Non-fictie

Menno Faber, Ad Snelderwaard, Noes Lautier

De mooiste netwerkwandelingen
Sallandse heuvelrug & IJsselvallei
Menno Faber, Ad Snelderwaard, Noes Lautier


 
In dit kleine handzame boekje zijn 15 wandelingen door bovengenoemde gebieden opgenomen die ca. 9 tot 16 kilometer beslaan.
De wandelingen zijn zoveel mogelijk geselecteerd over onverharde paden, 'omdat de ware wandelaar immers liever over zand- en graspaden loopt dan op asfalt en klinkers. Alle routes gaan dus voor meer dan de helft over onverharde paden.


Natuurlijk wordt eerst uitgelegd hoe het gidsje werkt en dat is vrij simpel.
Er is een start/eindpunt aangegeven met straatnaam, huisnummer en dorps/stadsnaam. Dat start/eindpunt is meestal een parkeerterrein of plek waar je de auto kwijt kunt. Ook kun je lezen van welke bus je gebruik kunt maken en welke halte je moet uitstappen, of bij welk station je de trein kunt verlaten om bij het startpunt te komen.


Vervolgens wordt aangegeven hoe de route verloopt, zowel via het topografische kaartje als via beschrijving. Voor de wandelroute wordt o.a. deels gebruik gemaakt van knooppunten van bestaande wandelroutes aangegeven met gekleurde pijlen, en deze kunnen in elkaar overlopen, bijvoorbeeld van de rode naar grijze route switchen, maar dat staat duidelijk aangegeven in de routebeschrijving die heel eenvoudig maar doeltreffend is. Je kunt ook GPS-tracks downloaden.


Bij elke route staan enkele foto's en beschrijvingen van speciale gebouwen, kastelen, landgoederen, kerken, kunstwerken en/of bijzonderheden over het landschap, al naar gelang ze zich voordoen.
Bij wandeling 12, getiteld Sallandse jeneverbessenbergen, staat bijvoorbeeld dat er sporen uit de ijstijd te zien zijn, een korte historie over de Lemelerberg, een verhaal over de leeuwenbeeld op het hoogste punt van de Lemelenberg  én natuurlijk een toelichting over de 78 meter hoge Archemerberg ofwel de  jeneverbessenberg waar een van de weinige in Nederland van nature voorkomende soorten jeneverbesstruiken voorkomen.


Erg leuk lijkt mij ook wandeling 7, De overkant van Deventer genaamd, waarin je als extraatje een 'heen en weer' route kunt lopen naar Hof van Twello. Je komt ook langs landgoed 't Schol en er is een prachtig landschapspanorama te zien dankzij de voormalige stadsweiden.  Je zou voor minder je wandelschoenen al aantrekken.


De wandelingen - gesitueerd tussen Zwolle, Ommen, Holten en Deventer - voeren door bos en weilanden, langs de IJssel en over enkele bergen zoals de genoemde Lemelerberg. Het landschap is dus heel divers.


Wat verder heel prettig is, is dat ook vermeld wordt waar je wat te drinken of te eten kunt kopen onderweg. De ene keer is er een brasserie, de andere keer een hotel of café al dan niet met restaurant.

Kortom, dankzij dit lichtgewicht boekje kun je erg fijne en mooie routes lopen door de IJsselvallei en over de Sallandse heuvelrug.
Het boekje is onderdeel van de serie netwerkwandelingen waarin inmiddels al acht andere boekjes van verschenen zijn die allen het aanschaffen waard zijn.


ISBN 9789038927879 | Verstevigde paperback met kaartjes en foto's | 136 pagina's | Uitgeverij Elmar | 9 april 2021
Afmeting 16,5 x 11,5 cm

© Dettie, 8 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER