zijn.
Er is wat summiere informatie over wat een koning eigenlijk is? Hoe kun je dat worden (niet dus)? Waarom dragen koningen een kroon?
Wat is een kroonprins?
Er zijn fraaie uitklappagina’s, en nog wat kadertjes met weetjes.
Aan het einde van het boek staat uitgelegd hoe je zelf een kroontje kan maken, en er is een quizje, om te zien of je goed opgelet hebt.
ISBN 9789044853759 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2024
Afmeting 25.8 x 26.7 cm | Leeftijd 6+
© Marjo, 1 december 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het beste kookboek ter wereld (niet alleen) voor kinderen
Mathilda Masters
De samensteller van dit boek, Mathilda Masters, kennen we al van haar kinderboeken rond de avonturen van Maximiliaan Leeuwenhart de Prins ofwel De keukenprins van Mocanco. Max zijn vader is namelijk een prins van Mocano en hij woont niet in een kasteel maar in een keuken. Die keuken is niet zomaar een keuken. Het is een kolossale gevangeniskeuken waar heel wat te beleven valt.
Deze keer gaat het echtere niet over Max en wat hem allemaal overkomt maar mogen we zelf aan de slag, in onze eigen keuken!
Eerst kunnen we een lekker drankje maken, die allemaal prachtige namen hebben. Wat dacht je van een Rodezoenensmoothie of Blozende bloesem? Dan is je dag gelijk toch al goed.
En dan gaan we broodbakken, (naanbrood, tortilla's, pitabroodjes enz) en kunnen we daarmee heel lekker gaan ontbijten. Maar je kunt ook met pannenkoeken of een lekker kaneelbroodje de dag beginnen. De pita's of tortilla's kun je dan bewaren voor de fancy lunchbox! Of je maakt een heerlijke wrap met zoete aardappel en geitenkaas als middageten.
Soep doet het ook altijd goed als je trek hebt. Zowel de koude als warme soep kun je maken. Exotische wortelsoep klinkt wel spannend. En misschien kun je met Halloween wel pompoensoep met 'spinnen' maken!Het ziet er heel leuk uit.
En wat dacht je van een lekkere burger? Of zelf een kapsalon maken? Of kipnuggets met Koolsla? Of Pokébowl met kip en avocado?
En dan is het tijd voor... pizza! Die kun je natuurlijk ook helemaal zelf maken, inclusief de bodem! Jawel.
En als we dan toch buitenlands gaan eten, dan kunnen we ook kiezen voor sushi, saté, lasagne, macaroni, spaghetti en allerlei andere pasta's, noedels, rijst, chili sin carne, Indisch eten maar ook het 'gewone' Nederlandse eten zoals stamppot met worst is niet vergeten. En aan mensen die geen vlees eten is ook gedacht.
En dan... gaan we heel aparte koekjes, brownies, cupcakes en gewone cakes en taart maken! Zelfs ijsjes!
Naast al deze recepten staan er, in aparte kaders, heel veel tips en weetjes en heel leuke, grappige en mooie foto's in dit fijne kookboek!
Als je nog geen vrienden had, dan krijg je dankzij dit kookboek misschien wel teveel vrienden, want iedereen wil al dat lekkers wel proeven!
ISBN 9789401414876 | Hardcover | 200 pagina's | Lannoo | 21 oktober 2024
Afmeting 28,7 x 20,8 cm | Leeftijd tot ca 12 jaar (maar ook voor volwassenen is het leuk)
© Dettie, 16 november 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Bloemenorigami
Met 50 velletjes origamipapier!
Clover Robin
Binnenkort breken de feestdagen weer aan en of je nu van Sinterklaas of de Kerstman cadeautjes krijgt, dit boek is zeker een tip om aan een van de twee te vragen
Helemaal als je graag knutselt, want bij dit boek zit heel veel mooi bedrukt papier waarmee je de origamifiguurtjes zelf kunt vouwen.
Maar wat is origami eigenlijk?
Origami is Japanse vouwkunst. Dit houdt in de je met (meestal) vierkant papier allerlei figuren vouwt. Dat papier heeft vaak twee kleuren, een kleur aan de voorkant, een aan de achterkant. In Japan is er zelfs een eeuwenoude traditie dat wanneer iemand trouwt, er 1000 kraanvogels gevouwen worden voor geluk.
Maar in dit boek staan alleen bloemen om te vouwen, nou ja, alleen bloemen... het boek begint met het vouwen van een boom.
Vooraf wordt wel eerst verteld wat alle lijnen en pijltjes enz. betekenen waardoor je bijvoorbeeld weet of je het papier naar binnen of naar buiten moet vouwen, of het papier om moet draaien of naar achteren of naar voren moet vouwen. Daardoor kun je precies dankzij de stap voor stap plaatjes zien wat je moet doen.
De boom is het makkelijkste om te vouwen en daar begin je dan ook mee en het moeilijkste is lotus aan het eind van het boek, maar die is dan ook wel heel mooi om te zien.
De 50 velletjes papier die in dit boek zitten, kun je makkelijk per velletje loshalen zodat je lekker kunt gaan vouwen.
Het papier heeft ook veel verschillende kleuren en is aan één kant bedrukt met heel fijne tekentjes, vogels, blaadjes, takjes enz. Zo kun je in je eigen favoriete kleur jouw kunstwerkje maken. Bij elke te vouwen bloem staat ook nog een kort gedichtje over die bloem.
Zelf heb ik de boom gemaakt en dat was inderdaad makkelijk om te doen. In het boek staat ook een QR code waarmee je instructievideo's kunt bekijken.
Kortom, een erg leuk boek waarmee je gelijk aan de slag kunt.
Zie ook het inkijkexemplaar
Nick Robinson vouwt al blaadjes sinds het begin van de jaren 80. Hij is momenteel voorzitter van de British Origami Society, waar hij al meer dan 30 jaar lid van is. Hij is professioneel origamileraar en reist de wereld rond om origamiworkshops te geven. Hij heeft meer dan 100 origamiboeken geschreven.
ISBN 9789047716013 | Paperback | 32 pagina's + 50 vouwbladen | Lemniscaat | 25 juli 2024
Vertaald door Johanna Rijnbergen | Afmeting 25,2 x 25,1 cm | Leeftijd tot ca. 12 jaar
© Dettie, 24 oktober 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Bliksem Lezen 2
Ga je echt stuiteren van suiker?
Alles over snoep, ijs en ander lekkers
Illustraties: Wendy Panders
Tekst: Mark Traa
Een boek waarin op veel vragen rond snoep, ijs en ander lekkers antwoord gegeven wordt.
Als jij het ook vreemd vindt dat Pringles er allemaal hetzelfde uitzien en ander chips niet, dan kun je dankzij dit boek erachter komen hoe dat kan. Pringles zijn namelijk niet van aardappelplakjes gemaakt maar van aardappelmeel! En dat kun je in een model stoppen zodat er uiteindelijk allemaal mooie dezelfde chipjes in de koker terecht komen.
Apart hè.
En wist je dat de eerste M & M's gemaakt werden voor soldaten? Door het speciale gekleurde laagje smolten ze minder snel en dat was natuurlijk wel handig als je als soldaat in een warm land zat. Om dezelfde reden zit er zilverpapier om een reep of een paasei!
Sinterklaas komt over een tijdje alweer in ons land, maar heb je wel eens afgevraagd waar pepernoten vandaan komen? En wist je dat wat wij pepernoten noemen, helemaal geen pepernoten zijn, maar kruidnoten! In het boekje staat er een hele uitleg over hoe dat zo gekomen is.
Het boek gaat niet alleen over snoep voor mensen maar ook over snoep voor dieren in de dierentuin. Alleen is dat heel gezond snoep die op toepasselijke dagen aan de dieren wordt gegeven.
Over gezonde snoepjes gesproken... zijn vruchtensnoepjes ook gezond? zoals een aardbeiensnoepje. Dat kun je in dit boekje ook lezen...
En zo leer je nog veel meer in dit boek over snoep, ijs en ander lekkers. Het is ook een leuk onderwerp om een spreekbeurt over te houden!
Dit is het tweede boek uit de serie Bliksemlezen. In deze toegankelijke non-fictieserie voor kinderen vanaf 7 jaar wordt kort en bondig steeds één onderwerp uitgelicht.
ISBN 9789464043341 | Hardcover | 79 pagina's | Fontaine kinderboeken | 10 september 2024
Leeftijd 7+
© Dettie, 10 oktober 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het Taartprobleem
Illustraties: Davilyn Lynch
Tekst: Bill Wise
En wat zie je als je dit boek openslaat? Nou, het gaat over taart toch? Dus je zal wel taart zien en ja, dat klopt: heel veel taart!
Toch gaat dit boek niet over taart. Tenminste, de taart is een hulpmiddel om uitleg te geven zodat je een bepaald onderdeel van wiskunde gaat begrijpen: de breuken!
Het is voor veel kinderen (eh, en volwassenen?) lastig om in te zien wat ze nu precies doen als ze met die getallen aan het goochelen zijn. Leerde je hier ooit gewoon wat trucjes voor, nu willen leerkrachten dat kinderen het concept helemaal begrijpen. En wat werkt nu beter dan afbeeldingen?
En die zijn in dit boek groot en duidelijk, plus dat er een dosis humor gebruikt wordt.
Saai, rekenen? Niet op deze manier!
Dus: al snel wordt bij het lezen van dit boek duidelijk, dat je niet een gewone strip zit te lezen: je leert rekenen op een heel speciale manier!
Schaap, Geit en Kip krijgen een chocolade taart, en die moet natuurlijk verdeeld worden over hen drieën.
Maar hoe dan?
Geit heeft niet veel geduld, en is ook niet de slimste. Was hij niet degene die een paard rolschaatsen onderbond ter bescherming van diens hoeven? Zie je het voor je? Een paard op rolschaatsen,. Dat gaat toch hartstikke fout! Maar Geit is eigenwijs en voor ze het weten is de taart in twee stukken!
Hoe lossen de anderen dit nu op?
En dat is na het lezen van dit boek helemaal duidelijk. Er worden ook nog wat begrippen behandeld: zeshoek, vogelperspectief, gelijkwaardige breuken. Wat is een teller en wat een noemer?En aan het einde van het boek kun je je pas verworden kennis in de praktijk brengen. Daar staan sommetjes.
Dit boek is vooral geschikt voor kinderen die aan breuken toe zijn. Of dat in een thuissituatie zal zijn? Vooral de leerkracht op school kan hier plezier aan beleven!
In deze serie zijn ook de boeken Het Hekjesvraagstuk, De Klokkwestie verschenen, waarin op soortgelijke manier een meetkundekwestie en het klokkijken aan de orde gesteld worden. De rolverdeling is duidelijk, dat vinden kinderen prettig: Schaap is slim, Geit denkt niet na, maar doet meteen, en Kip probeert de boel in goede banen te leiden.
ISBN 9789044853094| Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2024 | Vertaald uit het Engels door Clavis | vanaf 8 jaar, groep 5
© Marjo, 20 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER