Hoe mijn vader zijn woorden terugvond
Liesbeth Koenen is taalkundige en schrijft al twintig jaar over alles wat met taal en met hersenen te maken heeft. Maar dan krijgt haar vader een beroerte met als gevolg afasie. Daar sta je dan met al je wetenschap.
Het enige wat aldoor door haar hoofd maalt is: "De eerste twee maanden zijn essentieel. Na die twee maanden valt er weinig meer te veranderen en blijft de spraak zoals het dan is."
Ze voelt zich opgejaagd, beweegt hemel en aarde om goede hulp te krijgen. "Waarom ken ik geen logopedistes?" verzucht ze regelmatig.
Ze vraagt gesprekken aan met de behandelde artsen, ze wil weten, hoe erg is het, wat zij kan doen. Maar erg toeschietelijk zijn de artsen niet en ieder heeft zijn eigen specialisme.
Vader was zelf ook een taalliefhebber, en sprak graag mooie volzinnen. Koenen is bang... ze wil haar vaders spitsvondigheid niet missen.
Langzamerhand komt zijn spraakvermogen terug. Het is daarna oefenen, oefenen, oefenen, maar vader is zo moe, wil rusten, en dochter wil alles eruithalen in die eerste twee maanden.....
Kortom iedereen doet vreselijk zijn best en langzaam, langzaam, langzaam gaat vader toch vooruit na veel geworstel, elkaar niet begrijpen, machteloosheid. Ook de eerste paniek valt weg en alles kan rustiger en realistischer bekeken worden.
Koenen beschrijft het herstelproces, niet alleen gevoelsmatig, wat wel door het hele boek de boventoon voert, maar ook vakmatig.
Taalkundig gezien vraagt ze zich allerlei zaken af. Waarom het door elkaar halen van de t en de r? Waarom maakt hij steeds verkleinwoordjes? Wat is zo moeilijk aan het woordje 'er'? Waarom kan hij wel woorden schrijven maar lijkt hij ze niet te weten als hij ze moet zeggen?
Frappant is ook dat dochter bijna ongeruster is dan vader. Vader is laconiek en heeft een enorm gevoel voor humor wat hij gelukkig niet kwijt geraakt is! Er valt heel wat te lachen.
Al met al een erg interessant boek om te lezen. Het taalkundige gedeelte was af en toe licht storend omdat je eigenlijk wil weten hoe gaat het met vader? Mischien was het beter geweest het taalkundige gedeelte meer in het verhaal te verweven of na afloop op een rij te zetten. Maar al met al, was het een prettig en zeer informatief boek. Het lijkt mij, mocht iemand in je omgeving dit overkomen, een zeer welkom, postitief verhaal.
ingenaaid 128 blz. 11 x 17 cm licht geïllustreerd ISBN 90 468 0068 7 uitg. Nieuw Amsterdam juni 2006
© Dettie, 26 Juli 2006
Reageren? Klik hier!