Non-fictie

Rob Jovanovic

http://www.georgemichael.com

 

George Michael
Rob Jovanovic


De auteur van dit boek lijkt het verhaal over George Michael (eigenlijke naam Georgios Kyriacos Panayiotou) al in 2006 geschreven te hebben, maar na het te vroege overlijden van deze zanger en songschrijver is het verhaal aangevuld. Het is een interessant boek over een man die het niet altijd gemakkelijk heeft gehad. George Michael wilde beroemd worden en dat lukte hem ook, maar het bracht hem weliswaar rijkdom, maar niet altijd evenveel geluk. Het boek is geen hagiografie geworden, maar laat ook duidelijk Michaels problemen zien. Desondanks komt hij uit deze biografie naar voren als een sympathiek mens, die veel voor z'n medemensen over had.


Het verhaal begint met z'n jeugd en de achtergrond van z'n familie. Hij ontmoet Andrew Ridgeley, met wie hij later Wham! zal vormen op de middelbare school in Bushey, waar de laatste, op het moment dat de klassenlerares vraagt wie zich over de nieuwkomer wil ontfermen om hem wegwijs te maken z'n hand opsteekt. Zo begint een vriendschap tussen de onzekere Georgios en de zelfverzekerde en sociale Andrew. Een vriendschap die niet echt wordt gewaardeerd door de ouders van Georgios, die het idee hebben dat Andrew een negatieve invloed op hun zoon heeft.


Het boek verhaalt ook over het privéleven van George Michael, zonder dat het de lezer het gevoel geeft dat het een roddelverhaal wordt. Daarvoor gaat het ook niet diep genoeg op de problemen in. Het is een integer geschreven verhaal, zonder zucht naar sensatie, ook al vertelt het ook over de problemen die George heeft met drugs- en medicijngebruik. Het boek gaat ook in op de muziek en beschrijft een aantal van de videoclips, terwijl er natuurlijk ook aandacht is voor de seksualiteit van het onderwerp, iets waarmee hij ook een paar keer in de problemen is geraakt.


Ieder hoofdstuk begint met de definities van het titelwoord. Dat had wat mij betreft wel weggelaten kunnen worden, omdat het voor mij niets aan het verhaal toevoegt. De citaten van George Michael zijn wel de moeite waard.
Aan het eind van het boek staat ook nog wat er van de verschillende personen is geworden. Wat ik misschien een beetje mis is een bronvermelding voor het een en ander.


ISBN 978 94 0160 698 1 | Paperback | 247 pagina's | NUR 320 | Uitgeverij Xander | maart 2017
Vertaald door Robert Neugarten

© Renate, 15 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER