Non-fictie

Joost Pollmann

http://joostpollmann.nl

http://www.paulvandersteen.nl

 

Schertsfiguur
mijn leven in 15 stukken
Joost Pollmann


Op licht ironische toon vertelt Joost Pollmann in vijftien stukken tekst over zijn leven. De lezer kan er van uit gaan dat het autobiografische verhalen zijn. Natuurlijk zijn herinneringen altijd gekleurd, en is de keuze van hetgeen verteld wordt altijd subjectief. Maar het lijkt er toch op dat de controleerbare feiten kloppen.

De volgorde is chronologisch, we beginnen dus met waar Pollmann geboren is. In Haarlem, in een katholiek gezin: zijn moeder meldde zich ,ondanks het feit dat ze vijf kinderen had gekregen, bij het klooster en bracht de rest van haar leven door als non.
Zijn vader was fout in de oorlog, en bleef daarna ook nazisympathisant.


Pollmann heeft een keuze gemaakt uit hetgeen hij meegemaakt heeft in zijn leven: een akelige herinnering aan het sinterklaasfeest; de eerste ervaringen met seks, drank en sigaretten, toen hij pas 13 jaar oud was.
Over vakanties in Sauerland, en het ontluisterende terugzien van een vakantieoord dat de idylle in het geheugen doet vervagen.
Over de veranderingen in Europa, die hij van nabij meemaakte en de terroristische aanslagen die nog niet zo lang geleden gebeurden. En meer privé: over zijn geliefde, en een scheiding.


Sommige verhalen doen denken aan de figuur Don Quichot - een dwaze held die het wel goed bedoelt, maar speelbal is van de tijd waarin hij leeft - een associatie die ook het gevolg kan zijn van de toon waarop de verhalen verteld worden.
In deze vijftien verhalen komen we meer te weten over de persoon Joost Pollmann, en voor wie geen tijdgenoot is, geeft het in sneltreinvaart een zeer summier overzicht van de tijdsgeest, vanaf 1950 tot nu.
Tussen de verhalen door duiken pentekeningen op van de hand van Paul van der Steen, karikaturaal, humoristisch en passend bij de tekst.


Joost Pollmann (1957) organiseerde tien edities van de Stripdagen Haarlem, recenseert sinds 1998 voor de Volkskrant, publiceerde meerdere essaybundels en geeft lezingen in binnen- en buitenland over beeldcultuur.
Paul van der Steen is als 'Steen' illustrator voor o.m. Het Parool en publiceert elke vrijdag een literair portret in NRC-Boeken (o.a. verzameld in 'Steen's schrijverskalender 2017'). In 2015 verscheen van hem 'Negenenhalf leven. De literaire bundel voor kattenliefhebbers'.


ISBN 9789062659982 | Paperback | 92 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer| mei 2018
Met tekeningen van Paul van der Steen

© Marjo, 19 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER