Non-fictie

Nigel Slater

Greenfeast
Heerlijke groenterecepten voor de lente en de zomer
Nigel Slater


'Veel van wat ik in het voorjaar en in de zomer bereid, is buitengewoon licht.'

Nigel Slater is volgens eigen zeggen een kok die schrijft. Hij heeft zesentwintig jaar lang wekelijks een kookcolumn geschreven voor The Observer. Hij presenteerde negen televisieseries voor de BBC zoals Simple Suppers, Dish of the Day en Eating Together. Zijn laatste televisiewerk is de driedelige documentaire Nigel Slater’s Middle East, waarin hij reisde door Turkije, Iran en Libanon. Hij interviewde een flink aantal literaire legendes en heeft vele prijzen ontvangen voor zijn boeken en ander werk etc.. Kortom, hij is een enorm veelzijdige man.


In dit boek vertelt hij smakelijk over zijn voorliefde voor eten en hoe hij langzamerhand steeds meer groente begon te eten, gewoon omdat hij zich daar lekkerder bij voelde. Het liefst presenteert hij zijn gerechten in diverse kommen, hij heeft er een passie voor.


'Ik verzamel kommen. Ik vind het heerlijk om kommen te kiezen die het best bij mijn maaltijden passen, diep of ondiep, met of zonder rand, van aardewerk, lakwerk of hout. Het gaat hier niet om kostbare kommen, ik vind gewoon dat iets lekkerder is als je het ergens uit eet waarin het er leuk uitziet.'

'Als het eten in kommen of schalen wordt aangeboden of doorgegeven, komt een tafel tot leven,'


Groenten zijn minder geschikt voor kommen, maar als het kan, gebruikt hij ze wel. 
De recepten zijn niet strikt vegetarisch of veganistisch maar met een aantal kleine aanpassingen wel als zodanig te gebruiken.


De gerechten die hij vervolgens presenteert zijn eenvoudig en veelal gemaakt met kruiden, olie en azijnsoorten die een beetje kookliefhebber wel in huis heeft. Maar het leuke is dat de recepten wel apart zijn. Er zijn ingrediënten die ik niet ken zoals orechiette (pastasoort), burrata (kaas, die gemaakt is van mozzarella en room), ricotta (zachte Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk ) maar ze kosten geen vermogen, zodat het alleen maar leuk is om dat een uit te proberen.


Het zijn vooral de combinaties van ingrediënten die het kookboek anders dan andere kookboeken maakt. Boerenkool met blauwaderkaas en orechiette, een voorjaarssoep van tuinbonen en courgettes, een nagerecht van bramen, appel en marsepein, bloemkool met knoflook en specerijen zoals korianderzaad, komijnzaad, chilivlokken en gemberpoeder, wortelsoep met gegrilde sla enz.


Of je nu 's ochtends, 's middags, tussendoor of 's avonds trek hebt, voor elk moment van de dag zijn er smakelijke lichte recepten te vinden in dit boek. Ook kun je kiezen uit de bereidingswijze, bijvoorbeeld gerechten uit de oven, op de grill of het fornuis . En natuurlijk staan er overheerlijke desserts in.
Bij alle recepten staan onopgesmukte maar fraaie foto's.
Doorheen het boek staan ook verschillende penseelstreken van Tom Kemp. 'Elke penseelstreek drukt iets wezenlijks uit'. Het geeft het boek een speciale uitstraling.


Mijn exemplaar zit inmiddels al vol met smalle papierstrookjes om aan te geven welke recepten binnenkort eens uitgeprobeerd gaan worden. De gerechten prikkelen je nieuwsgierigheid. Het boek is echt een aanwinst in de (groente)keuken!


ISBN 9789059569621 | Hardcover | 320 pagina's incl. foto's | Uitgeverij Fontaine | maart 2020
Afmeting 20,2 x 15,1 x 3,4 cm | Vertaald door Hennie Franssen-Seebregts

© Dettie, 11 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER