Non-fictie

Estée Strooker

http://www.esteestrooker.nl

 

Vlees noch Vis
Estée Strooker


De titel zegt het al. In dit kookboek komt vlees noch vis voor. Maar voordat mensen gaan roepen, oh nee, niets voor mij, ik ben een echte vleeseter, dan moeten ze toch eerst even in dit boek kijken. De samenstelster van het kookboek, Estée Strooker, zou je overigens vijf jaar geleden ook voor gek hebben verklaard als je haar verteld had dat ze een groentekookboek zou maken. Zo is ze helemaal niet opgevoed...


Ze vond het zelfs best moeilijk als er mensen kwamen eten die geen vlees of vis aten. 'We zijn dat niet zo gewend. Het zit bij ons gewoon nog niet zo in het systeem' schrijft ze daarover. Ze begon wel steeds meer te experimenteren met groente en is nog steeds geen vegetariër maar heeft inmiddels wel de rijke groentewereld ontdekt en eet nu thuis ook regelmatig maaltijden zonder vlees.


Zelf bedacht ik vroeger ook eerst welk vlees ik zou eten en zocht daarbij de groente. Maar een mens kan veranderen en leren en kijken en proeven en proberen. Nu is het zelfs zo dat ik denk, ik eet spinazie/bietjes/pompoen etc. wat kan ik daarbij maken? en dat hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Dit boek is dan ook een welkome aanvulling want van elk kookboek leer je wel iets nieuws, is het geen nieuwe groente dan wel nieuwe kruiden- of groentecombinaties dan wel andere bereidingswijzen, of andere (kruidige) olie of sauzen gebruiken die je natuurlijk ook zelf maakt.


En Estée Strooker heeft me zelfs heel veel nieuws te bieden.  Het boek begint met gerechten die je kunt maken voor gasten die geen vlees en vis eten. Het allereerste recept - Avocadococktail met komkommer-meloentartaar - is gelijk al een prachtige eye-catcher, maar zelf ben ik helemaal verliefd op de prachtige Crunchy geitenkaas lollypops die je als hapje kunt aanbieden. Ze zijn om te zien al een klein feestje op zich. De bietencarpaccio met pijnboompitten, geitenkaas en... frambozen! lijkt ook helemaal niet verkeerd.


En zo ontdekken we doorheen het boek allemaal bijzondere groentegerechten zoals paddenstoelen-linzenbrood, spaghettipompoen met olijventapenade en cantharellensaus, salade van bloemkoolcouscous met abrikozen en avocado, courghettie met vegan cashewpesto, de prachtig gekleurde rainbowsandwich, de verleidelijke bonenstoofpot met pastinaak en brie, de mooie pompoenvijgentaart enz. enz.
Ook levert ze enkele basisrecepten zoals groentebouillon, knoflookolie met rozemarijn, -kruiden- mayonaise, gedroogde tomaten etc. Verder vind ik persoonlijk erg prettig dat niet overal room in is verwerkt zoals vaak voorkomt in groentegerechten. Alles komt vrij puur én erg lekker over.


Het prettige van dit boek is dat het niet fanatiek het geen vlees of vis eten benadrukt, zoals in sommige vegetarische of veganistische kookboeken wel gebeurt, waardoor je ook niet het gevoel krijgt dat je iets mist. Het kookboek straalt eerder het enorme plezier in koken uit en het plezier in ontdekken van fijne groentecombinaties en hoe je deze op eenvoudige maar mooie wijze kunt presenteren.


Achterin het kookboek staan een aantal pagina's met thematafels zoals: 'verjaardag zonder kopzorgen, chic diner, heavy on my heart (om al je verdriet bij weg te eten) en detoxtijd (lekker eten dat je slank en gezond houdt). Verder heeft Estée een apart hoofdstuk besteed aan 'Gerechten voor een vriendelijk prijsje' die er overigens net zo smakelijk uit zien als de rest.


Al met al is het een zeer prettig kookboek dat veelvuldig gebruikt zal worden omdat het zo leuk is om op ontdekkingsreis te gaan in je eigen keuken. En ontdekkingen en vondsten treffen we zeker aan in dit boek!


Estée Strooker (1990) was als twintigjarige de eerste MasterChef van Nederland. Haar levensmotto is: “Durf risico’s te nemen!”


ISBN 9789400506817 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij AW Bruna | 24 kitchen | 17 maart 2016

© Dettie, 22 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER